Bezárt a mozik kétharmada Csehországban

2011.04.28. 13:45
Nemcsak Magyarországon vannak végveszélyben a kisebb mozik, Csehországban a multiplexek előretörése miatt 1989 óta megszűnt a mozik kétharmada.

Magyarországon az összes artmozit a csőd fenyegeti, és érdekes módon a látogatottabb budapesti mozik rosszabb helyzetben vannak vidéki társaiknál. A kismozik megmentésére már facebookos kezdeményezés is indult magyarhangya néven, a közönség megszavazhatná, hogy mikor mit láthat.

A jelenség azonban úgy tűnik, hogy nemcsak a magyar filmforgalmazókat sújtja, az MTI szerint 1989 óta Csehországban a kisebb mozik közel kétharmada bezárt. Az okok között náluk is szerepel a multiplexek előretörése.

Míg 1989 végén a cseh statisztikai hivatal csütörtöki közlése szerint 2025 filmszínház működött, jelenleg alig haladja meg a 700-at. A klasszikus mozik számának csökkenése szoros összefüggésben van a nézők számának nagymértékű visszaesésével az elmúlt húsz évben, illetve a korszerű multiplexek megjelenésével. Csehországban jelenleg 26 multiplex működik, a legnagyobbak közülük Prágában. Tavaly év végén a 26 multiplex vonzotta az összes mozilátogató 70 százalékát.

Az összes mozilátogatók száma is gyarapodott 2010-ben, méghozzá 13,537 millióra, míg az összbevételek 1,5 milliárd koronára. A kilencvenes évek eleje óta a cseh mozik számára a tavalyi volt a legjobb év. A kisebb mozikra még rosszabb idők járhatnak, mivel a nyilvánosságra hozott tervek szerint a közeljövőben még több multiplex épülhet a kisebb városokban is.