A magyaroknak túl jó az animált Kenau Reeves?

2006.11.29. 13:23
Csütörtökön kezdődik a negyedik AniFest animációs fesztivál, amit a Philip K. Dick regényét feldolgozó Kamera által homályosan című, egészestés animáció nyit. A fesztivál filmjei közül többet bemutatnak majd moziban is, a kísérleti animációnak számító nyitófilmmel viszont nem kockáztat a forgalmazó.
"Tavaly 3800 néző volt, idén is ennyire számítunk, de eggyel kevesebb napunk lesz rá. Most van Kenau Reevesünk, eddig csak rajzfilmfiguráink voltak - nyilatkozta az Indexnek Liszka Tamás, a fesztivál egyik szervezője - Tíz egészestés rajzfilmünk van. Egy kiesett, mert a Lotte Kütyüfalváról című észt animációt beválogatták a Berlináléra."

Az Anifest nyitódarabja, a Kamera által homályosan a jövő tudatmódosító szereiről szól, a főszereplő az állam megbízásából drogos barátai után kémkedik, majd a hazugságok és a H anyag hatására a paranoid képzetek labirintusában egyre távolabb kerül a valóságtól.

Kompjúter által


Klikk a galériához!
Philip K. Dick írását Richard Linklater rendező gyúrta forgatókönyvvé, majd Kenau Reeves-el, Woody Harrelsonnal és Winona Ryderrel játszatta el a jeleneteket, amiket aztán egy grafikai motor rajzosított. Az utómunkának ez a része tizenöt hónapig tartott, végeredményként a szereplők mozgása imbolygó lett, a falak trippesen lélegeznek, a homlokredők pedig inkább tűnnek fodrozott víztükörnek. A technikát a 2001-ben készült Waking Life-ban is használta Linklater, amit Az élet nyomában címmel a 2002-es Titanic fesztivál is vetített.

Fesztiválról a moziba be

AniFest 2006
A versenyprogramba közel ötszáz nevezés érkezett Európa csaknem minden országából. Az idén beválogatott 24 animációs rövidfilm nemzetközi zsűri fődíja mellett a közönségdíjért is verseng. "A fődíj lesz a fődíj, a megszorítások minket is elértek, így nem tudunk pénzjutalmat adni" - szabadkozott Liszka Tamás. A Toldi moziban péntek este megrendezett maratoni rajzfilmnézés, az Animált éj több mint hat órányi friss animációval és egy kupica vodkával várja a látogatókat.

Jövőre új néven fut majd a fesztivál, ugyanis néhány animáció kópiáját az elmúlt években tévedésből egy azonos nevű, tíz éve működő cseh fesztiválra küldték. Az új név megtalálásához a szervezők a közönség segítségét kérik, a névadót kétszemélyes örökbérlettel jutalmaznák.

Idén két japán animáció is szerepel a programban, a Digimon-The Movie alkotójának időzsonglőr gimnazistáról szóló animációja, az Idő fölött járó lány, és Satoshi Kon Paprika című pszichothrillere, ami egyben a fesztivál zárófilmje is. Az Anifest vendége lesz az Idő fölött járó lány rendezője mellett a Madhouse animációs stúdió alapítója, ami a legnagyobbak egyike Japánban, a Metropolis vagy Satoshi Kon filmjeinek készítésében is részt vettek. Amellett, hogy zsűritag, Masao Maruyama a stúdió munkájáról is fog beszélni.

A fesztivál filmjei közül többnek már megvan a magyarországi forgalmazója, december 28-án kerül moziba a Renaissance, ami a jövő Párizsában játszódik. A fekete-fehérben animált utópiában hologram-prostituáltak kínálják magukat az utcákon, míg a felső tízezer mesterséges kertekben múlatja az idejét. "A Terkelt, amit eredeti nyelven játszottunk tavaly, az Anifest utáni első csütörtökön vetítjük magyar szinkronnal. A 3D-s Rút kiskacsát a Budapestfilm forgalmazza majd, ennek a tévésorozat változata már megy a Minimaxon" - sorolta Liszka az animációs mozipremiereket.

Rétegfilm?

A nyitófilm viszont csak dvd-n jön ki december ötödikén a Forum Home Entertainmentnél. "A Kamera által homályosan megjelenéséről, illetve ezesetben csak DVD-n való megjelenéséről a Warner Bros. döntött - tudtuk meg a jogokkal rendelkező Intercomtól - Döntésüket nyilván a külföldi tapasztalatokhoz, a piachoz és a várható kereslethez igazították." Ennél több információval viszont nem tudtak szolgálni. "Valószínűleg üzletpolitikai megfontolásból döntött úgy a Warner, hogy kísérleti animációt nem próbálnak meg bevezetni" - kommentálta a lépést Liszka. A dvd forgalmazójától megtudtuk, hogy legalább egy promóciós mozivetítést szerettek volna, így végül az AniFesttel összefogva szerezték meg két vetítés erejéig a Kamera által homályosan 35 mm-es kópiáját.