Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Megszabadult a Madonna-elemektől

2008.09.30. 16:23
Annyi negatív kritikát kapott a madonnás Hullámhegyre és a kabbalás Revolverre, hogy Guy Ritchie az új filmjéből kidobott mindent, amit Madonna óta felszedett. A 2008-as Rocknrollával visszakanyarodott A Ravasz, az Agy és két füstölgő puskacső-vel megkezdett vonalhoz. A rendező Londonban adott interjút.

Jason Stathamnek és Matthew Vaughnnak nem adott szerepet Guy Ritchie a legújabb alvilági filmjében, helyettük a szélhámost játszó Gerard Butler száll szembe Tom Wilkinsonnal, aki kivételesen dörzsölt maffiafőnököt alakít. A Rocknrollát Angliában már szeptemberben bemutatták, de hozzánk csak jövő januárban érkezik. A kritika vegyesen fogadta, a Variety szerint Ritchie újra csúcsformában van, a BBC szerzője viszont nem érti, miért engedik még mindig rendezni, de a lényeg: hogy az IMDb-n 7 pont felett áll.

Miért tért vissza a régi stílusához a Rocknrollával?

Mert magam is az ehhez hasonló filmeket nézem szívesen, és remélem, hogy ezzel a többi néző is így van.

Miért érdekli ennyire az alvilág?

Ez nem tudatos, hanem ösztönös vonzalom. Nagyon szeretem ezeket a történeteket, és a moziban is jól működnek, mert erősen elválik bennük a jó a rossztól. A közönség is beleéli magát azokba a helyzetekbe, amikor a szereplőknek jó és rossz között kell választaniuk, és ezeket a döntéseket a saját életünkben is sokszor meg kell hoznunk.

A Rocknrolla mennyire ábrázolja valósághűen a londoni alvilágot?

Érzésem szerint nagyon pontosan visszaadja a valóságot. Persze könnyedséget és humort is vittünk bele. Mondjuk nem azért csináltam a Rocknrollát, hogy szórakoztassak, de így működik a filmipar.

Mennyire segítette a reklámfilm-rendezés abban, hogy ezt a stílust kialakítsa?

Nálam az iskolát az pótolta, hogy a pályám kezdetén zenekaroknak forgattam videókat. Utána jöttek a reklámok, aztán a rövidfilmek. A klipjeim valójában mind rövidfilmek, mivel egy történetet mesélnek el, van elejük, közepük és végük. Így ez a munka jól felkészített a filmezésre. Ráadásul nagy volt a verseny, akkoriban tízen dolgoztunk egy aprócska irodában. Minden megbízásért egymással kellett megküzdenünk. A munkák ráadásul nem fizettek jól, ötszáz fontot (150 ezer forintot) adtak, azaz fejenként százat egy videóra, ami két-három hetünket is elvitte. De megérte, mivel folyton új ötletekkel kellett előállnunk, vagy máshonnan lopni, és azt a saját szájunk íze szerint átalakítani. Úgyhogy itt alakult ki a saját stílusom.

Tom Wilkinsont itt új szerepben látjuk. Miért őt választotta?

Pont azért, mert tőle nem ezeket az alakításokat szoktunk meg. Rengeteg szerepben láttam, és jó ötletnek tűnt, hogy visszahozzam a szülőhazájába, hogy itt valami újat próbálhasson ki.

Milyen érzés, hogy most végre jó kritikákat is kapott?

Inkább nem olvasom őket, csak a cikk végén a lényeget, de ezek nagyon sokat segítenek a filmnek. Itt is nagy a verseny, és mondjuk a 200 milliós A sötét lovaggal mellett elég nehéz közönséget találni a Rocknrollának. Az enyémhez hasonló filmeknek nagy szükségük van a jó sajtóra, különben nem jutnak el a nézőkhöz. Mindenesetre egészen más, amikor azt érzed, hogy sokan állnak melletted, és lelkesek.

Mennyire találja nehéznek a forgatókönyvírást, ami tipikusan otthon ülős munka?

Társasági típus vagyok, ezért nekem nehéz otthon írni, de ez is a filmezés része. Az írás nagy önfegyelmet követel, a rendezés már kevésbé. Mert amíg a forgatókönyvírás ideje alatt befelé fordulok, a rendezés exhibicionista dolog. Örömmel csinálom mindkettőt, de a rendezés sokkal könnyebb.

Guy Ritchie visszatért. Vagy mégse? - Ellentmondó kiritkák

"Ez Guy Ritchie harmadik baklövése a Hullámhegy és a Revolver után. Szánalmas próbálkozás, hogy megismételje A Ravasz, az Agy és két füstölgő puskacső és a Blöff sikerét" - írta a Daily Mail.

"Bár az utolsó két filmjével bukott, a Rocknrollában megvan az az őrült energia, amiért az első két filmjét szerette a közönség" - dicsért viszont az AP.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?