Klaus Maria Brandauer a Magyar Mozgókép Szemle díszvendége

2020.02.20. 11:39

Szabó István Zárójelentés című filmjének főszereplője, Klaus Maria Brandauer lesz a Magyar Filmdíj 2020 - Magyar Mozgókép Szemle díszvendége - közölték a szervezők. Az osztrák színész Szabó István Oscar-díjas Mephisto című filmjével vált világhírűvé. Pályája során 30 díjat ítéltek neki és további 14 nevezést kapott a világ legrangosabb fesztiváljain. 

Brandauer a Mephisto után Szabó István következő két filmje, a Redl ezredes és az Oscar-jelölt Hanussen címszerepét is eljátszotta. Utóbbiért 1988-ban Európai Filmdíjra jelölték. Szabó István négy filmje kapott Oscar-jelölést, közülük az első az 1979-es Bizalom volt, 2005-ben pedig a Csodálatos Júlia női főszereplőjét, Annette Beninget jelölték Oscar-díjra.

Klaus Maria Brandauer elmondta, hogy azonnal igent mondott Szabó új filmje, a Zárójelentés főszerepére. A film további fontos szerepeiben Eperjes Károly, Stohl András, Udvaros Dorottya és Kerekes Éva látható, de Csákányi Eszter, Szirtes Ágnes, Csomós Mari, Andorai Péter, Orosz Ákos és Börcsök Enikő is játszik benne. A Zárójelentés egy neves budapesti orvos története, aki elbocsátása után egy faluban lesz háziorvos. Február 27-től látható a mozikban. 

A Magyar Filmakadémia Egyesület szervezésében, a Nemzeti Filmintézet támogatásával megrendezendő Magyar Mozgókép Szemlén 59 Magyar Filmdíjra jelölt filmet, és számos versenyen kívüli filmet is vetítenek majd, köztük a Zárójelentést is. Ugyanakkor ezen a filmen kívül más magyar játékfilmes premier nem lesz.

Ne maradjon le semmiről!