Megint nyert az Oscar-gyanús Némafilmes

2012.01.30. 10:27

A színészek céhének díját is elnyerte a tíz Oscarra jelölt A némafilmes című fekete-fehér film: Jean Dujardin lett a legjobb férfi főszereplő. A SAG-gála favoritja azonban A segítség című dráma lett: a legjobb színésznő díját Viola Davis, a legjobb női mellékszereplőnek járó díjat Octavia Spencer kapta meg, és ez a film nyerte el a legjobb szereplőgárda trófeáját is. A férfi mellékszereplők kategóriájában a veterán Christopher Plummert jutalmazták a Kezdők című filmben nyújtott alakításáért.

A színészek céhe díjait gyakran emlegetik az Oscar előszobájaként. Tavaly Colin Firth és Natalie Portman kapta a legjobb színészeknek, Melissa Leo és Christian Bale pedig a legjobb mellékszereplőknek járó díjakat. Pár héttel később mind a négyen Oscar-díjjal gazdagodtak. A SAG-gála tévésorozatos díjairól médiablogunkon, a comment:com írunk részletesen.

A hétvégén A némafilmes a rendezők szakszervezetének díját is elhozta, így Michel Hazanavicius jó eséllyel indul az Oscarért is, mivel a DGA-díjas rendezők 90 százalékban megegyeznek az adott év Oscar-díjas rendezőivel. A nevezetes kivételek: 68-ban Anthony Harvey (Az oroszlán télen) helyett Carol Reed (Oliver!) nyert Oscart, 72-ben Coppola Keresztapája helyett Bob Fosse Kabaréja, 85-ben Spielberg Bíborszínje helyett Sydney Pollack Távol Afrikátólja, 95-ben Ron Howard Apollo 13-ja helyett Mel Gibson Rettenthetetlenje, 2000-ben Ang Lee Tigris és sárkánya helyett Steven Soderbergh Ütközésekje nyert, 2002-ben pedig Rob Marshall kapott DGA-díjat a Chicagóért, de az Oscar végül Polanskinak jutott A zongoristáért.