Oscar-díjas akciófilmessel nyílt meg a Vajna-kiállítás

2019.08.01. 14:42

Andy Vajna kollégái és barátai Hongkong-Los Angeles-Budapest címmel rendeztek kiállítást az év elején elhunyt producer 42 filmjének plakátjaiból, forgatási fotóiból és személyes relikviáiból.

A kiállítást Vic Armstrong Oscar- és BAFTA-díjas akciófilmes, a világ egyik legnépszerűbb akciójelenet-rendezője nyitotta meg csütörtökön a Kempinski Hotel Corvinus Budapestben. A 72 éves Armstrong elmondta: Vajna számos olyan film producere volt, amelyek minden idők legjobb akciófilmjei közé tartoznak, példaként pedig olyan filmeket hozott tető alá, mint a Rambo, a Terminátor 2, az Air America, a Die Hard 3, a Tombstone és a Total Recall - Az emlékmás.

Szerencsés vagyok, hogy ezek közül jó néhányban együtt dolgozhattam vele. De Andy nem csak nagy filmeket csinált, igazi hazafi volt és varázslatos művészi ízléssel rendelkezett. Számos olyan kisebb magyar mozifilm producere volt, amely csak azért jöhetett létre, mert a szívügye volt, hogy elkészüljön

– idézi az MTI Armstrongot, aki a Rambo, az Air America, Az emlékmás, a Terminátor, a Tökéletes katona és a Szabadság, Szerelem című filmekben dolgozott együtt Vajnával.

Vic Armstrong kaszkadőrként olyan legendás hősök bőrébe bújt, mint Superman, Indiana Jones vagy James Bond, akciórendezőként pedig neki köszönhetjük többek között a Terminátor 2. – Az ítélet napja nyitójelentét és motoros-kamionos üldözését, az Air America, a Dűne, a Csillagközi invázió, a Star Wars: A Jedi visszatér, a Charlie angyalai vagy a Szárnyas fejvadász akciójeleneteit. Több évtizedes pályafutása alatt együtt dolgozott Steven Spielberggel, Ridley Scott-tal, George Lucasszal, Martin Scorsesével és Sir Richard Attenborough-val. Armstrong szerdán a Francia Intézetben tartott mesterkurzust magyar filmeseknek.

"A film örök szerelem volt számára, a filmkészítés nem munkát, hanem szórakozást jelentett neki. Páratlan tehetségű ember volt, az egyik legelismertebb, legsikeresebb producer, aki megújította és világszínvonalra emelte a magyar filmet és filmgyártást" – mondta Tőzsér Attila producer a megnyitón, amelyen mások mellett részt vett Koltai Lajos operatőr-rendező, Kocsis Tibor rendező és Gát György producer is.

A kiállításon szerepel például az első Vajna-film, az 1972-ben készült Deadly China Doll, a Rambo - Első vér (1982), az Angyalszív (1987), a Vörös Zsaru (1988), az Elemi ösztön (1992), az Evita (1996) és A miniszter félrelép (1997) plakátja is, de láthatóak még forgatási fényképek, a producer személyes relikviái, a Rambo-filmekben használt eredeti kések, az Evitáért kapott Golden Globe-díj és Alan Parker rendező rajzai is.

A Filmalap csütörtöki közleménye szerint a kiállításhoz katalógus is készült, amelyben a kiállításon szereplő plakátok és egyéb tárgyak fotója mellett számos személyes történet olvasható, például Joe Eszterhastól, John McTiernantől, Koltai Róberttől, Nemes Jeles Lászlótól, Sándor Páltól és Szabó Istvántól, illetve néhány olyan filmes sztori is helyet kapott benne, amelyek eddig még sosem jelentek meg.

A katalógus előszavát Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója jegyzi, aki 30 évvel ezelőtt találkozott először Andy Vajnával:

... ezek bizony elég jó filmek! S ahhoz, hogy éppen ilyenné lehettek, a készítők tehetségén, odaadó munkáján túl kellett egy ember, aki elég jól ismerte a siker képletét, és művésze volt a bölcs közelségnek, ahonnan a jóból még jobbat, az ügyesből különlegeset lehet varázsolni. Andy Vajnát ez a tudás, a mindenre kiterjedő figyelem tette világhírűvé: sikeressé a filmipar legöldöklőbb ringjének számító Hollywoodban, és eredményessé a hazai filmgyártás megújításában.

A tárlat szeptember 30-ig látható a Kempinski Hotel Corvinus Budapest lobbyjában és a szálloda Nobu Budapest éttermében. Andy Vajna egyébként élete utolsó interjúját az Indexnek adta tavaly decemberben, özvegye, Vajna Tímea pedig épp a napokban szólalt meg először a nyilvánosság előtt a férje halála óta.

Ne maradjon le semmiről!