Itt van minden idők legjobb horrorfilmje

2009.11.19. 12:29 Módosítva: 2009.11.19. 13:26
A 37 milliós tinihorror meg a 11 ezerből készült csúcs függetlenhorror mellett három másik film is a magyar mozikba kerül csütörtökön. Csupó Gábor Magyarországon forgatott filmje, Jarmusch új mozija és egy 30 éves Fassbinder-alkotás.

Alkonyat - Újhold

A 37 millióból készült Twilight tavaly 383 milliót kaszált, így most itt a folytatás. Nem tudjuk mennyire jellemfejlődés, de a főszereplő tinilány (Kristen Stewart) vérszívók helyett már a vérfarkasokkal kavar. Tény, hogy az első rész béna indián srácából (Taylor Lautner) kigyúrt macsó lett, így nem csoda, hogy Bella inkább vele randizgat a hullaszínű Edward helyett (Robert Pattinson). A rendezőt is lecserélték: az Amerikai pitét jegyző Chris Weitz forgathatott vámpírfilmet, aki fantasyban eddig nem volt túl erős, az Arany iránytűvel is jól megbukott. A New Moonról viszont eddig csupa jót írtak (80 százalékon áll a Rottentomatoeson, a Twilight csak 49-et kapott ugyanitt). Az ausztrál Filmlink szerint "ahhoz képest, hogy a New Moon csak előkészítés a harmadik részhez, a fiatal szereplők meglepően jók", a The Age kritikusa pedig annak örült, hogy végre humort is vittek a forgatókönyvbe. Itthon november 20-tól látható a film, a forgalmazó adatai szerint már minden jegy elkelt a 0:01-es vetítésekre.

Holdhercegnő

Csupó Gábor, a magyar származású rajzfilmes a Híd Therabithia földjére után megint fantasyt forgatott, Új-Zéland helyett Magyarországon még 2007-ben. A stáb összesen 27 millió dollárt költött a pilisi erdőben, a cseszneki és a turai kastélyban, meg a fóti stúdióban felhúzott díszletekre, és olyan hollywoodi sztárokat is leigazoltak, mint az örökös főgonosz Tim Curry (Richelieu a Három testőrben), a Kaliforgia negyvenes jónője Natascha McElhone, és a Fantasztikus négyes gumiembere, Ioan Gruffudd. A 46-os regényből készült cgi-film főszereplője a kis Maria (Dakota Blue Richards) akaratlanul keveredik bele a varázslócsaládok közötti háborúskodásba. A filmben több magyar színész is felbukkan, többek között Szathmári György, Kis Barabás Zoltán és Tóth Tamás , a Schwarzenegger-filmek sztárkaszkadőre, Piroch Gábor pedig akciójelenetek koordinátoraként. A Holdhercegnő az IMDb-n 6,2 ponton áll, a Rottentomatoeson viszont csak 16 százalékot kapott (a Terabithia jobban szerepelt: 7,4 ponttal és 85 százalékkal). A külföldi kritikák fanyalogtak: a ViewLondon szerint "gyengén megírt, unalmas fantasy borzalmas színészekkel", a Daily Mirror pedig azt írta: "A konfliktus lassan bontakozik ki, Tim Curry és a törpe szakács pedig nem is vicces". A magyar kritikák nem húzták le eddig, a port.hu ajánlója szerint a magyar vonatkozások mellett a főszereplő kislány játéka miatt érdemes megnézni a filmet.

Paranormal Activity

A 2007 óta fesztiválokon szereplő filmnek tartott a stúdió egy tesztvetítést, hogy tudják, mire menjenek rá a költséges változatban, de ez olyan jól sikerült, hogy a Paramount forgalmazó 33 filmszínházba küldte az első hetén. Majd egyre több moziba engedték, a Halloweennek már ez lett az amerikai toplista vezetőfilmje a Fűrész 6 helyett, akkor 1945 helyen volt látható Észak-Amerikában és 3 nap alatt 22 millió dollárt hozott. Az elsőfilmes Oren Peli írta, rendezte, vágta a filmet: kézikamerás felvételekkel sokkolta a nézőt, illetve olcsóbb színészekkel (Katie Featherstont a költséges változatban  csinosabbra akarták cserélni, de a nézők így is szerették a figurát). A fiatal pár (a férfi: Micah Sloat) új házba költözik, ahol hemzsegnek a kopogó szellemek, ezért az ifjú férj bekamerázza a hálószobát. A Paranormal Activity 7,1 pontot kapott az IMDb-n, 81 százalékot a Rottentomatoeson. "Minden idők egyik legijesztőbb horrorfilmje" - áradozott a Bloody Disgusting, de az olyan neves lapok, mint az Entertainment Weekly is csupa jót írtak: "Egy film, ami végre nem 30 év horrorkliséivel ijesztget".

Amikor 13 újhold van egy évben

A Cirkó mozi egy időre kifogyott a skandináv művészfilmekből. Most a 37 évesen kokaintúladagolásban elhunyt Rainer Werner Fassbinder egyik klasszikusát adják. A 1978-as Amikor 13 újhold főszereplője a transzszexuális Elvira, aki eredetileg Erwin volt, de a nagy szerelem hatására átoperáltatta magát nővé. Ám hiába hagyta ott a családját, új barátai félredobták, így prosti lett. Fassbinder magányról és emberi kegyetlenségről szóló filmje 7,8 ponton áll az IMDb-n, a Rottentomatoeson viszont csak 60 százalékon. A korabeli TV Guide's Movie Guide ezt írta: "a film legalább annyira bizarr, mint Fassbinder".

Az irányítás határai

Jim Jarmusch forgatott már művészi westernt (Halott ember), cigizős szkeccsfilmet (Kávé és cigaretta), meg balladát egy feka szamurájról (Szellemkutya), enervált utazós filmet (Hervadó virágok), most a krimi volt soron. A főszereplő gyilkost Isaach De Bankolé alakítja, aki már negyedszerre dolgozik együtt Jarmusch-sal, de láthatjuk a filmben John Hurtöt, Bill Murrayt, és Tilda Swintont is. Az irányítás határai 6,6 pontot kapott az IMDb-n, 40 százalékot a Rottentomatoeson, és a májusi bemutatója óta 1,4 milliós bevételt hozott össze. A Chicago Tribune főleg csak Christopher Doyle operatőrt dicséri: "a film képei olyanok, mint egy francia impresszionista festmény", a Varietynél simán fanyalogtak: "Minden ötlet elhasznált és újramelegített, az összes Rimbaud- és Blake-idézetet is beleértve."