Botrányok között készült el a Báthory-film

2008.06.15. 09:39
Az angliai elfogadás is hosszas volt, Csehországban meg zsarolók léptek fel a produkcióval szemben, magyarázta a magyar producer, Miskolczi Péter, milyen nehéz volt Juraj Jakubisko szlovák rendezőnek filmre vinnie Báthory Erzsébet valódi történetét. Nála csak a magyar koproducereknek volt nehezebb dolga: egyikük inkább kiszállt, Miskolczinak meg már csak 10 százalékos beleszólása maradt. Két évvel a forgatás után végre bemutatják a filmet júliusban, a Karlovy Vary Filmfesztiválon.

2005 decembere és 2006 augusztusa között forgott a film. A Bathory bemutatóját már a magyar forgalmazó fél, a Budapest Film is tavaly ősztől halogatja, de úgy tűnik, idén szeptember 11-én tényleg mozikba kerül. A világpremiere 2008 júliusában lesz Karlovy Varyban.

Báthory Erzsébet nem volt vámpír

"Ami ellen küzdöttünk, hogy Báthory Erzsébet férje, Nádasdy Ferenc ne alkoholizáló, kemény, asszonyverő férfi legyen, ahogy a forgatókönyvben volt, hisz ez nem hiteles. Ő családcentrikus, feleségéért rajongó férfi volt, akinek egyetlen hibája, hogy a katonáskodás miatt keveset tartózkodott otthon. Úgy tudom, a durvább változat maradt" - mondta Berger József a Mythberg producere, aki a tervben jó egy évig a magyar rész társproducere volt, majd 2005-ban kiszállt. De a projekttel nagyobb problémái voltak: "Miután a cseh és szlovák producerek nem akartak Magyarországon annyit forgatni, mint kezdetben tervezték, magyar színészek sem maradhattak benne, lett számomra érdektelen a dolog. A kért összeg és az igénybe vett szolgáltatások aránya így már nem állt egységben, és így a Magyar Mozgókép Közalapítványnál (MMK) sem pályázhattunk. Pedig magyar díszlettervező is sokat dolgozott benne, meg rengeteg terepszemlét tartottunk. Végül csak a történészünket fizették ki Dr. Várkonyi Gábort, aki az ELTE-n tanít. De ez ilyenkor benne van a pakliban."

Nemcsak a magyar színészek és helyszínek hiánya miatt szállt ki Berger. "Bizonytalannak tűnt a magas költségvetés összeállása, ez a félelmem később igazolódott is: több év alatt jött össze a kívánt pénz. Jakubisko és a felesége voltak a fő producerek, ez főleg nekik éri meg, nem azoknak, akiknek nincs rálátása. Ilyenkor a biztonság a fontos. Az akkori vállalás értelmében ez 25 százalék volt. Ahogy figyelemmel kísértem a következő években a film alakulását, jó néhány fejfájástól megmenekültem. Kelet-európai filmes portálról jöttek az információk sorban, hogy perek vannak, nincsen kifizetve a stáb, és az összes producer, akivel kezdtük, kiszállt. Nem csoda, mert ez egy hihetetlenül magas költségvetésű filmnek számít a térségben, amit nehéz úgy eladni, hogy behozza az árát."

Hogy a magyar producert miért érdekelte a terv? "Az ígért magyar részvétel mellett Báthory Erzsébet megközelítése is tetszett - válaszolta. - Jakubisko Báthory alakjában a mendemondák mögött az igazságot kutatta. Egy jezsuita pap által papírra vetett írás alapján állították be vámpírasszonynak, pedig az 150 évvel a halála után kelt. Valójában Thurzó György nádor a Nádasdy-vagyont akarta, nem volt senki, aki megvédje, és koholt vádakkal jogszerűtlenül vetették börtönbe 1610-ben, ahol négy évvel később elborult elmével hunyt el."

