Martin Scorsese: Mind gyilkosok vagyunk, ezt meg kell értenünk

2023.10.20. 13:29
Az Oscar-díjas Martin Scorsese legújabb filmje, a Megfojtott virágok (Killers of the Flower Moon) csütörtökön debütált a magyar mozikban. A David Grann bestsellere alapján készült alkotás az amerikai őslakosok bántalmazásáról és tömeges meggyilkolásáról szól az 1920-as években. A főszerepekben Leonardo DiCapriót, Robert De Nirót, Lily Gladstone-t és Jesse Plemonst láthatjuk.

A Megfojtott virágok arról szól, hogy miután az előző századforduló táján olajat találtak az oklahomai oszázs indián törzs földjein, az ott lakók hirtelen dúsgazdagok lettek. Csakhogy a látványos meggazdagodás a legalávalóbb embereket vonzotta Oklahomába, akik semmi mást nem akartak, csak elszedni az indiánoktól az olajmezőiket.

Azokat pedig, akiket „szép szóval” nem lehetett átverni, megvezetni, azoknál végtelenül egyszerűen oldották meg a problémát, megölték őket. Többtucatnyi gazdag oszázst végeztek ki hidegvérrel, a legtöbb gyilkosságért soha nem ítéltek el senkit. A vérengzést lehetővé tévő helyi rendőri korrupció országos botrányt dagasztott, és jelentősen hozzájárult a Szövetségi Nyomozóiroda, ismertebb nevén az FBI megalakulásához. 

Míg Grann bestsellere részben az FBI megalakulásával foglalkozik, Scorsese és társírója, Eric Roth radikálisan átírta a film forgatókönyvét, miután a rendező találkozott az oszázs indián törzzsel. Az új változatban nem kapnak ekkora szerepet a rendőrségi eljárás cselekményei, a hangsúlyt a fajok közötti szerelemre, házasságra és árulásra, valamint a gyilkosok pártfogásának lélektani feltárására helyezték át.

Megfojtott virágok

Mint a rendező a Brit Filmintézetnek adott interjúban kifejtette, nagyon sok időt töltött együtt a törzzsel, és lenyűgözte őt a kultúrája, hiszen az őslakosok gondolkodásmódja teljesen más.

Meg kellett próbálnunk az ő fejükkel gondolkodni, tekintettel arra, hogy mit tettünk az oszázsokkal, és mit tettünk az összes őslakos néppel mindenütt – ami nyilvánvalóan katasztrófa.

Scorsese kiemelte: az őslakosok nem úgy látják az életet, mint a nyugati kultúra képviselői.

„Itt nem tudták, hogy mit kezdjenek azzal a temérdek pénzzel, amit az olajból szereztek. És nem tettek érte semmit, mert nem is keresték” – mondta. 

Scorsese azt is kifejtette:

Nos, mi is bűnrészesek vagyunk. Szóval… ez tényleg mindenkiről szól. Mindannyian gyilkosok vagyunk. Az európai fehér nép. Mi vagyunk a gyilkosok, és ezt meg kell értenünk. Szembe kell néznünk ezzel a ténnyel. 

Scorsese az interjúban azt is elárulta, a téma iránti mély érdeklődése messzire nyúlik vissza. Amikor ugyanis az 1970-es években ellátogatott a dél-dakotai Pine Ridge amerikai indián rezervátumba, rádöbbent, hogy milyen nyomorúságos körülmények között éltek az amerikai őslakosok.

A Megfojtott virágok 2023. október 19-től látható a magyar mozikban. A filmről hamarosan kritikát is olvashat az Indexen.