A lengyel kormány megtámadta a Velencei Filmfesztivál különdíjas filmjét

2023.09.16. 20:02
Zbigniew Ziobro lengyel igazságügyi miniszter náci propagandafilmhez hasonlította Agnieszka Holland lengyel filmrendező Zöld határ című menekültdrámáját, amely elnyerte a 80. Velencei Filmfesztivál különdíját.

A 80. Velencei Filmfesztivál különdíjas Zöld Határ (Zielona granica) című filmje egy szíriai család történetét mutatja be, amely a lengyel–belorusz határon keresztül próbál eljutni az Európai Unióba. A menekültekkel szembeni brutális bánásmódot egy lengyel határőr szemszögén keresztül láthatjuk.

A filmet a 2021-es valós események ihlették, amikor több ezer ember rekedt a EU keleti határán, miután Alekszandr Lukasenka, Belarusz tekintélyelvű vezetője azzal fenyegetőzött, hogy a szankciók megtorlásaként „drogokkal és migránsokkal árasztja el” a blokkot – írja a The Guardian

Holland filmjét azonban a lengyel kormány élesen bírálta. Stanislaw Zaryn kormánymegbízott azzal vádolta a rendezőt, hogy „nincs kapcsolatban a valósággal”, és „olyan célzásokat tesz, amelyekkel Lengyelországot, a lengyeleket és a kormányt támadja”.

ZBIGNIEW ZIOBRO IGAZSÁGÜGYI MINISZTER PEDIG A NÁCI NÉMETORSZÁG PROPAGANDAFILMJÉHEZ HASONLÍTOTTA AZ ALKOTÁST, AMELY „A LENGYELEKET GYILKOSNAK ÁLLÍTJA BE”. 

Agnieszka Holland lengyel filmrendező Zöld határ című, díjnyertes menekültdrámája szeptember végén, néhány héttel a lengyelországi migrációs kérdésekről szóló szavazások előtt debütál a mozikban. Úgy tudni, a választókat arról kérdezik majd, hogy támogatják-e a néhány éve épült acélkerítés lebontását a belorusz határon.

A The Guardian információi szerint Holland bocsánatkérést követelt az igazságügyi minisztertől, és a múlt héten bejelentette, hogy feljelenti őt rágalmazásért. Mike Downey, a film egyik producere azt mondta, „a művészi kifejezés szabadságát ismét támadás éri a lengyelországi vezetők részéről”. Szerinte Belarusz és a Putyin-rezsim tehet arról, hogy a migránsokat egy cinikus geopolitikai játszma bábjaiként használják fel.