Charlize Theronnal a bukás is édesebb

2008.08.30. 12:06
Kár volt összebalhéznia a Bábel alkotóinak, a hét Oscarra jelölt film forgatókönyvírójának első saját rendezését lehúzták a kritikusok a velencei díszbemutató után. Az összképen Charlize Theron és Kim Basinger javít kicsit.

65. Velencei Filmfesztivál sajtóvetítésén még megtapsolták a 21 Gramm és a Bábel forgatókönyvírójának első rendezését, amiben Kim Basinger Charlize Theron anyját játssza. "Könnyfakasztó filmet hozott a két Oscar-díjas színésznő Velencébe" - írta az AFP, de miután elmorzsolták a könnyeiket, a szaklapok kritikusai lehúzták az előzetesen Aranyoroszlán-esélyesnek titulált The Burning Plaint.

Basingert legjobban Charlize Theron dicsérte

Egyedül a Telegraph című brit bulválapnál lelkendeztek tovább: "minden megvan benne, ami a díjhoz kell, komoly, drámai alkotás, ami egyetemes kérdéseket vet fel." A The Burning Plainben Charlize Theron oregoni étteremtulajdonost játszik, aki futó kalandokkal színesíti az életét. Kim Basinger visszaemlékezésekben jelenik meg, amint családanyaként a családi életen kívül keresi a boldogságot.

A stáb a díszbemutató előtt: középen Theron, szemüvegben a rendező

"A színészi játék jó, már amennyire a forgatókönyv hagyja - fanyalog a Variety kritikusa. - Theron elegáns és visszafogott, de kevés mély érzelmet mutat, és Basinger is csak néhány fokkal adja jobban az átlagos háziasszonyt." Ennél nagyobb dicséretet az 54 éves Basinger már csak Charlize Therontól kapott.

"Nagyobb erő van benne, mint harmincévesen, ezért hihetetlen öröm a játékát látni - mondta Theron Basingerről egy sajtókonferencián. - Néhány jelenetben az egész teste megremeg. Ez az, amit lehetetlen csak eljátszani." A harminchárom éves színésznő amellett, hogy a helyszínen promózta a filmet, producerként is részt vett benne, ahogy korábban A rémben is, amiért azt Oscart kapta. Basinger viszont el sem jött a premierre.

Kár volt a balhé

"De hogyan teljesít Arriaga rendezőként? - teszi fel a kérdést a Guardian kritikusa. - Az igazság az, hogy még hosszú út áll előtte, ha meg akarja ütni Inárritu szintjét. Arriaga nem hozott szégyent magára, de ez a film visszalépés az előzményekhez képest." Guillermo Arriaga ugyanis kilenc évig írta Innáritunek a forgatókönyveket, és az együttműködésükből három sikeres film születetett: a Korcs szerelmek, a 21 gramm és a hét Oscarra jelölt Bábel. Egy éve viszont látványos balhé keretében vesztek össze azon, hogy melyikük számít a Bábel alkotójának. A szakítás után Innáritu sok sikert kívánt Arriaga önálló filmes karrierjéhez.

Ennek volt az első állomása a Burning Plain Velencei bemutatója, ami a friss reakciók alapján nem sikerült fényesen. Az összképen Charlize Theron és Kim Basinger szereplése javít kicsit. Hogy Innáritu mire megy majd Arriaga nélkül, az viszont csak jövőre derül majd ki: a még cím nélküli filmjét másfél hét múlva kezdik forgatni.