A bíró elutasította Alec Baldwin kérelmét, nem ejtik a vádakat

2024.05.25. 18:49
Mary Marlowe Sommer új-mexikói bíró pénteken elutasította Alec Baldwin azon kérelmét, hogy ejtsék a gondatlanságból elkövetett emberölés vádját. A színésznek ártatlansága bebizonyítására a júliusi tárgyaláson lesz majd lehetősége. Amennyiben bűnösnek ítéli a bíróság, 18 hónapos börtönbüntetés várhat rá.

Mint ismert, Alec Baldwin 2021-ben épp a Rust című filmet forgatta, amikor rászegezte a kellékpisztolyt a produkció operatőrére, Halyna Hutchinsra, majd lelőtte. A fegyverben éleslőszer volt, ami halálos sebeket ejtett a nőn.

A tragédiát követően gondatlanságból elkövetett emberöléssel vádolták meg a fegyvermestert, Hannah Gutierrez Reedet – akit nemrég ítélt a bíróság 18 hónapos börtönbüntetésre –, illetve Alec Baldwint, míg Reed asszisztensét, David Hallst halálos fegyver gondatlan használatával vádolták meg – őt hat hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték, felügyelet nélküli próbaidővel, továbbá 500 dolláros pénzbüntetésre, 24 óra közmunkára és lőfegyverbiztonsági tanfolyamra.

Baldwin bűnösségére utaló újabb bizonyítékokat találtak

Alec Baldwinnal szemben végül 2023-ban ejtették a vádakat, ám Kari Morrissey és Jason Lewis új-mexikói különleges ügyészek októberben közölték, újabb, Baldwin bűnösségére utaló bizonyítékokat találtak, így ismét vádiratot nyújtottak be. A színész jogászai azért küzdöttek, hogy újból ejtsék a vádakat, kijelentve, az ügyészség még csak nem is tudja bebizonyítani, hogy bűncselekmény történt. Baldwin a tervek szerint júliusban áll majd bíróság elé, és maximum 18 hónapos börtönbüntetést kaphat. Az ügy legutóbbi tárgyalása május 17-én volt, amikor az új-mexikói bíró egy sor szkeptikus kérdést tett fel az ügyésznek, arra utalva, hogy a vádemelés mellett dönthet.

A színész ügyvédei arra kérték Mary Marlowe Sommer bírót, hogy ejtse a vádakat, azzal érvelve, hogy az ügyészek nem bocsátottak tanúkat az esküdtszék rendelkezésére.

Sommer a meghallgatáson arról kérdezte az ügyészt, Kari Morrissey-t, miért nem tett nagyobb erőfeszítéseket, hogy kapcsolatba lépjen a tanúkkal az esküdtszéki eljárás előtt. A bíró amiatt is kérdőre vonta Morrissey-t, hogy a filmes díszletek biztonsági előírásaival kapcsolatban tett vallomásokkor miért vágta ki az egyik tanút, illetve azt állította, legalább egy tekintetben tévedett a törvénnyel kapcsolatban. 

A színész egyik ügyvédje, Alex Spiro azt mondta a meghallgatáson, hogy az ügyészség megsértett egy bírósági végzést, és szándékosan elterelte az esküdteket a mentő bizonyítékoktól. A jogászok azt állítják a benyújtott indítványban, hogy az ügyészség elmulasztotta a felmentő információkról tájékoztatni az esküdtszéket, illetve az eljárásról információkat szivárogtatott ki a médiának.

Visszavonták a vádalkut

Bár Alec Baldwinnak tavaly vádalkut ajánlottak fel – amely lehetővé tette volna számára, hogy megússza a börtönbüntetést, ha elismeri bűnösségét –, azt végül visszavonták, miután az ügyész tudomást szerzett arról, hogy a színész részt vesz az esetről szóló dokumentumfilm elkészítésében. Morrissey azt állította, hogy Baldwin rendelte meg a dokumentumfilmet, és nyomást gyakorolt a tanúkra, hogy működjenek együtt a filmkészítőkkel. A rendező, Rory Kennedy viszont eskü alatt vallotta, hogy a színésznek nincs köze a produkcióhoz. 

Alec Baldwin védőcsapata két másik indítványt is benyújtott, amelyeket a korábbi tárgyaláson nem vitattak meg. Az egyikben azzal érvelnek, hogy a fegyvert az FBI-vizsgálat során megsemmisítették, így a védelem nem tudta bizonyítani azt az elméletet, hogy a fegyver hibásan működött a lövés idején. A másodikban azzal érvelnek, hogy az állítások, még ha igazak is, nem felelnek meg a nem szándékos emberölésre vonatkozó jogi normáknak. A Reuters szerint Sommer végül elutasította Baldwin kérelmét, a vádakat nem ejtik.