Trier elnézést kér, hogy Irán megvédte

2011.05.25. 11:01 Módosítva: 2011.05.25. 11:52

Lars von Trier öt nappal azután, hogy kitiltották a cannes-i fesztiválról filmjének sajtótájékoztatóján tett Hitler-szimpatizáns nyilatkozata miatt, ismét bocsánatkérésre kényszerült.

Nyilatkozatában most arra a levélre válaszolt, amit az iráni helyettes kultuszminiszter, Javad Shamaqdari küldött Gilles Jacobnak, a fesztivál igazgatójának. Shamaqdari szerint a fesztiválszervezők Triert kitiltó döntésében lehet a fasiszta gondolkodás nyomait felfedezni, eljárásukat a Galileivel kapcsolatos középkori procedúrához hasonlította, és javasolta, hogy ha valóban ekként gondolkodnak, talán a szólásszabadság új definícióját kellene megalkotniuk.

Saját magát hibáztatta a kitiltás miatt válaszában Trier: „véleményem szerint a szólásszabadság az alapvető emberi jogok része” – mondta. - A fesztivál sajtótájékoztatóján tett kijelentésem azonban unintelligens, félreérthető volt, és szükségtelenül okozott fájdalmat.” Hozzátette: „Én csak azt akartam mondani, hogy a kegyetlenség lehetősége vagy épp annak az ellenkezője minden emberi lényben megvan, nemzetiségétől, etnikumtól, társadalmi osztálytól vagy vallástól függetlenül. Ha a történelmi katasztrófákat az adott egyének kegyetlenségével magyarázzuk, az emberi működésmódok megértésének lehetőségét vetjük el, amire viszont szükség van ahhoz, hogy elkerülhetők legyenek az emberiség elleni bűnök a jövőben.”

A kitiltásra a fesztivál 64 éve alatt még nem volt példa. Trier filmje, a Melancholia (kritikánk itt) versenyben maradt az Aranypálmáért, amit végül a Tree of Life című film kapott meg, viszont főszereplőjét, Kirsten Dunstot díjazták.