Két magyar film négy nemzetközi díjat nyert a hétvégén

2018.12.02. 10:18

Schwecthje Mihály állami támogatás nélkül készített első nagyjátékfilmje egy, Reisz Gábor, a VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan rendezőjének új filmje pedig kapásból három díjat is elnyert a hétvégén Európában.

Schwechtje Mihály első játékfilmje, a Remélem legközelebb sikerül meghalnod :) az A kategóriás tallinni filmfesztivál elnyerte a gyerek- és ifjúsági szekció, a Just Film fődíját. Schwechtje Mihály állami támogatás nélkül készült, kamaszokról és az online zaklatásról szóló, fantasztikusan jó filmjének már a premierje is egy A kategóriás fesztiválon volt, Montrealban, azóta szerepelt a cottbusi filmfesztiválon is.

Reisz Gábor, a VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan rendezőjének új filmjét, a Rossz verseket csak december végén láthatja a magyar közönség, de a nemzetközi fesztiválok közönsége már láthatta. És el is hozott egyszerre három díjat a 36. Torinói Filmfesztiválról, amelyen 200 filmet mutattak be.

A fesztivál nemzetközi zsűrije elismerő oklevéllel tüntette ki a Rossz versek-et. A legjobb forgatókönyv Scuola Holden-díját, amelyet a diákzsűri ítél oda, szintén Reisz Gábor nyerte, és díjat ítélt meg a filmnek az AVANTI (Agenzia Valorizzazione Autori Nuovi Tutti Italiani) zsűrije is: ők a fesztivál legjobb filmjének járó elismerést ítélték oda a magyar filmnek. Az elismeréseket a Rossz versek forgatókönyvét is jegyző Reisz Gábor személyesen vette át szombat este Torinóban. 

A Rossz versek 2018. december 27-én kerül a hazai mozikba a Cirko Film forgalmazásában. A film zenéje az Indexen volt először elérhető, amelyet az alkotók kommentárjaival itt lehet meghallgatni:

Schwechtje Mihállyal is interjúztunk a filmje kapcsán kamaszokról, zaklatásról és a Filmalapról:

Ne maradjon le semmiről!