Lars von Trier kattant filmje is jön hozzánk

2011.05.25. 13:41

Míg a 64. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon Till Attila kisfilmjével, Pusztai Ferenc producer egy ír koprodukcióval jelent meg, a fiatal rendezőink pedig terveikkel házaltak, a magyar forgalmazók tucatnyi filmet vásároltak hazai mozibemutatásra.

Cannes-ban idén is sok film elkelt, az eddiginél élénkebb volt a vásár, mindenki a mozira és tévére is eladható filmekért küzdött. A dvd-piac romlása mellett a magyar piac versenye lanyhult, mivel kevesebb lett a magyar forgalmazócég.

A Cirko forgalmazó öt filmmel kapcsolatban állapodott meg: Nanni Morettitől a Michel Piccolival készült Habemus Papamot, Michael Hanekétől az Amourt, Mike Leigh-től az Another Yeart, Lars von Triertől a kritikák által kattantnak nevezett Melancholiát és Guillaume Canettől a Little White Lies-t.

A Mokép mozibemutatóra szánt vásárlásai eddig négy filmet jelentenek: az Ökumenikus Zsűri-díjas, Sean Penn és Francis McDormand főszereplésével készült This must be a place című film mellett az I melt with you, a Headhunters és a 4:44 Last Day On Earth című alkotást is megvásárolták. Ezek közül egyelőre csak a Headhuntersre van magyar cím, valószínűleg Fejvadászok lesz.

A Ryan Gosling főszereplésével készült Drive is a Moképnél lesz információink szerint a díjazott versenyfilmek közül, de ezt az értesülést a Mokép vezetője, Gulyás Balázs nem erősítette meg. Nem csak vásárolt Cannes-ban az állami forgalmazó, értékesített is a vásáron: a Moképhez tartozó hungarofilmes alkotások közül el is adtak filmeket a fesztiválon 70 ezer euró értékben.

A Budapest film csak A La piel que habito című Almodovar-filmet (kritikánk itt) mutatják be, terveik szerint szeptemberben Csurdi Gábor tájékoztatása szerint, ezt már tavaly ősszel megvásárolták forgatókönyv alapján, most a mezőnyből a Woody Allen Midnight in Paris-filmjét hozták még el. Illetve az anyacégük, az EEAP megvette a Cloud Atlast.

Bognár Péter, akinek a Certain Regard szekció idén jobban tetszett, mint a szerinte érettségi találkozóra hajazó versenymezőny, az Odeon forgalmazónak és a Magyarhangya forgalmazó szervezetnek vásárolt, de még nem árult el filmcímeket.