A második forduló

"A cseh bonyodalmakról én is csak olvastam, hogy elloptak kópiákat, és cserébe pénzt kértek - mondta az Eurofilm Stúdiótól Miskolczi Péter, a produkció második magyar koproducere, aki a hárommilliárd forintból készülő filmnek már csak a tíz százalékát állta, és aki végig benne maradt a vállalkozásban, ha a filmet még nem is látta. - Az angol fél miatti húzódásról már a produkció tájékoztatott - folytatta a producer -, művészi, szerkesztési, vágási gondjaik voltak. Egyébként a szlovák rendező - aki az egyik legismertebb hazájában - is oka lehet a hosszabb munkának, lévén maximalista: erős látásmódú képzőművész, aki maga rajzolta a terveket, és a filmet életműve megkoronázásának szánta."

Báthory-filmek még:

- Az ötmillió eurós Báthory Erzsébetről készülő The Countess című filmet is eredetileg Magyarországon forgatták volna, de végül Berlinben és német kastélyokban kezdtek neki idén február 18-án, mert így olcsóbban kijöttek - írta a Variety. - A filmet July Delphy rendezi, és szerepel is benne William Hurt és Daniel Brühl mellett."
- Mészáros Márta filmterve egyelőre meghiúsult, az Atlantic jegyezte produkció még mindig nem kapott állami támogatást.
- Hódi Jenő Metamorfózis című vámpírfilmje elkerülte a mozikat, dvd-n jelent meg karácsonykor.

A filmet maga a producer csak idén fogja látni, de a forgatókönyv és a muszterek alapján a történetről elmondta: a fiatal lányok legyilkolásairól ismert grófnőnek a vérszomjas imidzs helyett a reneszánsz személyiséget és kor politikáját helyezik előtérbe. "Több férfi is volt az életében, a férjén kívül egy olasz festőhöz, Caravaggióhoz fűzött szentimentális viszonyát emelték ki".

A Báthory angol nyelven készült, de szlovák, cseh és magyar változata is lesz. Az alkotók meghagyták az eredeti neveket, így az angol változatban is lesznek magyar, szlovák nevek és szövegrészek. A közel két és fél órás produkció négyezer statisztát vonultat fel, 45 csehországi és szlovákiai helyszínen forgattak és Báthory életének 40 évét öleli fel.

A magyar fél 10 százalékát állta végül ugye a produkciónak, ami még kevesebb beleszólásra volt elég: "A filmben Kende János volt az egyik kameraman, Patkós Júlia a díszlettervező. Rajtuk kívül a stábban a maszkmester és a fodrász volt egyedül magyar" - mondta el Miskolczi, majd hozzátette: "emellett a technikai szolgáltatást nyújtottuk mi, például a jelmezeket". Igazi sztár nincs a filmben, a producer szerint a főszereplő Anna Friel ismertebb. Thurzó Györgyöt a cseh Karel Roden, Nádasdy Ferencet Vincent Regan, Caravaggiót Hans Matheson, II. Mátyást Franco Nero alakítja.

Lehetőségek itthon

"Az ember általában azért vág bele a koprodukciókba, mert egy jó film születésében bízik. Itt ismeretlen partnerek voltak, kevés beleszólásunk volt, így a film minőségében bízunk látatlanban." Miskolczi még elmondta, ennél a részvétele nagyobb szokott lenni a koprodukcióban: "A Taxidermiát említeném legsikeresebb vállalkozásunknak, és remélem a tavaly forgatott, ősszel mozikba kerülő Holdhercegnő fantasy is a sikeres részvételek közé fog sorolódni."

Berger József jelenleg egy szerb-német-magyar koprodukcióban munkálkodik, a Mamarosh-ban, ami nyáron forog Budapesten. Az MMK 45 millióval támogatta, bár már ennek is majd két éve, "de a szerb kormányváltás miatt csúsztunk, és Emir Kusturica, az egyik társproducer meg a szerb filmközpont elnöke lett, így ki kellett szállnia". A film 1,5 millió euró (370 millió forint), amiből a 45 millió forinton kívül 100 milliót fog itthon elkölteni az Az Állj, vagy lő a mamám! című Stallone-film alaphelyzetére hasonlító fanyarabb páneurópai roadmovie stábja.