Brit támogatással készül a híres magyar rendező új filmje

2024.01.27. 20:10
Nemes Jeles László, aki a Saul fia című filmjével cannes-i nagydíjat, Golden Globe-ot, Oscart is nyert 2015-ben, nemzetközi koprodukcióban forgatja le új filmjét. Friss hír, hogy a Brit Filmintézet is támogatja.

A Brit Filmintézet (BFI) hét nemzetközi koprodukciónak ítélt támogatást összesen több mint 1,3 millió font (körülbelül 589 millió forint) értékben az UK Global Screen Fundon keresztül, az egyik nyertes projekt Nemes Jeles László harmadik nagyjátékfilmterve, az Árva – számolt be a magyar.film.hu a Cineuropa oldala alapján. 

Azt írták, a Saul fia rendezője ezúttal is egy történelmi filmen dolgozik, amely egy fiatal fiút követ 1957-ben Budapesten, egy évvel a forradalom leverése után. A filmet nyáron tervezik leforgatni, jelenleg keresik a gyerekszereplőket: a 10–12 éves főszereplő fiút és egy 11–13 éves lányt. 

Az Árváról már évekkel korábban is lehetett hallani, majd 2021-ben írtuk, hogy Nemes Jeles László készülő harmadik mozifilmjére 900 millió forint támogatást szavazott meg a Nemzeti Filmintézet (NFI) filmszakmai döntőbizottsága. A produkció 2023-ban gyártás-előkészítésre kapott további 7,9 millió forintot.

A film magyar–francianémetbrit koprodukcióban készül, magyar részről a Pioneer Pictures dolgozik rajta az Agat Films, a Pallas Film és a Good Chaos mellett. Nemes Jeles László legutóbbi filmjét, a Napszálltát 2018-ban mutatták be a Velencei Filmfesztiválon.