
Ez a pesti bisztró elvérzik a gulyáslevesen, de a ludaskásával mennybe megy
További Degusztátor cikkek
-
Végleg bezár a vidék ikonikus étterme
- Salt, avagy lesz itt olyan örömkörömpörkölt, hogy a fal adja a másikat
- Biga, ez a jó pizzatészta lelke, és ezt a Pannónia utcában pontosan tudják
- Elnémult a kritikus, mert kakaópor került a kacsamájba, a marhaszívet meg füstre tették
- A BBQ sertésoldalas ráragadt papír alátét nélkül sokkal finomabb
Amióta csak létezik ez az étterem ott bent, a régi gettó területén, a fővárosban, a Dob és a Kazinczy sarkán, mindig sanszosnak tartottam, hogy egyszer majd a zsidó, ámbátor nem kóser, de a pesti urbánus vendéglő etalonja lehet. Egyfelől a lokáció jótékony szorítása is segítheti, másrészről a polgári zsidó konyhai hagyományok virulenciája is.
Jó kis mondat. Pont olyan gettóflaszter stílusú, mint amilyen horgolt terítős, nyikorgó, billegő thonetszékes, olajos-fűrészporos padlósak voltak anno a környék étkezdéi, kifőzdéi. Nem kerekítettek nagy feneket a külsőségeknek, csak úgy ott voltak,
de a hétvégi sóletet éjszakánként a kemencében melengették, a zsidótojást galambbegy méretű libazsírral keverték, a mustár sem maradhatott ki, s ha tellett, libamájat is tettek bele.
Csak aztán jött az újhagyma, a tojást pedig megengedően hebrencs mozdulatokkal aprították darabosra, és a fentebb soroltak tartották össze az amúgy szétgurulni akaró tojásdarabokat. Ja, és persze finomra vágott lila hagyma is kerülhetett bele. Nem, ez a fogás nem volt sosem tekintettel a leheletre.

Egész héten sólet
Most itt ülök, és jóleső érzéssel nézegetem a boltívről alácsüngő mosolygós, a huszárságra játékosan emlékeztető hintalovat. Annak is örülök, hogy a Macesz Bistro egyáltalán túlélt mindent, és még mindig viseli ezt a szerintem szerencsét hozó nevet, s hogy már odáig merészkedett, hogy újból nyitva tart délben is, sőt barátságos árfekvésű menüvel is előrukkolt.
S mindezt a hét minden napján. Szóval, hogy jól értsük, hétfőn is besétálhatok, és nekiveselkedhetem egy sóletnek, mert az is van a hét minden napján – bár én azért azt jobban szerettem, amikor csak kitüntetett napokon lehetett sóletet enni, ne legyen már az a mindennapok fogása.
De ebbe is beletörődöm, csak legyen jó.
Mindenütt halványodnak a régen jól bevált szokások, de tudomásul kell vennem, hogy a világ változik, ha nem is az előnyére.
Hétfő lévén csendesnek tűnik a környék, parkolni is lehet, már kintről vidítóan fehérlenek az abroszok. Csak be kell menni. Nincs túlcifrázva, működnek az idézőjelek: kispolgárian biztonságot sugárzó ebédlőfeeling körös-körül. Készséges szerviz. Semmiféle előjele nincs annak, hogy bárki is a konyhán arról álmodozna, hogy megreformálja, megújítja a zsidónak mondott pesti konyha fogásait. Se a miliő, de az étlap sem utal ilyesmire. Megnyugszom. Nem kell keresztrejtvényként tekintenem az ételekre – azon szégyenkezve, ha a megfejtés nem jut eszembe hirtelen. Itt a szavak szintjén is minden ismerős.
Tojás, kacsa, könyörgés
Aztán jön az első meglepetés: igen tetszetős kiszerelésben, leginkább egy kóstoló menüben talán még helytálló mennyiségben és díszítettségben készült, nehezen felismerhető zsidótojás-karikatúra landol előttem. Magamban azért könyörgök, imát mormolok, hol másutt, ha nem itt, hogy tévedjek, ne befolyásoljon a környezetnek, a történelmi múlt távlatainak ellentmondó látvány: ez csak egy kis színes, ártatlan szösszenet, mert mégsem lehet nem tudomásul venni, hogy itt élünk a mában, az árak sunyi higanyként kúsznak felfelé. Üzletileg is túl kell élni.
