Hosszú évek óta próbáljuk visszahozni és erősíteni a magyar közéleti sajtóból szinte teljesen kikopó tárcanovella műfaját. A lap belsős munkatársai és a legkiválóbb hazai írók közül nagyon sokan vállalták azt a történelmi feladatot, hogy újra megszerethessük ezt a csodálatos műfajt.
MEGVESZEM- Kultúr
- Degusztátor
- Podcast
- Pierre kóstolgat! Gasztro podcast az indexen
- tabán
- kávéháztörténet
- magyar konyha
- gasztronómia
- saly noémi
- podcast
- gasztro
Saly Noémi: A magyar konyha nem fogja leigázni a világot
További Degusztátor cikkek
Vajon miért dönt úgy egy franciairodalom-történész, hogy beleássa magát a budapesti kávéházak történetébe? A tabáni születésű Saly Noémi élete azonban annyira szerteágazó, hogy az lenne a csoda, ha a figyelme nem fordult volna gasztronómia felé. És, persze, az érdeklődést eleve hozta otthonról, de témaválasztására az is magyarázat, hogy a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumból vonult nyugdíjba.
Most a világ legboldogabb és legszabadabb „nyuggerének” tartja magát.
Visszatekintve kutatói éveire, egy igen gazdag magyar gasztronómiatörténet tárházáról mesél, amely tele van mesékkel, grófi ebédektől kezdve vadásztársasági lakomákig, nem beszélve a tárgyi gyűjtemények gazdagságától.
És azt is mondja, hogy ha nagyon igazi magyar konyhát szeretnénk látni, el kell menni valami olyan alföldi faluba, ami fölött a madár se repül át, és ott kell a nagymamákat faggatni.
A Pierre kóstolgat podcastban Saly Noémi arról is szót ejt, hogy
- miért ilyen a tabáni kisvendéglők sorsa,
- hogy az őrölt pirospaprika jót tett-e a magyar konyhának,
- reflektál a mostani járványhelyzetre, hiszen ez a történelemben nem példa nélküli,
- mikor írták az első rendes magyar szakácskönyvet,
- s megtudhatjuk, hogy voltak idők, amikor Ignotus hirdetett egy receptversenyt,
- és hogy a magyar konyha valójában fúziós, de ez adja a szépségét.
Katt fent a playerre, és hallgassa meg az adást!
A korábbi adásokból megtudhatja, miért nudli-hívő a Világevő, elégséges-s az állami szerepvállalás a pandémia gazdasági kezelésében, hogyan állja meg helyét Tóth Vera egy vidéki vendéglőben. Desszertként pedig megnézheti, hogyan kóstolgatja Lakatos Márk Pierret.
Pierre kóstolgat! gasztropodcast az Indexen, hetente új adással.
A műsorvezető gasztroesztéta. Az adásban elhangzottak nem feltétlenül tükrözik az Index szerkesztőségének álláspontját. Szeretjük az izgalmas, okos, érvelő beszélgetést. Várjuk az ön véleményét is.
Rovataink a Facebookon