Tilda mellett Olivia Wilde-ot is bámulhatjuk

2010.12.16. 13:24
Mozikban az Üvegtigris 3 és a Tron: Örökség, de hat hét késéssel a Megaagy című animácós filmet is láthatjuk. Márquez-adaptáció és III/III-as tévédráma az évvégi blockbuster filmek árnyékában.

Tron: Örökség

A Disney 28 évvel a Tron mozifilm után 3D-ben készített hivatalos folytatást, amiben az ismeretlen rendező, Joseph Kosinski látványosan felturbózta a fénymotorozást, az első mozifilm kedélyes labdadobálását pengefrizbis gladiátorviadalra cserélte, a kultikus sztreccsruhát pedig ezúttal a Dr. House bombázó dokinőjére, Olivia Wilde-ra adta rá. Az Örökség elején az örökifjú programozó, Kevin Flynn (Jeff Bridges) újra átkerül a számítógép-birodalomba, a fia (Garrett Hedlund) viszont csak 20 évvel később megy utána, hogy kiszabadítsa. Az aktuális főgonosz ezúttal Clu (a CGI-vel megfiatalított Jeff Bridges), aki Flynn régi biztonsági programjából lett őrült pixeldiktátor. Mivel kivételesen az amerikai premierrel egy időben láthatjuk a filmet, még nincsenek bevételi adatok, csak annyit tudunk, hogy a Rottentomatoeson most 60 százalékon áll. A Hollywood Reporter szerint fél órával hosszabb a kelleténél, a sztárkritikus Roger Ebertnek viszont ez is ugyanúgy bejött, ahogy 82-ben az első rész. Mi viszont ezt írtuk: "zavaros katyvasz, amiben keveredik evolúció, DNS, teremtéstörténeti toposzok, egy virtuális fajirtás és a tökéletességre törekvés".

Megaagy

Hat hét késéssel végre hozzánk is befutott a DreamWorks legújabb animációs filmje, a Megaagy, a Madagaszkár pingvinpoénokon edződött rendezőjétől, Tom McGrath-től. A 130 millió dollárból megrajzolt, eddig 208 milliót kaszáló 3D mese a klasszikus Superman-képregényeket parodizálja: Megaagy, a titkos főhadiszállásán ördögi terveket szövögető, tipikus szuperbűnöző évtizedek óta el akarja foglalni Metro Cityt, de örök riválisa, a sztreccsgatyás Metro Man mindig lepofozza. Az eddig ismeretlen forgatókönyvírók (Alan J. Schoolcraft, Brent Simons) itt egy csavart is raktak a sztoriba: Metro Man sikeres kiiktatása után Megaagy unatkozni kezd, ezért készít magának egy új nemezist a klónozóüzemében. Csakhogy Titán egyre gonoszabb lesz, így Megaagy, az ördögi szupergonosz már a jó oldalon találja magát. A kifordított szuperhőssztori az IMDb-n 7,3 pontot, a Rottentomatoeson 71 százalékot kapott. Míg az AP kritikusa szerint "a történet és a karakterek is gyengék", addig Roger Ebert ezt írta "Okos és szórakoztató, pedig csak a Hihetetlen család szuperhősei találkoztak a Gru gonoszával". Az eredetiben egyébként Will Ferrell volt Megaagy hangja, Brad Pitt pedig Metro Man.

Üvegtigris 3

Az Üvegtigris hat hülyéje, Lali (Rudolf Péter), Sanyi (Horváth Lajos Ottó), Csoki (Csuja Imre), Gaben (Reviczky Gábor), Cingár (Szarvas József) és Róka (Gáspár Sándor) elég masszív rajongótáborral rendelkeznek, úgyhogy tényleg csak idő kérdése volt a többszázezres nészőszámokat és dvd-eladásokat produkáló lúzerfilm harmadik része (az Indavideó Filmen is százezer fölötti kattintották az első és a második részt, amíg elérhetőek voltak). Kovács Gábor producer már tavaly decemberben elmondta, hogy a trilógia utolsó részében otthagyják a tópartot, és így is lett: Búss Gábor Olivér sztorijában Lali kicsit megbolondul és egy pesti ügyvéd (Kamarás Iván) Bentley-be pattanva nagyvárosi kalandokra cseréli a lakókocsibüfé magányát, miközben felpróbálja Pikali Gerdát és a Barátok köztből eyecandy-nek leigazolt Tildát, azaz Szabó Erikát is. Kritikusunk szerint "A párbeszédek az újabb helyszíneken is hozzák az eddigi Üvegtigris-fílinget. Az Üvegtigris 3 című romantikus akciófilm jó lett."

A szerelemről és más démonokról

A 2007-es Szerelem a kolera idején után itt az újabb Gabriel García Márquez-adaptáció, a saját forgatókönyből dolgozó, elsőfilmes kolumbiai rendezőnőtől, Hilda Hidalgótól. A történet középkori díszletek között játszódik: Sierva Maríát (Eliza Triana) megharapja egy veszett kutya, de az inkvizítorok szerint az ördög szállta meg, ezért bebörtönzik a Santa Clara-kolostorba. Itt azonban az ördögűző (Pablo Derqui) menthetetlenül beleszeret. A film 7,3 pontot kapott az IMDb-n.

Az ügynökök a paradicsomba mennek

Az Üvegtigris 3 mellett egy másik magyar premier is lesz a mozikban: a dokumentumfiles Dézsy Zoltán retróban tobzódó játékfilmje a 80-as évek egyetemi ellenzéki mozgalmairól és a soraikba beépülő III/III-as spiclikről szól. A készítők Barkas mentőautókkal és Zsiguli taxikkal idézték meg a Kádár-rendszer végnapjait, de láthatunk majd stenciles sokszorosítógépet, kempingszéket, fülesfotelt és Szokol rádiót is ebben a tévéfilmes hangulatú alkotásban, csak épp a lényeg nem derül ki belőle: melyik SZDSZ-vezér jelentett a kommunistáknak Kakukk fedőnéven? Főszereplők: Kubik Anna, Lukács Sándor, Karalyos Gábor, Andorai Péter.