Perel Polanski, hogy megint a filmakadémia tagja lehessen

2019.04.19. 22:18

Roman Polanski filmrendező pert indít, hogy az amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia (AMPAS) visszavegye a tagjai közé, írja a Variety.

A rendezőt tavaly májusban - Bill Crosby, jelenleg börtönben ülő komikussal egy napon - zárták ki az Oscar-díjakról döntő egyesületből. Az akadémia akkor arra hivatkozott, hogy Polanski jelenléte összeegyeztethetetlen a szervezet etikai kódexével, és a tagoktól elvárják, hogy "az emberi méltóságot tiszteletben tartsák."

Polanski jogi álláspontja az, hogy az AMPAS a döntést nem bizonyítékokra alapozta meg. A rendező a döntés visszavonását, és kártérítést követel.

Ahogy 2018-ban is írtuk, a filmakadémia 91 éves történetében idáig négy embert zártak ki. Cosby és Polanski előtt Carmine Caridi tagságát 2004-ben azért vonták vissza, mert kiszivárogtatott egy előzetest, illetve Harvey Weinstein producertől is megváltak a szexuális zaklatási botránya kirobbanása után.

Roman Polanski 1977-ben megerőszakolt egy 13 éves lányt, akkor elhagyta az Egyesült Államokat, ahova azóta sem térhetett vissza.