Halott szexsztárok

Kis pornótörténelem 11.

2001.07.06. 16:03
Orgiák, dollárkötegek, luxusautók, fény, hírnév - az egyik oldal. Kokaincsíkok, heroinos fecskendők, alkohol, alvilági kapcsolatok, társadalmi megvetés, AIDS - a másik. Tény, az utóbbi két évtizedben az átlagpolgár elnézőbb lett a pornóipar munkásaival, de a becsületrendeket egyelőre nem Ron Jeremynek és szaktársainak osztogatják.
Megan Leigh

A pornóiparnak is megvannak a nagy és a névtelen halottjai. Az árnyoldal. Drogtúladagolás, öngyilkosság, balesetek, AIDS... Utóbbi főként a melegfilmek szereplőit tizedelte, továbbá két heterosztárt vitt a sírba: John Holmest és (egyetlen világszerte ismert színésznőként) Lisa DeLeeuw-öt.

A hetvenes évek egyik legnagyobb sztárja - John Holmes sokszori partnere - Linda Wong 1987-ben túladagolásban hunyt el. Jelesebb filmjei: "Jade Pussycat" (1977) és - alkalmilag visszatérve - a "The Erotic World of Linda Wong" (1985). Egy másik legenda, az ártatlan tekintetű, hamvas vörösesszőke, Shauna Grant (Suzie Superstar, Flesh and Laces) huszonegy éves korában, a pornópályafutás befejezte után lőtte főbe magát. Mozivászonra kívánkozó élettörténet: minnesotai porfészekben nőtt fel, tizennyolc évesen szökött el otthonról, már akkor megpróbált véget vetni az éltének (gyógyszerekkel), akkor még sikertelenül. Kaliforniában kötött ki: Penthouse, Hustler, XXX... Suze Randall is forgatott vele. 1983-ban harminc filmben harminchét férfival szeretkezett, összeszedett egy herpeszt, abortuszon esett át, több mint százezer dollárt keresett, és szipkázott fel kokainban. "Olyan volt vele az ágyban, mintha halottal feküdtem volna le" - emlékezik vissza Jerry Butler. "Egyszer se láttam nevetni." Butler hozzáfűzte még, hogy az erekció se ment úgy, mint máskülönben.

Megan Leigh (Carolyn Chambers és Heather Newman néven szintén ismert), a kései nyolcvanas évek egyik csillaga 1990-ben röpített golyót önfejébe. Élt huszonhét évet. Búcsúlevelében drogproblémákra hivatkozott.

Savannah

Savannah, a nagytestű, szilikonkeblű, szőke bombázó a Jenna Jameson színrelépését megelőző idők legünnepeltebb csillagának számított. Rockhírességekre indult be, többek között Axl Rose-zal, Billy Idollal, David Lee Roth-tal bújt ágyba. És még számtalan más pasival - a vásznon. Tizenkilenc évesen, "forró szőke sok pénzért pornófilmekben dugna" feliratú táblával állt ki a Laurel Canyon Boulevardra. Összejött neki. "Jégkirálynő" a csúcsra futott, és közben nem szeretett bele senkibe, csak a barna por formátumú "hősnőbe". 1994. július 11-én húzta meg a ravaszt, a huszonnégyhez közelítve.

1995-ben három döbbenetes pornóhalálesetet jegyeztek fel a krónikák. A szexőrült Cal Jammer, egykoron Cameo élettársa, később az amúgy leszbikus Jill Kelly férje, január 25-én nyúlt revolveréhez. Indítóok: szerelmi bánat, mert Jill elhagyta. ("Mit tennél, ha nem állna fel forgatás közben?" - kérdezte tőle egy interjúban Ron Jeremy, nem sokkal a fatális esemény előtt. "Megölném magam" - hangzott a lakonikus válasz. Még egy adalék: Feleségül vettem egy leszbikust című filmjüket Jillel 1993-ban, nem sokkal az esküvő után vették fel.)

Pár hónappal később, június 27-én Alex Jordan véletlenül fölakasztotta magát. A hölgy (többek szerint) imádta a szado-mazochista játékokat (leghitelesebbet a Gangbang Girl 16-ban nyújtott) állítólag nem öngyilokra, hanem csak játszadozásra készült. Egyedül volt, hiánya öt nap múlva tűnt fel Summer Knightnak, barát- és kolléganőjének. Hívta a rendőrséget, ő lépett elsőként a lakásba...

Kristi Lynn, John Stagliano exélettársa 1995 decemberében fékeveszett száguldás közben egyenesített ki úgy egy kanyart, hogy közben cirka százötven métert repült (a szakadékba)...

A lista távolról sem teljes: Trinity Loren, Kim Kataine, Kristine Heller, Tiffany Lane, Michael Bruce, Claudia Fielers, Melba Bruce, Nancy Kelly, stb., stb., stb.

Ron Jeremy: "Legtöbb pornócsaj boldog, egészséges, eredményes életet él. Majd hallasz négy öngyilkosságról, és hirtelen mindenki azt mondja, hogy az egész egy nagy öngyilkosságipar."