- Kultúr
- Degusztátor
- Podcast
- Pierre kóstolgat! Gasztro podcast az indexen
- keve márton
- séf
- külföld
- étterem
- tanulás
- azkéta
Gyorsítópályára kellett állni – Keve Márton séf kalandjai önmaga megtalálásában
Mi egy tipikus szakács-tanulópálya? Hol sajátít el szakmai ismereteket? Mikor figyelnek rá föl először? És mikor jön rá, hogy megtalálhatja a saját hangját a konyhában?
Egy dunaújvárosi mérnök-informatikus hallgató rájön, hogy utálja, amit csinál. Veszi a cókmókját, és elindul a rögös úton. Pierre vendége Keve Márton séf.
Nem szeretem magamra a séf megnevezést. Én még abban nőttem fel, hogy a séf a Michelin-csillagos, francia süveges, 20-30 éves pályafutás után lévő, nagyon komoly tanítómester. Én egy jó kézműves emberként tekintek magamra: egy szakácsként – kezd bele Márton.
Pierre kérdésére felelevenítik, mit tanul egy szakács OKJ-képzésben. Hogyan kezd el mellette párhuzamosan saját könyvekből valós tudást felhalmozni.
Volt például gépírásórám, ami rendkívül fontos tudás egy szakácsnak, hogy le tudja nyomni vakon a billentyűket.
Beszélgetnek az útról:
- OKJ-képzés Dunaújvárosban
- Cardiff és a napi 300 adag Szent Jakab-kagyló
- Londonban commis pozíció Michelin-csillagos étteremben
- 3 év betanulóperiódus angolból
- más nemzeti konyha Dél-Spanyolországban
- Londonban sous-chef pozíció bisztróétteremben
- hol tanult meg konyhát menedzselni, gazdálkodni
- mikor keresett először jó pénzt
Ez egy aszkétaélet. Akiknek nincs egy belső mozgatórugójuk, azok kihullanak, erodálódnak.
11 év után tért haza Márton Budapestre, és nyitott egy tajvani bisztrót. Szereti ezt a konyhát, otthon is ezt eszi, mert a legmélyebbről fakad az ez irányú érdeklődése.
Kattintson fent, és hallgassa meg az adást!
Pierre kóstolgat! gasztropodcast az Indexen, hetente új adással.
A műsorvezető gasztroesztéta. Az adásban elhangzottak nem feltétlenül tükrözik az Index szerkesztőségének álláspontját. Szeretjük az izgalmas, okos, érvelő beszélgetést. Várjuk az ön véleményét is.
Rovataink a Facebookon