Bejelentették, ki lesz az Oscar-gála műsorvezetője

2024.02.27. 12:38
A 96. Oscar-gála díjátadói között lesz a Dűne sztárja, Zendaya, az Oscar-díjas Al Pacino és a háromszoros Oscar-jelölt Michelle Pfeiffer is. Az amerikai filmakadémia díjátadó ceremóniáját március 10-én, magyar idő szerint hétfőre virradóra rendezik meg a Los Angeles-i Dolby Színházban.

A szervezők nyilvánosságra hozták azoknak a sztároknak a nevét, akik részt vesznek az Oscar-szobrok átadásában. A díjátadók között lesz a Dűne sztárja, Zendaya mellett az Oscar-díjas Al Pacino, a háromszoros Oscar-jelölt Michelle Pfeiffer, valamint Brendan Fraser, aki tavaly A bálnáért kapta meg a szobrot, és a Minden, mindenhol, mindenkor Oscar-díjasai: Michelle Yeoh, Ke Huy Quan és Jamie Lee Curtis is.

A gála műsorának házigazdája immár negyedik alkalommal Jimmy Kimmel lesz.

Az Oscar-gála executive producerei, Raj Kapoor, Molly McNearney és Katy Mullan közölték, hogy Mahershala Ali, Nicolas Cage, Jessica Lange, Lupita Nyong’o, Sam Rockwell és Matthew McConaughey szintén szerepel a díjátadók névsorában.

Az Oscar-díj-átadót élőben sugározzák világszerte, a magyar nézők a Disney+ streamingszolgáltatásán követhetik.

Mint megírtuk, idén ismét lehet magyar nyertes, miután a legjobb látványtervezés kategóriában esélyes az Oscar-díjra Mihalek Zsuzsa, a Szegény párák berendezője. Jórgosz Lánthimosz alkotása 11 jelölést kapott. A film berendezőjeként Mihalek Zsuzsa díszlettervező a produkciós tervező

James Price és Shona Heath társaságában nyerheti el az Oscar-díjat. A film vetélytársai ebben a kategóriában a Barbie, a Megfojtott virágok, a Napóleon és az Oppenheimer. Az alkotást az idei gála nagy esélyesének tartják, ugyanis tizenhárom díjra is jelölték.

El sem kezdődött, mégis botrányoktól hangos az idei Oscar-díj-átadó

Hazai idő szerint március 11-én hajnalban rendezik meg a 96. Oscar-gálát. Az amerikai filmakadémia januárban jelentette be, hogy idén milyen filmek, illetve mely filmes szakemberek szállhatnak harcba az arany szoborért. 

A legtöbb jelölést, tizenhármat az Oppenheimer kapta, amit a Szegény párák követ tizeneggyel, majd a Megfojtott virágok tíz és a Barbie nyolc jelöléssel. 

Az amerikai filmakadémia döntése sokaknál felháborodást váltott ki. Az idei jelöltek közül a Barbie című film főszereplője, Margot Robbie is kimaradt. Az alkotás másik szereplője, a legjobb férfi mellékszereplő kategóriában jelölt Ryan Gosling és a női mellékszereplők között versenyző America Ferrera elfogadhatatlannak tartja, hogy Robbie-ról megfeledkeztek.

A színésznő saját bevallása szerint nem szomorkodik, ugyanis a nagy sikerű alkotás producereként így is elismerték. Az ausztrál színésznő ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a rendező, Greta Gerwig megérdemelte volna az elismerést.

Szintén kimaradt az idei Oscar-jelölésből a Megfojtott virágokban szereplő Leonardo DiCaprio, aki a Golden Globe-on és a Critics’ Choice Awardson is jelölve volt. 

Rengeteg olyan sikeres színész van, akiket az amerikai filmakadémia számos alkalommal jelölt már Oscarra, de végül sosem vagy csak egyszer ítélték oda nekik a díjat. Többek között Tom Cruise, Johnny Depp és Robert Downey jr. sem kapott még arany szobrot.