Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Etyeken fantasztikus a trollpiac

2007.10.24. 11:43
A trollpiacon patkányhúst és lenyúzott emberbőrt is kapni a Hellboy 2 című film etyeki díszleteiben, ahol minden részlet a helyén van, számol be egy díszlettervező és egy bámészkodó blogger a vörös ördög történetének folytatásának kulisszatitkairól a film honlapján. Arról is szólnak, hogy a rendező Guillermo Del Toro maximalizmusával őrületbe kergeti a stábot.
Aranyláz

"A Trollpiac az a hely, ahol mindent megtalálsz. Még azt is, ami nem eladó" - jellemzi a rendező kedvenc helyszínét Francisco Ruiz Velasco, a látványtervekért felelős stáb tagja a Hellboy 2 hivatalos honlapján, ahol hosszú szünet után jelentek meg az új bejegyzések. Guillermo del Toro kérésére számtalan különös szerzettel népesült be ez a hely. A művészeti stáb teljesen szabad kezet kapott. Mike Mignola, az eredeti Hellboy képregény szülőatyja különösen jól teljesített, az ő teremtménye például ez a halat cipelő szakállas troll is.

"Lenyűgözőek a Hellboy 2 díszletei!" - lelkendezett Helen, a negyvenes skót nő is a főszereplő kétéltű nyomozótársát játszó Doug Jones honlapján. Helen szinte mindennapos vendég az etyeki forgatáson, és egy ideje már ő blogol az elfoglalt színész helyett. "A trollpiac a kedvencem. Ez maga a Bizarr Bazár, számtalan barlangból áll, ahová a legkülönfélébb kacatok lettek bezsúfolva. Itt tényleg minden kapható, múmiaszarkofágtól kezdve a nyárson sült patkányhúson át a lenyúzott emberbőrig. Nyikorgó falépcsők vezetnek fel a látszólag össze-vissza épült erkélyekre, a világításról kínai lampionok és szentjánosbogarakkal teli ketrecek gondoskodnak."

"A nézelődést a térképész boltjában kezdtük - írja még Helen. - Itt ősi rajzok, és titkos helyeket ábrázoló, bambuszkeretes képek lógtak a falon. A polcok tele voltak misztikus témájú könyvekkel és kódexekkel, és bárhová nézett az ember, mindenhol az ősi troll írás táncoló hieroglifáit látta. Az egymásra rakott tekercstartókból és pergamenek egészen a plafonig tornyosultak."

A látvány a lényeg, nem a karakterábrázolás

A hivatalos honlapon kiderül, hogy a 72 milliós költségvetésből készülő folytatás, a The Golden Army már nem tököl Pokolfajzat, Abe Sapien és a piromán Liz Sherman karakterének bemutatásával, arra ott volt az első rész. Korábban már mi is írtunk arról, hogy a Hellboy 2-ben ezúttal nem az okkult nácik, hanem a mesevilág lényei törnek világuralomra.

A Paranormális Nyomozóiroda ügynökeinek ezúttal a halottaiból feltámadt Raszputyin és a fogaskerekekkel működő náci parancsnok helyett Nuada tündérherceggel (Luke Goss) és egy Wink névre hallgató böszme nagy trollal (Brian Steele) kell megküzdenie. A megalomán csodalények egy koronát akarnak ellopni egy aukciósházból, mert a címben szereplő Aranysereg csak annak engedelmeskedik, aki ezt az ereklyét viseli a fején.

Guillermo Del Toro és a millió dolláros bábszínház

A mexikói rendező George Lucassal, Michale Bay-jel és a többi, kékháttér-fetisiszta, CGI-mániás rendezővel ellentétben a régimódi filmkészítés híve. Akkor is képes fából, fémből és habszivacsból felépíttetni egy különleges díszletet, ha az csak fél másodpercig lesz látható a filmben, derül ki a bejegyzésekből. Del Toro a fejében megszületett fura szerzetekkel és különös helyszínekkel már a produkció indulásakor őrületbe kergette a vázlatrajzokat készítő művészeti stábot, mivel újra és újra átrajzoltatta a látványterveket. Hallani sem akart arról, hogy a díszleteken a kelta mítoszok hatása érződjön, mivel a hollywoodi fantasy filmek rendre az angolszász tündérmesékhez nyúlnak vissza.

A maratoni hosszúságú tervezgetés végén Deak Ferrand látványtervét fogadta el, aki elsősorban arab és japán motívumokkal kísérlezett. Ő festette le Bethamoorát, a halott várost, ahol a sziklából kivájt épületeket évezredes por és törmelék borítja, a főtéren lévő bíborszínű, kupolás tornyot kivéve, mert az inkább Gül Baba türbéjére hasonlít. Arab és távol-keleti szimbólumokkal lett feldíszítve a Tündérherceg ruhája és fegyverzete is.

Kidobott és újrahasznosított ötletek

Vissza a trollpiacra: ezt a közönséges halandók nem ismerik, mivel egy hatalmas fémajtó választja el a külvilágtól. A csupa fogaskerékből és csappantyúból álló, bonyolult zárszerkezetet a csodalények közül is csak néhányan tudják kinyitni. Ez az ajtó eredetileg a címben szereplő Aranysereg termébe vezetett volna, egy elsüllyedt város mélyén, de a rendezőnek annyira megtetszett a rajz, hogy itt is felhasználta.

Az Aranysereg csarnoka az eredeti forgatókönyvben víz alatt lett volna, ahonnan a tündérek és a goblinok által tervezett, mágikus-mechanikus szerkezetekkel lehet kiszivattyúzni a vizet. Sajnos ezt később ki kellett húzni a forgatókönyvből, mert nem jutott rá se pénz, se idő. A csarnok azért így is megőrizte eredeti stadionméretét: csillogó tojások százai sorakoznak itt, mindegyikben egy-egy harcos várja, hogy megérkezzen a korona új tulajdonosa, és háborúzni vigye őket.

Ismét szól a hatlövetű

Hat füstölgő puskacső

Látványos akciójelenetekben szerencsére ezúttal sem lesz hiány. Pokolfajzat az első részben egy kéziágyúval vadászott démonokra, a Hellboy 2-ben viszont egy ennél is masszívabb flintát nyomnak a kezébe. A stáb "Big Baby-nek" keresztelte el a főszereplő forgótáras pisztolyát, mivel akkora töltények kellenek bele, mint egy bébiételes üveg. A fegyver vázlatait Francisco Ruiz Velasco készítette (ő is képregényrajzolóként kezdte), a végső változat pedig a mexikói Pablo Angelesnek a munkája, akinek a Hellboy 2 volt az első kirándulása a filmiparba (és aki Guillermo del Toro közbenjárásának köszönhetően azóta már a londoni Double Negative VFX-nél dolgozik).

Doug Jones egyébként imádja Budapestet, ha van egy nap szünete a 19-20 órás forgatási napok között, folyton csavarog a városban. A blogjának fele erről szól: a Hősök terét meg Anonymus szobrát fotózzák ahelyett, hogy a forgatásról mesélnének. Itt például pont úgy áll be, mint az egyik szobor a Gellért-hegyen. Azt írja egyébként, ha legközelebb Budapesten járnak, első dolguk lesz megnézni Anonymus szobrát, mert "a csuklyás alak beszélt" hozzájuk.