50 millió forinttal áll az ellehetetlenült filmesek mellé a Nemzeti Filmintézet

2020.04.02. 10:01

A Nemzeti Filmintézet a koronavírus miatt nehéz helyzetbe került szabadúszó filmesek azonnali megsegítésére Filmipari Segélyalapot kezdeményez, amelyre 50 millió forintot különítettek el, derül ki a szervezet csütörtöki közleményéből.

A Nemzeti Filmalap helyén Andy Vajna halála után felállt Nemzeti Filmintézet célja, hogy rendkívüli jövedelempótló gyorssegély útján támogassa a megbízás nélkül maradt filmeseket. Filmes vállalkozások és magánszemélyek felajánlásait is várják.

A koronavírus járvány kitörése óta a Nemzeti Filmintézet vezetésével közösen azon dolgozunk, hogy a forgatások elmaradása és a várható csúszások miatt a filmipar szereplőit érintő veszteségeket mérsékeljük. Kezdeményeztük több film forgatásának és gyártás-előkészítésének átütemezését, amelynek köszönhetően a produkciók felkészülhetnek a veszélyhelyzet feloldását követő időszakra, hogy akkor minél hamarabb, minél több film gyártása elindulhasson, munkát adva mihamarább az ágazat szereplőinek. A filmtámogatási tevékenységünk továbbra is folyamatos. Ugyanakkor úgy látjuk, hogy ezek az intézkedések sem tudnak teljes mértékben segítséget nyújtani a megbízás nélkül maradt filmeseknek, ezért úgy döntöttünk, hogy a bevétel nélkül maradt kollégák rendkívüli megsegítésére kezdeményezzük a Filmipari Segélyalap létrehozását

– idézi a közlemény Káel Csabát, a magyar mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztost.

A Filmipari Segélyalapot a Magyar Filmakadémia fogja működtetni, az igénylés feltételeinek kidolgozása folyamatban van. A segélyre várhatóan április 15-től lehet jelentkezni, a részletekről a Magyar Filmakadémia honlapján tájékozódhatnak majd a nehéz helyzetbe került filmesek.

Ne maradjon le semmiről!  • Hírek
  • Megtakarítás