Hosszú évek óta próbáljuk visszahozni és erősíteni a magyar közéleti sajtóból szinte teljesen kikopó tárcanovella műfaját. A lap belsős munkatársai és a legkiválóbb hazai írók közül nagyon sokan vállalták azt a történelmi feladatot, hogy újra megszerethessük ezt a csodálatos műfajt.
MEGVESZEMBalzsamecet, gyöngytyúk és vegyszermentes saláta nyert
További Degusztátor cikkek
- Étterem a bazilika árnyékában, ahol a perui és japán konyha tétován borul egymásba
- Lévai Anikó: Nem volt könnyű feladat
- Rácz Jenő nyakig benne van, ezt tette a Michelin-csillagos étteremmel
- Bőrös a pipi, az egész vidék tudja, spaetzlekirályság van az esztergomi piacon
- Hét revolvergolyó és csokis babka a Klauzál téren
A SVÉT – Stílusos Vidéki Éttermiség és a Magyar Konyha magazin – Borbás Marcsi közreműködésével, a tatai Esterházy-kastély parkjában – immár hetedik alkalommal adta át a Magyar Konyha Termelői Díját.
Az elismerést idén is három termelő vehette át: Formanek Ferenc és Képíró Anita, a tokaji borecetet készítő Formanek Vineg’art megalapítói, Mitlasóczki István, a szárnyastenyésztő Kurca-parti Kendermagos létrehozója, valamit a Bálint testvérpár, a zsámboki Bálint Kert alapítói.
Az elismeréseket Lévai Anikó, a Magyar Konyha szerkesztőbizottságának elnöke, Vinkó József, a Magyar Konyha főszerkesztője és Ruprecht László, a SVÉT elnöke adta át.
A díjban évente három olyan termelő részesül, akik kiemelkedő termékeikkel hozzájárulnak a hazai alapanyagok minőségének javulásához. Mert mint Gundel Károlytól, a legendás vendéglőstől tudjuk: „A jó alapanyagot el lehet rontani, de rosszból sosem lehet jót főzni.”
Az idei díjazottakkal együtt 21-re nőtt az elismert termelők száma. Az odaítélésnél fontos szempont, hogy a termék kiváló és állandó minőséget képviseljen – azaz ne tartalmazzon mesterséges adalékanyagokat, az előállítása fenntartható, elérhetősége folyamatos legyen.
A Formanek Vineg'art különleges bor- és gyümölcseceteket előállító családi vállalkozás, amely új életre keltette a hazai ecet- és balzsamecetgyártást, és rengeteget tett a hazai kulinária fejlődéséért.
A Kurca-parti Kendermagos márkanév alatt Mitlasóczki István és Gajda Ildikó tanyasi jellegű, kiváló minőségű gyöngytyúkot, csirkét, kakast nevel Szentesen.
A Bálint Kert elnevezésű gazdaságban Bálint Péter és Bálint Eszter vegyszermentes zöldségeket, különleges salátafajtákat termel Zsámbokon.
A korábbi díjazottak:
2013
- Sáfrány László – Szilvásvárad, Első Hazai Halfüstölde, füstölt sebes pisztráng
- Molnár János – Kozmadombja, faszenes kecskesajt
- Kövér Zoltán – Tetétlen, Kövér-tanya, mangalicaszalonna
2014
- Szomor Dezső – Apajpuszta, ökogazdaság, szürkemarha-kolbász
- Csóll Péter – Maklár, Stühmer csokoládégyár, marcipános szaloncukor
- Baumgartner Antal és Zsolt – Alsóújlak, szőkemangalica-tarja
2015
- Sándor Tamás sajtkészítő – Bükki Sajt Manufaktúra, érlelt hegyi sajt
- Szabó György bükki füvesember – Bükkszentkereszt, gyógytea cukorbetegeknek
- Balogh-Nagy Erzsébet juhtenyésztő – Kelemér, Île-de-France bárány
2016
- Kovács Gyula – Tündérkert, gyümölcsfajták megmentése
- Vereckei Ágnes – kézműves mustár
- Bésán János – Pepo papa tökmagolaja
2017
- Szabó Piroska és Harmati László – Szigetszentmiklós, 100 éves Szabó Hengermalom, tönkölydara és teljes kiőrlésű tönkölyliszt
- Heit Lóránd – Létavértes, Heit mustár, reszelt natúr torma
- Kalla Roland – Sümegprága, pálpusztai sajt
2018
- Fekete Zsóka – mangalicatenyésztő
- Élő Bolygó – Szentgál, biodinamikus gazdaság
- Csurgódombi sajt – érlelt sajt, mikrozöldségek
Rovataink a Facebookon