
Most ön is megkóstolhatja az űrnövényeket
Aki szívesen nézte a sci-fi-sorozatokat, esetleg mindig is vágyott az űrbe, vagy kipróbálná a földön kívüli életet, az most egy lépéssel közelebb került álmai megvalósításához egy különleges gasztronómiai program keretében Budapesten.
Az űrnövények természetesen nem az űrben növekedtek, hanem földiek, de a termesztésük olyan különleges technológián alapul, amely az idegen bolygók meghódításához is hozzájárulhat,
állítólag a Marson, a Holdon és egyéb távoli égitesteken is hasonló technológiával lehet majd élelmiszert termelni.

Az űrnövények innovatív termesztése olyan megoldás, amelynek segítségével az űrhajósok hosszú távú űrutazásuk során megfelelő minőségű és tápláló élelmiszerhez juthatnak. A teljes egészében magyar fejlesztésű és gyártású növények mindemellett a klímaváltozás és a túlnépesedés miatti élelmiszerhiányra is választ adhatnak, olvasható a Makery DIY étterem közleményében. Ebben az étteremben lehet megkóstolni a Csillagváros nevű farm növényeit.
Csillagváros talaj nélküli farmja
A Csillagváros vertikális farmja jelenleg a talaj nélküli növénytermesztést lehetővé tevő hidropóniás rendszerben, LED-megvilágítással, körforgásos módszerrel, időjárástól függetlenül termel mikrozöldeket, leveleket és salátákat. A növényvédő szerektől mentes termelésben a felhasznált víz mennyisége akár 95 százalékkal is kevesebb lehet, mint a hagyományos növénytermesztés folyamán.
A 2022-ben Európa feltörekvő franchise brandjének választott Makery első budapesti éttermében a vendégeknek igazi közösségi kulináris élményben lehet részük, ahol a séfek által előkészített fogások összerakása közben most lehetőség lesz testközelbe kerülni az űrnövényekkel is, ilyesmihez eddig csak az űrkutatás szereplői férhettek hozzá. Ki tudja, lehet, hogy ez lesz a gasztronómia jövője.

Rovataink a Facebookon