Két magyar film négy nemzetközi díjat nyert a hétvégén

2018.12.02. 10:18

Schwecthje Mihály állami támogatás nélkül készített első nagyjátékfilmje egy, Reisz Gábor, a VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan rendezőjének új filmje pedig kapásból három díjat is elnyert a hétvégén Európában.

Schwechtje Mihály első játékfilmje, a Remélem legközelebb sikerül meghalnod :) az A kategóriás tallinni filmfesztivál elnyerte a gyerek- és ifjúsági szekció, a Just Film fődíját. Schwechtje Mihály állami támogatás nélkül készült, kamaszokról és az online zaklatásról szóló, fantasztikusan jó filmjének már a premierje is egy A kategóriás fesztiválon volt, Montrealban, azóta szerepelt a cottbusi filmfesztiválon is.

Reisz Gábor, a VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan rendezőjének új filmjét, a Rossz verseket csak december végén láthatja a magyar közönség, de a nemzetközi fesztiválok közönsége már láthatta. És el is hozott egyszerre három díjat a 36. Torinói Filmfesztiválról, amelyen 200 filmet mutattak be.

A fesztivál nemzetközi zsűrije elismerő oklevéllel tüntette ki a Rossz versek-et. A legjobb forgatókönyv Scuola Holden-díját, amelyet a diákzsűri ítél oda, szintén Reisz Gábor nyerte, és díjat ítélt meg a filmnek az AVANTI (Agenzia Valorizzazione Autori Nuovi Tutti Italiani) zsűrije is: ők a fesztivál legjobb filmjének járó elismerést ítélték oda a magyar filmnek. Az elismeréseket a Rossz versek forgatókönyvét is jegyző Reisz Gábor személyesen vette át szombat este Torinóban. 

A Rossz versek 2018. december 27-én kerül a hazai mozikba a Cirko Film forgalmazásában. A film zenéje az Indexen volt először elérhető, amelyet az alkotók kommentárjaival itt lehet meghallgatni:

Schwechtje Mihállyal is interjúztunk a filmje kapcsán kamaszokról, zaklatásról és a Filmalapról:

Ne maradjon le semmiről!

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?