Irán az Oscar-gálán győzte le Izraelt

2012.02.27. 14:48

Izrael feletti diadalként ünnepelte az iráni állami televízió hétfőn, hogy Aszgar Farhadi rendező Nader és Siminje kapta a legjobb idegen nyelvű film Oscar-díját, mivel ebben a kategóriában az izraeli Herát Sulajim (Footnote) is esélyes volt. A keményvonalas iráni politika vezetés korábban gyakran bírálta a saját filmművészetét, több ellenzékinek tartott rendezőt, többek közt Dzsafár Panahit is bíróságokon hurcoltak meg. A Nader és Simin diadalát azonban leginkább a Nyugat és Izrael feletti győzelem fényében értelmezték.

Az iráni művészvilág és a közönség lelkesen fogadta a film győzelmét. Tahmineh Milani filmrendező szerint "nemzeti büszkeségre ad okot az Oscar, és foglalkozásra való tekintet nélkül minden iráni szívében reményt ébresztett". Farhadi filmje A mennyország gyermekei című alkotás után a második iráni produkció, amelyet Oscar-díjra jelöltek, de az első, amely meg is kapta a díjat.

Bár Farhadi hazájában az Izrael feletti diadalként kapott hangsúlyt az Oscar-díj, mindez nem gátolja meg a Nader és Simin izraeli sikerét. Az iráni alkotást óriási érdeklődés övezi Izraelben, ahol az egyik magazin például a kiváló színészi játék és a rendkívüli forgatókönyv miatt dicsérte. "Nem atombombákra és a világ békéjét fenyegető diktátorokra gondol az ember a film alatt. Kocsiban ülő, és épp moziba tartó embereket látni, akik pont úgy néznek ki, mint mi" - írta a Pnai Plus című magazin. A filmet február közepén mutatták be Izraelben, azóta 30 ezren látták, az érdeklődők sorokban állnak a mozik előtt. Az egyik néző meg is jegyezte, a film alapján úgy tűnik, az izraeliek a valós helyzetnél sokkal rosszabb véleménnyel vannak az iráni társadalomról.