Megosztja a kritikusokat a Karib-tenger 4

2011.05.19. 11:53
Hiába Johnny Depp humora és Penélope Cruz szépsége, rövid és túlzsúfolt lett az Ismeretlen vizeken a külföldi lapok szerint. Majdnem Oscar-díjas krimit és szívmelengető, zenés dokumentumfilmet is nézhetünk a héten.

A Karib-tenger kalózai: Ismeretlen vizeken

Több, mint 2,5 milliárdos bevételt hoztak össze a mozikban az eddigi Karib-tenger kalózai-filmek, ezért a Disney tavaly berendelte a folytatást. A 3D-kamerákkal forgatott, 200 millióba kerülő új részből kidobták Orlando Bloomot és Keira Knightley-t, Gore Verbinski helyett pedig Rob Marshall, a Chicago és az Egy gésa emlékiratai rendezőjének kezébe nyomták a kormánykereket. A végeredmény erősen megosztja az újságírókat: "Bár ez a széria legrövidebb darabja, így is elviselhetetlenül hosszú és túlzsúfolt lett" - fanyalgott az Associated Press, kedvenc filmes hírportálunk, Movieweb viszont ezzel nyitotta kritikáját: "Nem olyan jó, mint az első film, de felülmúlja a két elnyújtott folytatást." A negyedik részben a rumtól tántorgó Sparrow (Johnny Depp) mellett viszontláthatjuk Barbossa kapitányt (Geoffrey Rush), aki ezúttal angol admirálisként kavar be az ifjúság forrása utáni keresésbe, új szereplőként pedig felbukkan a rettegett Feketeszakáll (Ian McShane) és az állítólagos lánya, Angelica (Penélope Cruz) is, aki mellesleg Jack régi szerelme. A cannes-i tengerpartra kivezényelt tudósítónknak nagyon tetszett ez az új felállás (kritika itt). (IMDb: 8,1, Rottentomatoes: 41%)

Winter's Bone - A hallgatás törvénye

A Winter's Bone az idei Oscar-gála nagy vesztese volt : 4 kategóriában jelölték (legjobb film, forgatókönyv, mellékszereplő, női főszereplő), de egyikben sem tudott győzni. Cserébe viszont a berlini filmfesztiváltól a Sundance-ig mindenhol díjazták, így összesen 27 trófeát söpört be. Az egyik Oscar-esélyes pont a főszereplő, Jennifer Lawrence volt, akit hamarosan az új X-Men mozifilmben láthatunk a dögös alakváltó, Mistique szerepében. Itt viszont egy kemény nőt alakít, akinek Missouriban, az Ozark hegycsúcsai közt élő, puskával alvó, terepjárós hillbilly-k világában kell megtalálnia szökésben lévő apját, máskülönben elárverezik a házukat. Az újságíróknak nagyon bejött a film. Roger Ebert, a legendás 3D- és játékgyűlölő kritikus például Debra Granik író rendezőt dicséri: "A whodunit-krimik struktúráját kölcsönvéve kőkeményen bemutatja egy elszegényedett Ozark-hegyi közösség életét", az Entertainment Weekly pedig a hősnőt magasztalta: "Jennifer Lawrence a film nagy meglepetése, hipnotikus erejű színésznő." (IMDb: 7,4, Rottentomatoes: 94%)

Benda Bilili!

A zömmel rokkant kongói hajléktalanokból álló, Blenda Bilili nevű világzenei formációt előszeretettel hívja a sajtó „Afrika Buena Vista Social Clubjának", főleg miután 2010-ben két francia dokufilmes Renaud Barret és Florent de La Tullaye elkísérte őket a koncertjeikre és a szülőhazájukba. A kritikusok az egekbe magasztalták, a neves lapok szinte egymást licitálták túl abban, ki tudja többször leírni a szívmelengető szót: "Összecsapott, de szívmelengető" (Guardian), "A helyszínek rémisztően ridegek, de a zene és a zenészek arany szíve felmelegít bennünket" (Financial Times), "A Gettómilliomost idéző alkotás, de minden darabkája szívmelengető" (Daily Mirror). (IMDb: 7,6, Rottentomatoes: 100%)