Tízezer nézőnél jár Az ember tragédiája

2012.01.25. 15:04

Jankovics Marcell 1988 óta készülő, 600 millió forintos animációs filmje, Az ember tragédiája a napokban átlépte a tízezres nézőszámot, a forgalmazó Mozinet Kft. szerint "ezzel 2011 egyik legsikeresebb magyar filmje lett". A majdnem 3 órás Az ember tragédiáját december 8-án kezdték vetíteni a hazai mozik, és a film még mindig műsoron van a vidéki városokban és Budapesten.

Az ember tragédiája forgatókönyve még 1983-ban született. A gyártás ugyan már 1988-ban elkezdődött, de anyagi gondok miatt csak a tavalyi év második felében készülhetett el a végleges változat, Szőcs Géza kulturális államtitkár 19,5 millió forintos tőkeinjekciójából. A film érdekessége, hogy Jankovics mind a 15 színt más-más stílusban készítette el. Kritikusunk tavaly ezt írta róla: "méltó tisztelgés a magyar irodalom egyik legfontosabb műve és az egyetemes művészettörténet előtt. Megérte 23 évig bízva bízni abban, hogy egyszer elkészül".

A Kossuth- és Balázs Béla-díjas Jankovics Marcell korábbi animációs nagyjátékfilmjei is emlékezetesek voltak: a 73-as János Vitéz és a 82-es Fehérlófia mellett dolgozott többek között a Gusztáv és a Magyar népmesék sorozatokon is, Sisyphus című 1974-es animációs rövidfilmjét Oscarra jelölték, 1977-ben pedig a háromperces Küzdőkkel Aranypálmát nyert a cannes-i filmfesztiválon.