Bruce Willisből véres kezű maffiacézár lett

2012.07.05. 12:35
Mozikban a tavalyi Felültetve, de Geszti Péter-hangú rajzfilmlajhárt, kurvának állt Csipkerózsikát, neonácikkal harcoló, meleggyűlölő maffiózót és puskával keménykedő Willem Dafoe-t is láthatunk a héten a Budapesten forgatott Robert Pattinson-film mellett. Kánikulai premierdömping.

Felültetve

A Die Hard 5 körüli őrület miatt itthon a mozikban is bemutatják azt a dvd-forgalmazásra szánt, tavalyi 50 Cent-filmet, amiben Bruce Willis az Index értesülései szerint 4,225 millió dollárért alakított maffiafőnököt. Sokan a Fargo és Ponyvaregény buta mixének tekintik a Felültetvét, és még a Bruce Willis-rajongók is szidják a fórumokon, mivel a sztártól nem azt szokták meg, hogy káromkodós maffiózóként tegyen igazságot két pitiáner rabló (50 Cent, Ryan Phillippe) között. (IMDb: 4,4 pont, Rottentomatoes: -)

Jégkorszak 4 - Vándorló kontinens

Kalózmajommal és a makkimádó Motkány szokásos bénázásaival támad a héten a Geszti Péter-hangú lajhár a Vándorló kontinens alcímmel mozikba kerülő Jégkorszak 4-ben, amiben végre már a kardfogú tigris is becsajozik. A 20th Century Fox és a Blue Sky Studios dollármilliókat termelő 3D animációsorozatának első része pont tíz éve, 2002-ben hasított a mozikban 383,2 millió dolláros bevétellel, amit 2006-ban az Jégkorszak 2 követett 655,3 millióval, a dinoszauruszos harmadik rész pedig már 886,6 milliót kaszált. A Fox vándorló kőzetlemezes animácója már az amerikai premier előtt is 78 milliót kaszált, de a stúdió még egész nyáron izgulhat azon, hogy vajon lenyomják-e a Disney 163,9 milliónál járó Meridáját vagy a legújabb Madagaszkár 426,2 milliós bevételét. (IMDb: 7,1 pont, Rottentomatoes: 53 százalék)

Kínai, elvitelre

A Cirko Film úgy tűnik, cserbenhagyta a skandináv művészfilmek szerelmeseit, mert már sokadik hete nem vetít ilyet, be kell érnünk egy tavalyi argentin-spanyol vígjátékkal, amiben a magányos és lúzer szerszámbolti eladó összeakad a kínai Junnal, aki úgy akarja idegen földön megtalálni a rokonait, hogy egy szót sem beszél spanyolul. A tragikomikus helyzetet nemcsak a nézők szerették: öt szakmai díjat kapott a madridi, havanai és Buenos Aires-i filmfesztiválokon. (IMDb: 7,2 pont, Rottentomatoes: -)

Az orvvadász

A szakasz óta tudjuk, hogy Willem Dafoe elég brutális tud lenni az erdőben, és most az áprilisban nemzetközi forgalmazásba kerülő The Hunterben is keményen néz puskával kézben. A sztori egy profi zsoldosról szól, akit ezúttal a kihaltnak hitt tasmán tigris elfogására bérelnek fel, de a vadonba utazva kiderül, hogy a melót a nehéz terep mellett egy csinoska negyvenes vadászfeleség (Frances O'Connor) és a konkurencia is nehezíti. A film két díjat kapott az Ausztrál Filmalaptól és még kettőt az ausztrál kritikusoktól. (IMDb: 6,7 pont, Rottentomatoes: 70 százalék)

Pride

El tudjuk képzelni, hogy a budapesti melegparádén a szervezőket támogató, bevallottan homofób maffiózó veri a kordon túloldalán habzó szájjal őrjöngő kopaszokat? A szerb-német-magyar-szlovén-horvát koprodukcióban leforgatott Pride alkotói elképzelték, Srdjan Dragojevic író-rendező pedig három díjat kapott érte az idei berlinálén, aztán még egyet Torinóban. (IMDb: 7,7 pont, Rottentomatoes: -)

Bel Ami - A szépfiú

Tényleg el vannak átkozva a Magyarországon készülő hollywoodi produkciók. A szörnyű Boszorkányvadászat, a hatalmasat bukó Holló és a pótforgatásra kényszerülő World War Z után most a Bel Ami hasalt el a pénztáraknál: hiába szerepel benn az Alkonyat-filmek sztárja, csak 7,1 millió dollárt tudott összekaparni. Lehet, pont az volt a baj, hogy a főhős nem vámpír, hanem az azonos című Maupassant-regény frakkos-cilinderes csábítója, aki az eszét és a vonzerejét kihasználva a csótányos padlásszobáktól a fényűző szalonokig, egy prostituált karjaiból a jómódú szépasszonyok hálószobájáig emelkedik. Pattinson mellett olyan sztárok szerepelnek a filmben, mint Uma Thurman, Kristin Scott Thomas, Christina Ricci és a Trónok harca vad nője, Natalia Tena. A New York Times "kiszáradt, ízetlen narancs"-ként jellemezte mindezt, az NPR pedig így fanyalgott: "A szereplőgárda jó, még a címlapfiú Robert pattinson is, minden más viszont teljesen átlagos a filmben". (IMDb: 5,4 pont, Rottentomatoes: 29 százalék)

Sleeping Beauty

A Sucker Punch ábrándos tekintetű, szamurájkardos szöszije, Emily Browning ezúttal vörös parókát kapott, de ugyanúgy megmaradt a kurvás kislány imidzsnél: a Csipkerózsika modern feldolgozásában olyan kisiklott életű egyetemista lányt alakít, aki totál kiütve pénzért szexel gazdag vénemberekkel, de később felébred benne a kíváncsiság, és már inkább józanul akar malackodni a kuncsaftokkal. A Hollywood Reporter szerint ez a sztori "minden tekintetben kiváló altató", a Newsday viszont így dicsérte: "Elragadó, erotikától túlfűtött rejtelem". Bár a az elsőfilmes rendezőnő, Julia Leigh tavaly lemaradt Cannes-ban az Aranypálmáról, a filmje New Yorkban és Ausztráliában is kapott díjat. (IMDb: 5,3 pont, Rottentomatoes: 51 százalék)