Prága is beszállt a stúdióháborúba

2006.01.31. 10:01
Miközben még el sem kezdték építeni Etyeken a világ legnagyobb vizes stúdióját, Csehországban Európa legnagyobb műtermét húznák fel. A 4000 négyzetméteres, fedett Cseh Hollywood a tervek szerint Prága mellett épülne.
Európa legnagyobb fedett műterme épül fel az év végéig Prágában, jelentette be Tomás Chrenek, a Trinecké Zelezárny vasmű egyik társtulajdonosa, aki a Barrandovi Filmstúdiók részvényeinek döntő többségét is ellenőrzi.

"A maga több mint 4000 négyzetméterével ez lesz Európa legnagyobb fedett, fűthető és hangszigeteléses műterme" - mondta újságíróknak Chrenek.

Speciális igények

A műtermet három teljesen különálló stúdióra lehet majd felosztani: az egyik 2000, míg a másik kettő 1000-1000 négyzetméteres lesz. A műterem építése márciusban kezdődik, s a beruházás összege mintegy 120 millió korona lesz. A "Cseh Hollywood tulajdonosai arra számítanak, hogy az új műteremmel ki tudják elégíteni az amerikai filmesek gyakran speciális igényeit is.

"Az utóbbi időben több filmprojektet vissza kellett utasítanunk, mert nem volt rá megfelelő nagyságú szabad műtermünk. Most ez a probléma megoldódik" - jegyezte meg Chrenek.

Az idén június végéig egyébként a Barrandovi Filmstúdiók teljes kapacitása már foglalt. Prágában forgatják ugyanis az újabb James Bond-filmet.

"Prágának már nagyon nagy szüksége van egy új, korszerű műteremre, hogy megfeleljen a növekvő igényeknek" - állítja Radomír Docekal, a Barrandovi Filmstúdiók egykori igazgatója, aki jelenleg a cseh filmproducerek szövetségének az elnöke. Az új műterem digitális technikával lesz felszerelve.

Nem rúgunk labdába

A Barrandovi Filmstúdiók forgalma 2005-ben meghaladta a 650 millió koronát. A nettó nyereség több mint 50 millió koronára rúgott. Bár Csehország egyre drágább a nyugati filmesek számára, az érdeklődés továbbra is igen nagy. A csehek szerint Bulgária és Románia jóval olcsóbb, de egyelőre nem jelent konkurenciát Prágának. Bár a magyar hatóságok 20 százalékos adókedvezményt adnak a nyugati filmeseknek, ez sem konkurencia a Barrandovi Filmstúdiók számára - állítják a cseh illetékesek.

A filmipar a cseh gazdaság számára is nagyon jelentős. A hivatalos adatok szerint a tavalyi évben több mint három milliárd koronás volt a filmipar forgalma. A nem hivatalos adatok szerint viszont elérte a 6-7 milliárd koronát is.

Magyar Hollywood

Mint arról több alkalommal beszámoltunk, az utóbbi években Magyarország is megpróbált beszállni a filmes bizniszbe. Az Etyekwood néven elhíresült projektet a világ legnagyobb stúdiójaként jelentette be Andy Vajna és Demján Sándor 2004-ben. Mint kiderült, a stúdió a maga 50 hektáros területével koránt sem lenne világelső. Ugyanakkor a 6000 négyzetméteres, fedett medencéje valóban egyedülálló lenne.

A projektről egyelőre azonban csak feltételes módban beszélhetünk, a Demján-birtokon Vajna szakmai felügyelete mellett épülő komplexumnak jelenleg még az alapjai sem állnak. Pedig a kultuszminiszter jelenlétében beharangozott tervek szerint a stúdiónak már egy éve állnia kellene.

Nem megerősített hírek szerint előrébb tart a pomázi stúdió építése. Az 500 millió forintból épülő, két épületből álló komplexum magántulajdonban lévő, három és fél hektáros területen, összesen hétezer négyzetméteren épül. Ha valaha befejeződik, akkor összterületében megelőzné a mindössze 4000 négyzetméteresre tervezett, prágai műtermet. Hogy végül melyik lesz Európa legnagyobb stúdiója, még kérdéses, hiszen a bejelentéseken túl a projektek egyike sem valósult még meg.