Spielbergnek semmi sem drága

2005.09.05. 12:00
Néhány vágókép miatt felújított egy XII. kerületi Bauhaus stílusú villát Steven Spielberg. A ház tulajdonosaival titoktartási kötelezettséget kötöttek, a villa fotója mégis megjelent a sajtóban.

Egy XII. kerületi Bauhaus stílusú villában készült Steven Spielberg München című filmjének néhány jelenete. Annak ellenére, hogy csak néhány vágóképet forgattak itt, felújították a ház külső homlokzatát és a kertet - értesült a Magyar Hírlap.

London lett a Madách térből
London lett a Madách térből

Mázlista villatulajdonos

A harmincas években épült villát már többször bérbe vették filmforgatásokhoz, de most először fordult elő, hogy néhány vágóképért festést és kertrendezést kapjanak cserébe a tulajdonosok.

Ilyen esetekben a tulajdonosok pénzt is kaphatnak az átengedett épületért, de cserébe szinte kivétel nélkül szigorú titoktartási szerződést kötnek velük. Érdekes módon a villa fotója mégis megjelent az újságban.

Díszletvillát robbantottak

A napilap a környéken lakóktól megtudta, hogy az utcáról eltávolították az autókat, és korabeli járműveket hoztak a helyükbe. A lakók sem színészeket, sem a neves rendezőt nem látták a forgatás alatt. A fotózást is megtiltották a környéken.

A stáb egy neve elhallgatását kérő tagja szerint, a házban felvett jelenet egyébként egy robbantással zárult, de ezt már nem a budai villában rögzítették. A ház belsejét és néhány falát teljes egészében feltérképezték, és újraépítették egy stúdióban, és aztán ezt a díszletet döntötték romba.

Tiszteletlen budapestiek
A háromszoros Oscar-díjas rendezőt nem tisztelik eléggé a budapestiek, miközben új filmjét, a Münchent forgatja a városban, írta a PageSix. "Pedig ez a legnagyobb dolog, ami valaha Budapesten történt" - mondták a források szerint Spielberg emberei. A PageSix beszámolója szerint a budapesti lakosokat az bosszantja, hogy közel egy hónapja, mióta Hollywood a városukba költözött, végeláthatatlan dugók keletkeztek a lezárt forgatási helyszínek miatt. Bővebben>>

Felforgatják Budapestet

Spielberg legutóbb a Fidesz Nemzeti konzultációs irodáját alakíttatta át. A stáb a múlt hétvégén a Madách tér környékén forgatott, a filmesek egy londoni utcaképet rendeztek be a teret körülvevő utcákban. Az átrendezés idejére számos üzlet mellett bezárt a Fidesz konzultációs irodája is. Az Index úgy tudja, hogy kellemetlenségekért a magyarországi forgatást lebonyolító cég különféle konstrukciókban kártérítést fizet az érintett vállalkozásoknak. Augusztus végén a stáb a Battyhány-örökmécses környékét változtatta Párizzsá.

A budapesti rendőr-főkapitányság korábbi közleménye szerint a további, szeptember közepéig tartó forgatások és útlezárások érintik még a Szabadság teret, a Műegyetem rakpartot, a Király utcát, a Stefánia utat és a Nyugati teret. A budapesti helyszínekért összesen 20 millió forintot fizetett az amerikai produkció a fővárosnak. A München hazai bemutatója 2006 januárjában lesz.