- Kultúr
- Degusztátor
- Pierre kóstolgat! Gasztro podcast az indexen
- Podcast
- glück frigyes
- sóskaleves
- párizs
- budapest
- gasztronómia
- pierre
Ez nem leves, ez remekmű, szinte megszólal
Leveses történet következik. Aki szereti a sóskalevest, az most örülhet. Aki a cukros sóskalevest szereti, az nem fog örülni. Mert Pierre szerint az nem sóskaleves.
Glück Frigyest (1858-1931) viszont most bárki megismerheti, merthogy egyszer, régen, nagyon régen pincéreket képzett, és ez történetünk szempontjából – állítólag – nem mindegy. Hiszen szóba kerül egy régi étterem, a Griff Szálló (abból lesz majd Pannónia), mert Glück úr anno ezt vette át, és olyan konyhát pattintott oda, hogy aki oda betért, az Párizsban érezhette magát. Mondjuk úgy, mintha a franciák fővárosában mondjuk a Café Anglais asztala mellett foglalna helyet.
A budapesti ételek igen magas színvonalat képviseltek, ám közülük nem akadt olyan, amelyik kimagaslott volna. A párizsi Café Anglais bezzeg olyan levest kínált, amire minden vendég felkapta a fejét. Neve is van, germiny – nevét Germiny grófról kapta.
Hallgasson a receptért!
De ez mindegy is, mert Pierre nem a bankárról mesél (bár a podcast végén megidézi az ő szellemét is), hanem az arisztokraták világról, mert ők nemcsak enni, de öltözködni, valamint megjelenni és viselkedni is tudtak.
- A megterített asztalról meséli pedig nem akármilyen élmény.
- Egy leves születéséről pedig még annál is nagyobb.
- Ennél nagyobb élmény már csak az, ahogyan Pierre elmeséli, hogyan tálalták fel ezt a sóskalevest, s hogy milyen fogadtatást kapott.
Pierre el is árulja e remek leves receptjét, de ezt csak az tudja meg, aki a sóskaleves történetét meghallgatja. S hogy mindez hogyan kapcsolódik Glück Frigyeshez? Csak remélni tudjuk, hogy egyszer majd ezt is kiderül...
Pierre gasztroesztéta. Az adásban elhangzottak nem feltétlenül tükrözik az Index szerkesztőségének álláspontját. Szeretjük az izgalmas, okos, érvelő beszélgetést. Várjuk az ön véleményét is.
Aki lemaradt volna a legutóbbi Pierre-podcastról, amelyben mást is kóstolgat, ide kattintva meghallgathatja.
Rovataink a Facebookon