Rákay Philip filmjét igen, Pálfi Györgyét nem támogatja a Nemzeti Filmintézet

2020.04.08. 09:56

A Nemzeti Filmintézet (NFI) Filmszakmai Döntőbizottsága a koronavírus alatt sem áll le a pályázatok elbírálásával. A testület legutóbbi ülésén hét pályázat támogatásáról döntött.

A legnagyobb támogatást a jelentős magyar részvétellel készülő John Vardar vs. a Galaxis című családi animációs mozifilm kapta, amelynek gyártására 77,7 millió forint támogatást szavaztak meg. A macedón-magyar-horvát-bolgár koprodukció rendezője Goce Cvetanovski, magyar koproducere Konrád Éva, gyártója az Umatik, a Manieggs – Egy kemény tojás bosszúja, a Szőrmók Ovi és a Janó Manó sorozatok alkotója.

A Filmintézet közleménye szerint „a John Vardar vs. a Galaxis főhőse egy szerencsétlen plázás mikulás, akit rabul ejt egy narcisztikus robot, és az univerzum leghatalmasabb fegyverét John fejében rejti el. Ettől kezdve bármi, amit John kimond, valósággá válik, és ezzel kezdetét veszi egy óriási galaktikus kaland, ami romantikában, humorban és izgalmakban egyaránt bővelkedik.” Az egész estés mozifilmből 15-20 perc animáció készül Magyarországon, majd a film teljes kompozit utómunkája a Nemzeti Filmintézet Filmlaborban. A közlemény hozzáteszi: ez fél évre több mint 30 magyar szakembernek biztosít munkát.

A John Vardar vs. a Galaxis a tervek szerint 2022 januárjában kerülhet majd a mozikba. 

A Filmszakmai Döntőbizottság Miklya Anna, Csurgó Csaba, Kárpáti György Mór forgatókönyveinek fejlesztését is támogatta, emellett az SZFE dokumentumfilm-rendező osztályának diplomafilmjeit, valamint a MOHOLY 125 című MOME rendezvénysorozatot.

Nem kapott viszont támogatást Pálfi György filmterve, a Cserna-Szabó András regényéből készülő Sömmi, noha ennek előkészítésére korábban már megszavaztak 36 millió forintot. Nem tartotta támogatásra érdemesnek a Filmintézet a Nemzetközi Emmy-díjas Örök tél rendezője, Szász Attila új projektjének megvalósítását sem: az Ég és föld című filmről az szerepel a döntési listában, hogy „A forgatókönyv első változatát a Filmszakmai Döntőbizottság elfogadta, a fejlesztési folyamatot lezárta, a film megvalósítását nem támogatja.”

Kapott viszont 3 millió forgatókönyv-támogatást Kis-Szabó Márk és Szente Vajk A nap című filmje, amelynek társírója a kormányhoz való hűségét sosem rejtegető, egykori önkormányzati tanácsadó Rákay Philip, a közmédia egyik korábbi vezetője.

A Filmintézet a vírushelyzetről azt írja: amellett, hogy korábban létrehoztak egy 50 milliós segélyalapot, a korábban megítélt támogatások kifizetésének átütemezésével is segítik a mozgóképszakmát. „Az átütemezéseknek köszönhetően a produkciók most felkészülhetnek a veszélyhelyzet feloldását követő időszakra, hogy akkor minél hamarabb, minél több film gyártása elindulhasson, munkát adva mihamarább az ágazat szereplőinek.” 

Ne maradjon le semmiről!

Soha nem látott fejlesztések, vagy hatalomátvétel?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik,
És vannak, akik az Indexet olvassák!
Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!