Hawaii-on túlélőtúrázott az Avatar-stáb

2009.12.17. 14:55
Az amerikai premiernél egy nappal korábban láthatjuk James Cameron 3D-álmát, ami mellé csak egy norvég művészfilmet mertek műsorra tűzni a héten, pedig egy ideig egy Kádár-filmet is belengettek.

Avatar

Amerikában pénteken lesz a premier, így bevételi adatokat még nem tudunk, de nálunk már szerda éjféltől vetítik az év legjobban várt 3d-csodáját, amiben egy tolószékes katona (Sam Worthington) kék bőrű na'vi lányra (Zoe Saldana) nyomul a Pandorán. James Cameron 300 millió dollárt költött a filmre, és a reklámkampány is elvitt legalább 200-at, úgyhogy izgulhatnak, hogy az Avatar még a dvd-megjelenés előtt visszahozza az árát. Az első jelzések szerint a nézők és a kritikusok egyértelműen odavannak érte: az IMDb-n 8,3 ponton áll, a Rottentomatoeson 85 százalékot kapott. A londoni premier után áradoztak: "Cameron átmentette a sci-fit a XXI. századba" (Hollywood Reporter). A New Yorker kritikusa szerint: "Az Avatar a leggyönyörűbb film", és még az egyszerűbb sztorin kiakadt fanyalgók is dicsérték a látványt. "Cameron évekig tökéletesítette a 3D-technológiáját, így a karakterei csak egydimenziósak lettek. De a film jó, a többi meg kit érdekel?" (USA Today). Kritikusaink a 77-es Star Warst idéző, lenyűgöző filmélményről írtak. Avatar négy Golden Globe-ra is esélyes lesz 2010-ben legjobb film, rendezés, zene és betétdal kategóriákban.

James Cameron 23 évvel az Aliens után mindenképpen együtt akart dolgozni Sigourney Weaverrel, de nem egy Ripley hadnagy-szerű szerepet írt neki. A forgatás előtt a rendező az összes na'vit és avatárt játsszó színészt elvitte Hawaii-ra egy tábortüzes-halászós túlélőtúrára. A leglelkesebb a törzsfőnök lányát, Neytirit alakító Zoe Saldana volt, aki végig amazonjelmezben ugrált, bár esténként már ő is a Four Seasons hotelben aludt a többi stábtaggal. Cameron egyébként saját maga tervezett néhány űrlényt a filmhez, például a négyszárnyú banshee-t, vagy a hatlábú thanatort, amit már a forgatókönyv megírásakor egy "Aliennel egybegyúrt T-Rexnek" képzelt el.

O'Horten

A héten biztosan mindenki az Avatart nézi, de azért a művészfilm-rajongók sem maradnak skandináv szociodráma nélkül. Bent Hamer a Dalok a konyhából retró szatírája és a szenvedélybetegségeket boncolgató Tótumfaktum után szürreális drámát forgatott a vasútbuzi norvégokról. A főszereplő ezúttal egy kényszernyugdíjazott vasutas (Baard Owe), aki 40 évig élt a menetrend bűvkörében, most viszont tele van kérdésekkel: Szereti még az asszonyt? Fog valaha repülőn utazni? Hogy került a lábára egy piros tűsarkú cipő? Bent Hamer filmjét imádták a nézők és a kritikusok is: az IMDb-n 7 pontot, a Rottentomatoeson 89 százalékot kapott. "Mestermű" - írja a New York Post, "Precíz dráma, kiváló helyzetkomikummal" - áradozik a Boston Globe, az Entertainment Weekly pedig egyenesen Jack Nicholson legjobb kapuzárási pánikos filmjeihez hasonlítja az O'Hortent. A rendező mellett az egyik mellékszereplőt, Espen Skjønberget és a hangmérnököt, Petter Fladebyt is díjazták a fesztiválokon.