Saly Noémi: A magyar konyha nem fogja leigázni a világot

2021.04.22. 15:59

Vajon miért dönt úgy egy franciairodalom-történész, hogy beleássa magát a budapesti kávéházak történetébe? A tabáni születésű Saly Noémi élete azonban annyira szerteágazó, hogy az lenne a csoda, ha a figyelme nem fordult volna gasztronómia felé. És, persze, az érdeklődést eleve hozta otthonról, de témaválasztására az is magyarázat, hogy a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumból vonult nyugdíjba.

Most a világ legboldogabb és legszabadabb „nyuggerének” tartja magát.

Visszatekintve kutatói éveire, egy igen gazdag magyar gasztronómiatörténet tárházáról mesél, amely tele van mesékkel, grófi ebédektől kezdve vadásztársasági lakomákig, nem beszélve a tárgyi gyűjtemények gazdagságától.

És azt is mondja, hogy ha nagyon igazi magyar konyhát szeretnénk látni, el kell menni valami olyan alföldi faluba, ami fölött a madár se repül át, és ott kell a nagymamákat faggatni. 

A Pierre kóstolgat podcastban Saly Noémi arról is szót ejt, hogy

  • miért ilyen a tabáni kisvendéglők sorsa,
  • hogy az őrölt pirospaprika jót tett-e a magyar konyhának,
  • reflektál a mostani járványhelyzetre, hiszen ez a történelemben nem példa nélküli,
  • mikor írták az első rendes magyar szakácskönyvet,
  • s megtudhatjuk, hogy voltak idők, amikor Ignotus hirdetett egy receptversenyt,
  • és hogy a magyar konyha valójában fúziós, de ez adja a szépségét.

Katt fent a playerre, és hallgassa meg az adást!

A korábbi adásokból megtudhatja, miért nudli-hívő a Világevő, elégséges-s az állami szerepvállalás a pandémia gazdasági kezelésében, hogyan állja meg helyét Tóth Vera egy vidéki vendéglőben. Desszertként pedig megnézheti, hogyan kóstolgatja Lakatos Márk Pierret.

Pierre kóstolgat! gasztropodcast az Indexen, hetente új adással.

A műsorvezető gasztroesztéta. Az adásban elhangzottak nem feltétlenül tükrözik az Index szerkesztőségének álláspontját. Szeretjük az izgalmas, okos, érvelő beszélgetést. Várjuk az ön véleményét is.

Igazi férfi házhozszállítással

Hosszú évek óta próbáljuk visszahozni és erősíteni a magyar közéleti sajtóból szinte teljesen kikopó tárcanovella műfaját. A lap belsős munkatársai és a legkiválóbb hazai írók közül nagyon sokan vállalták azt a történelmi feladatot, hogy újra megszerethessük ezt a csodálatos műfajt.

MEGVESZEM
Pierre

Pierre kóstolgat, mesél, és a gasztronómia varázslatos világába kalauzol.

MEGVESZEM