Vikingre váltják a cigányokat

2006.08.08. 14:21
A Nyócker itthon "alulról súrolja a blockbusterséget", a rendező mégsem ül a babérjain, most az izlandi iskolai tananyagot viszi rajzfilmre. Az ezer éves izlandi parlament és a kardját és tollát egyaránt jól forgató viking megihlette a mamutpörgetéses 3D kiötlőit. Az Egill című rajzfilmeposz az előkészítés fázisában van, és 2009-re készül el.
"Hogyan tud egy ezer éves kultúrában egy agresszív alak egyszerre véreskezű harcos és szürreális költő lenni?" - vázolta beszélgetésünk kezdetén Liszka Tamás társproducer a rajzfilm belső feszültségét, majd a készítés fázisaira tértünk át. "Most készül a forgatókönyv, egy tizenöt oldalas irodalmi leírás már megvan, és az Áron készített négy, pár perces bemutató animációt. Terveink szerint a film december végére már gyártásban lesz" - mondta.

Brutálaktuál

"A rajzfilm végigköveti Egill életét, ami tele van furcsa epizódokkal. Az alapja egy tradicionális izlandi saga, amit ott minden iskolás bemagol. Egill Skallagrímsson egy véres kezű viking kalandor, de a vérengzés rögtön megihleti, és a történteket hőskölteménnyé alakítja. Egész Észak-Európát bejárja" - hívta fel a figyelmünket a "modern és humoros" történeten érezhető "halvány abszurdra, amit további példával illusztrált - "Nem gondolná például az ember, hogy ezer éve Izlandon parlament volt, meg népgyűlés, amik persze bárdcsapásokkal végződtek."

"A stábból mindenkinek van arról véleménye, hogy mitől lesz a rajzfilm aktuális. Nekem ez a vadság, a szabadságvágy és a zabolázatlanság" - fogalmazott, mikor azt kérdeztük, hogy a Nyócker stílusát megtartva hip-hopban adja-e majd elő a viking a hőskölteményeit.

Északi partnerek


"Egy finn és egy kanadai koprodukciós partnerünk van, szeptemberben megyünk fel Izlandra tárgyalni - tudtuk meg , mikor külföldi partnerek után érdeklődtünk - a szinkronhangokat pedig januárban kezdik el felvenni." Egill magyar hangját még nem találták meg, de a rajzfilmeposzt eleve nemzetközi piacra szánják. "Bár az animátorok magyarul szeretnék, hasznosabb lenne, ha a rajzfilm eleve angolul, vagy akár eredeti izlandi nyelvű szinkronnal készülne" - mondta a producer.

Hajtás nem lesz

"Az Egill Magyarországon lesz először mozikban, de fontos, hogy legyen premiere Amerikában, Londonban, Párizsban. Alapelv, hogy azt a hajtást, mint a Nyóckerrel, most nem fogjuk bevállalni. 2009 elejére szeretnénk elkészülni, hogy az ötletekre maradjon idő és energia" - tudtuk meg, hogy az Egill nem akar versenyezni a 2007 decemberére tervezett rajzfilmekkel, mint a Macskafogó és A Sólyom országa, majd rákérdeztünk a Nyócker eddigi teljesítményére.

"Százezer néző felett áll, amivel halványan súrolja a blockbusterséget. Franciaországban, Csehországban, Lengyelországban, Szlovákiában játszották a mozik - derült ki -, de nemsokára bemutatják a franciák, az angolok, az amerikaiak, az oroszok, a hollandok, a Benelux államokban és Németországban is vetítik majd. Párizsban nagyon ünnepelték a Nyóckert, mert Annecy miatt hallottak róla (A Nyócker 2005-ben elnyerte az Annecy Animációs Filmfesztivál legjobb egész estés filmnek járó díját), de rétegközönségnek szól mindenhol" - állapította meg végül.