Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nosztalgiázzon bevállalós bikinis lányokkal

2010.01.13. 15:20
Jó hírünk van az SZTK-szemüveg- és trapéznadrág-függőknek: a Budapest retró után a Balaton retró is felkerült az Indavideó Filmre. Érdemes próbát tenni a héten az agyondíjazott kísérletifilmmel, a Lassú tükörrel, a pszichotriller Boldog új élettel és az erdélyi Mad Maxnek is beillő Posztkatonával is.

Posztkatona

Buvári Tamás 2003-ban forgatta a Mad Max-szerű kisfilmet, ami egy fiktív háború után az újrakezdés nehézségeit mutatja be. A férfi szereplőket az ugyanebben az évben készülő Kontrollból kölcsönözték. A punkfrizurás Antal Nimród még szex közben sem veszi le a Mátrix-kabátot, Nagy Zsolt szakadt terepjáró volánnal fut, Kovács Lajos meg az amerikai filmek kötelező benzinkutas indiánja farkasokkal táncol. Jó ötlet volt a rendezőtől, hogy Erdélybe vitte a stábot a 7 milliós költségvetésből: a bözödújfalui, vízből kiálló templomtorony, a betört ablakú gyárépületek és az elhagyott hegyi utak mind kiváló posztapokaliptikus díszletek.  Dokumentum és kísérleti rövidfilmeket készített azóta, legutóbb a 2009-es szemlén ment a Fuvar című kisfilmje. Most a Posztkatonához hasonló hangulatú forgatókönyvet ír: "jövőben játszódó, kelet-európai scifit".  (Az Indavideó Filmen itt is megtalálható.)

Lassú tükör

"Ha legyőzzük a zsigeri idegességet, ami akkor önti el az embert, ha szimbólumokkal traktálják, akkor nem is olyan rossz film a Lassú tükör" - írta kritikusunk, aki közben attól tartott, ha kecskét is lát benne, sikítani kezd. Ismét S8-ra fényképezett szürreális anyaggal kísérletezett az Ivan és Igor Buharov-páros (Hevesi Nándor és Szilágyi Kornél). Érdekes karakterek, hiteles amatőrszereplők, egy profi színész: Thúróczy Szabolcs, kissé kusza, de azért követhető gondolatmenet. "Tudod, április 13-án 33 éves koromban orvosilag rejtélyes körülmények között délelőtt fél 10-kor lebénultam" - adja meg az alahangulatot és alaptémát Vasile Croat (Horváth László), aki a régebbi filmjeiket jegyző, mára megszűnt 40 Labor négy fős alkotócsoportjuk egyik tagja. 2006-ban lett mozgássérült, és a filmben némi fikcióval önmagát alakítja. A 2007-es szemlén elismerő oklevelet kaptak érte, de itthon saját maguk forgalmazták. A Lassú tükör 30 millió forint állami támogatást kapott, és ennyi volt a költségvetése is. A 2008-as Milánói Filmfesztivál Aprile Awardját, és a zsűri különdíját kapták, a 2007-es Mediawave Filmfesztivál legjobb kísérleti játékfilmje lett és Arany Bunda nagydíját is átvették 2008-ban az első Autonómia Állam Filmfesztiválon. A magyar kritikusok 2009-ben a Legjobb kísérleti film díjával jutalmazták. (Az Indavideó Filmen itt is.)

Boldog új élet

A roma elsőfilmes, egykori állami gondozott Bogdán Árpád pszichothrillernek álcázott szociodrámát forgatott az intézeten túli életről. Két veterán operatőrrel (Szabó Gáboral és Győri Márkkal) dolgozott, a főszereplő Orsós Lajos viszont elsőfilmes, őt a Kaposvár környéki Ötvöskónyiban találta. Egy búsuló cigányfiú sétál nyolcvan percen keresztül a Membran zenéjére a filmben kritikusunk szerint, aki azt is hozzátette: "hiába szól a romákról, van egyfajta távol-keleti íze".  A Boldog új élet 60 milliós támogatással készült. A 38. Filmszemlén elhozta a rendezésért és a zenéért járó díjat, és a Diákzsűri Első Játékfilmes Fődíját is, a Berlinálén pedig elismerő oklevélet kapott. A rendező most a lovári Szellemekkel suttogóra készül egy ideje: először elutasították, aztán az elmaradt pályázat miatt csak februárban próbálkozhat újra az MMK-nál. (Az Indavideó Filmen itt.)

Balaton retró

A Budapest retro eddig a legnépszerűbb film az Indavideó Filmen, most itt a folytatás. Papp Gábor Zsigmond 2007-ben vágott össze másfél órányi anyagot a SZOT-üdülőkről, a kagylófoteles szállodákról, a Zimmer Frei táblákról meg a kempingező NDK-sokról. A régi képkockákon alufóliából ebédel csirkeszárnyat a család, Dzshingisz Khan dübörög a „disc jockey clubokban”, Demjén Rózsi meg nyakig a vízben áll és gitározik. Tudták, hogy a párt a 70-es években 200 méteres mesterséges szigeteket akart építeni végig a parton? Na ebből csak a zánkai úttörőtábor jött össze, „a szocializmus értelmesen fényűző szigete”. A Bundesliga-sérós fiatalok a KISZ építőtáborában nyomulnak, a trapézgatyás hippik meg csak stoppolnak és isznak. A Nők Lapja 69-ben azon lamentál, hogyan illeszkednek vissza a melóba két hét Balaton után „az elállatiasodott targoncások”, és hogy milyen szemét dolog nyáron 100 ezret kaszálni a stikában felépített kockanyaralóval, közben a melós meg egész évben keres 25 ezret. A rövidebb gyászosnak szánt hangulat után Papp persze gyorsan visszavisz minket az idilli Balatonhoz, ahol csak a gumimatrac, a sült hal, a neonfény, és a cigányzene a fontos. (Az Indavideó Filmen itt.)