Balzsamecet, gyöngytyúk és vegyszermentes saláta nyert

2022.09.13. 11:06

A SVÉT – Stílusos Vidéki Éttermiség és a Magyar Konyha magazin – Borbás Marcsi közreműködésével, a tatai Esterházy-kastély parkjában – immár hetedik alkalommal adta át a Magyar Konyha Termelői Díját.

Az elismerést idén is három termelő vehette át: Formanek Ferenc és Képíró Anita, a tokaji borecetet készítő Formanek Vineg’art megalapítói, Mitlasóczki István, a szárnyastenyésztő Kurca-parti Kendermagos létrehozója, valamit a Bálint testvérpár, a zsámboki Bálint Kert alapítói.

Az elismeréseket Lévai Anikó, a Magyar Konyha szerkesztőbizottságának elnöke, Vinkó József, a Magyar Konyha főszerkesztője és Ruprecht László, a SVÉT elnöke adta át.

A díjban évente három olyan termelő részesül, akik kiemelkedő termékeikkel hozzájárulnak a hazai alapanyagok minőségének javulásához. Mert mint Gundel Károlytól, a legendás vendéglőstől tudjuk: „A jó alapanyagot el lehet rontani, de rosszból sosem lehet jót főzni.”

Az idei díjazottakkal együtt 21-re nőtt az elismert termelők száma. Az odaítélésnél fontos szempont, hogy a termék kiváló és állandó minőséget képviseljen – azaz ne tartalmazzon mesterséges adalékanyagokat, az előállítása fenntartható, elérhetősége folyamatos legyen.

A Formanek Vineg'art különleges bor- és gyümölcseceteket előállító családi vállalkozás, amely új életre keltette a hazai ecet- és balzsamecetgyártást, és rengeteget tett a hazai kulinária fejlődéséért.

A Kurca-parti Kendermagos márkanév alatt Mitlasóczki István és Gajda Ildikó tanyasi jellegű, kiváló minőségű gyöngytyúkot, csirkét, kakast nevel Szentesen.

A Bálint Kert elnevezésű gazdaságban Bálint Péter és Bálint Eszter vegyszermentes zöldségeket, különleges salátafajtákat termel Zsámbokon.

A korábbi díjazottak:

2013

  • Sáfrány László – Szilvásvárad, Első Hazai Halfüstölde, füstölt sebes pisztráng
  • Molnár János – Kozmadombja, faszenes kecskesajt
  • Kövér Zoltán – Tetétlen, Kövér-tanya, mangalicaszalonna

2014

  • Szomor Dezső – Apajpuszta, ökogazdaság, szürkemarha-kolbász
  • Csóll Péter – Maklár, Stühmer csokoládégyár, marcipános szaloncukor
  • Baumgartner Antal és Zsolt – Alsóújlak, szőkemangalica-tarja

2015

  • Sándor Tamás sajtkészítő – Bükki Sajt Manufaktúra, érlelt hegyi sajt
  • Szabó György bükki füvesember – Bükkszentkereszt, gyógytea cukorbetegeknek
  • Balogh-Nagy Erzsébet juhtenyésztő – Kelemér, Île-de-France bárány

2016

  • Kovács Gyula – Tündérkert, gyümölcsfajták megmentése
  • Vereckei Ágnes – kézműves mustár
  • Bésán János – Pepo papa tökmagolaja

2017

  • Szabó Piroska és Harmati László – Szigetszentmiklós, 100 éves Szabó Hengermalom, tönkölydara és teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • Heit Lóránd – Létavértes, Heit mustár, reszelt natúr torma
  • Kalla Roland – Sümegprága, pálpusztai sajt

2018

  • Fekete Zsóka – mangalicatenyésztő
  • Élő Bolygó – Szentgál, biodinamikus gazdaság
  • Csurgódombi sajt – érlelt sajt, mikrozöldségek
Igazi férfi házhozszállítással

Hosszú évek óta próbáljuk visszahozni és erősíteni a magyar közéleti sajtóból szinte teljesen kikopó tárcanovella műfaját. A lap belsős munkatársai és a legkiválóbb hazai írók közül nagyon sokan vállalták azt a történelmi feladatot, hogy újra megszerethessük ezt a csodálatos műfajt.

MEGVESZEM
Pierre

Pierre kóstolgat, mesél, és a gasztronómia varázslatos világába kalauzol.

MEGVESZEM