- Kultúr
- Degusztátor
- Pierre kóstolgat! Gasztro podcast az indexen
- Podcast
- pierre kóstolgat
- mangalica
- pankó morzsa
- böjt
- cibere leves
- benczédi ferenc
Készüljünk a böjtre tisztavérű mangalicával!
További Degusztátor cikkek
Egy fontos összefüggéssel indítja aktuális okfejtését a házigazda. Megtudjuk, hogy az USA-ban március elsejét a sertések napjaként ismerik, így azon a napon nem illik mindenevő háziállatot fogyasztani.
A fentiek ismeretében vállalt cinizmussal fűzi hozzá, hogy nemrég elfogyasztotta eddig élete egyik legjobb rántott karaját.
A tisztavérű mangalica testéből kimetszett, két centinél vastagabb, zsírral gyönyörűen átszőtt hússzeletet pankomorzsában megforgatva és mangalicazsírban sütik cuppanósra
egyik általa már „kóstolt” helyen, a Mimama konyhája nevet viselő étteremben.
Pierrre egyúttal be is ismeri, hogy ő és a böjt nincsenek kifejezetten szoros viszonyban, bár tisztában van az ezzel kapcsolatos egyházi javaslatokkal.
De mit együnk, amikor böjtölünk?
Szóba jöhetnek a lédús és a levüktől megfosztott gyümölcsök, valamint különböző főzelékek is.
A gasztronómiai tradíciókat kedvelő szuperböjtölőknek ajánlja még a korpából készült savanyú levest, teljes nevén korpa ciberét, melynek hozzávetőleges receptjét is közkinccsé teszi.
Annak ellenére, hogy az ételmegvonásos tradíciókkal ápolt kapcsolata leginkább a sportkarate semi-contact szabályrendszerére hajaz, ahol csak jelezni ér a harci technikákat, Benczédi Ferenc Az igazi böjt című munkájának bizonyos részletei „torkon ragadták”.
Idézi is a szerzőt: „A böjt önmagunk és világunk megismerésének nagyszerű alkalma. Híd, ami átvisz szennyes áradások felett…”, és így tovább, egészen Jézus böjtjéig.
Itt az is kiderül, hogy Pierre miként böjtölt, és milyen tapasztalatokra tett szert ez irányú kísérletei során, függetlenül a religiózus megfontolásoktól.
Pierre gasztroesztéta.
Az adásban elhangzottak nem feltétlenül tükrözik az Index szerkesztőségének álláspontját.
Szeretjük az izgalmas, okos, érvelő beszélgetést. Várjuk az ön véleményét is.
Aki lemaradt volna a legutóbbi Pierre-podcastról, amelyben mást is kóstolgat, ide kattintva meghallgathatja.
Hosszú évek óta próbáljuk visszahozni és erősíteni a magyar közéleti sajtóból szinte teljesen kikopó tárcanovella műfaját. A lap belsős munkatársai és a legkiválóbb hazai írók közül nagyon sokan vállalták azt a történelmi feladatot, hogy újra megszerethessük ezt a csodálatos műfajt.
MEGVESZEM
Rovataink a Facebookon