Kezdődik Harvey Weinstein büntetőpere

2020.01.06. 11:18

Az amerikai filmproducer 2019 decemberében megegyezett azokkal a nőkkel, akik szexuális zaklatással vádolták meg, vagyis ezzel - egy friss keresettől eltekintve - lezárult minden polgári per, amit korábban indítottak ellene. Ezzel azonban még messze nincs vége a #MeToo-mozgalmat elindító zaklatási botránynak, ugyanis a héten kezdődik el Harvey Weinstein büntetőpere Manhattanben, és a Reuters szerint akár életfogytiglani börtönbüntetést is kaphat, amennyiben a legsúlyosabb vádpontban bűnösnek találják. 

A manhattani kerületi ügyész, Cyrus Vance szóvivője, Danny Frost szerint a per hétfőn egy előzetes meghallgatással kezdődik, majd kedden az esküdtek kiválasztásával folytatódik. Bennfentesek szerint ez nem lesz egyszerű, nehéz lesz olyan embereket találni, akik viszonylag elfogulatlanok a témával kapcsolatban. A jelölteket többek között megkérdezik majd arról, hogy mit tudnak az ügyről és arról is, hogy zaklatták-e őket valaha. 

A Miramax stúdió alapítóját több mint 80 nő vádolta meg azzal, hogy szexuálisan zaklatta őket, de a büntetőjogi eljárás csak két áldozat miatt indult. Weinstein ügyvédje, Juda Engelmayer múlt héten azt nyilatkozta, mindkét nő hosszú távú kapcsolatban élt a producerrel, aki egyébként mindig tagadta a bűnösségét, és volt, hogy azzal érvelt, ő volt az úttörője annak, hogy nők is rendezhessenek filmet Hollywoodban, és fájlalta, hogy a zaklatási botrány miatt a munkásságáról teljesen elfeledkeztek.

A Harvey Weinsteinnel kapcsolatos vádakról először a The New York Times és a New Yorker írt először még 2017 októberében.