Igen ám, szakítom meg a könyörgést, mert ha a közepes kanálnyi – talán reszelt állagú – tojás még egy egészet sem tesz ki, és leginkább a benne bőséggel adagolt újhagyma adja a vezető ízt, akkor könyöröghetek én az égiekhez, annak foganatja nem lesz. Amúgy a körítés nagyjából meg is volna, működne is, ha a jelen ízlés szerint preparált savanyított kísérők (retek, hagyma, paradicsom, uborka, bár e kettő csak úgy, nyersen odabiggyesztett), és a füstös ízt bekapcsoló kacsasonka szakszerűen elkészített zsíros, májas, mustáros darabos tojást körítene. Mindjárt össze is állna az idevaló minőség.
NEM KELL PIPERKŐCKÖDNI, ODA KELL TENNI A TÁNYÉRRA, AMI JÁR.
Most már jöhet a névadó is: kacsaleves maceszgombóccal. De előbb még gulyáslevesre fenem a fogam. Turisztikai ösvényen elhelyezkedő étterem valahogy úgy van ezzel, hogy ha nem akarná, akkor is tartania kell, mert a külföldinek erről ismerszik a magyar. Igaz, hogy többnyire fogalma sincs, mitől gulyás az a gulyás, pedig nem ártana szakmailag felkészíteni az idelátogatókat. Nagy előrelépés lenne, ha a ma már a jobb helyeken készült új, de valójában régi hullámos gulyáslevesek hírét vinné magával, és az terjedne világszerte.
Itt még nem tartunk, viszont annak sincs értelme, hogy egy olyan profilú vendéglő, mint a Macesz Huszár, kényszerből vagy rosszul értelmezett üzleti érdekből tartson gulyáslevest – ha egyszer se kedve, se szenvedélye nincs hozzá. Mert ilyen menzáról szalajtott gulyáslevest minek tartani, ez se nem a régi, se nem a megújított, ez csak szimplán igénytelen. Bocs.
Gombóc, ha macesz
Maceszgombóc műfajban lehet nagyot alkotni, még úgy is, hogy a mondás – miszerint ahány ház, annyi maceszgombóc – mintha feloldozást adna a kötelező alkatrészek használatának vonatkozásában. Pedig nem.
- Nem úgy van az: a maceszgombóc, ha tisztességes, akkor aranyra barnult egész macesz morzsásra törésével kezdődik, ebbe jön bőséggel a friss reszelt gyömbér, libazsír, tojás, meg petrezselyem, só, bors.
Egyszerű ez, mint a faék, lehet magyarázni, hogy maceszliszt, meg nem annyi; s hogy miért, mennyi az annyi gyömbér, sok és ettől nem tanácsos eltérni – főleg akkor nem, ha itt vagyunk a volt gettó közepén, az egykori zsidó kifőzdék és háztartások emlékét őrző falak között. Akkor minek okoskodni, hasítson a gyömbér, legyen darabos a gombóc, oszt mégis puha, ez az etalon.
Itt ez most nem annyira sikerült: kevés íz, némi darabosság, de inkább ázott kenyérre emlékeztető állag. Kár, pedig drukkoltam, és még így se vesztettem el a reményt, lesz ez még jobb is.
A leves átlagos, pedig a többi fogásban felsorolt kacsák, libák és a velük járó szárnytövek, belsőségek mennyisége után ítélve elvárható lenne, hogy az ebből készült leves dübörögjön, de csak halkan oson egy ízfokozóval kikövezett ösvényen.



Sólet és ludaskása
Újabb fohász, mert ez így nem mehet tovább, se nekik, se nekem. Sólet és ludaskása, nem együtt, külön-külön. A sólet, ahogy én emlékszem, nem dermed, nem hártyásodik, bár el tudom képzelni, hogy a hirtelen hőmérséklet-különbség azonnal finom hártyát von a tetejére, nyilván a szükséges zsírtartalom nyomán jön létre ez a jelenség, próbálom nyugtatni magam.
Bár nem vagyok én kémiatanár, arra azonban emlékszem, hogy a sütő vagy kemence, kinek mi, a sólet felső rétegét bizony nem ritkán finoman, de odaperzseli. Ha ilyenkor a minden körülmények között libalevesben lassan érlelődő babot és árpagyöngyét óvatosan felkavarom, akkor felbukkannak pirulásmentes csillogó babszemek, amelyek felszínre kerülve a sütő melegétől hamar elszíneződnek, ez a játék lényege. A dermedt, hártyás látvány ettől messze van, de a füstös íz részben kárpótol, és a ropogós – akár a frissen jéghártyásodó víz törékeny felülete – kacsabőr feledteti a babszemek sületlenségét.
A ludaskása kihúz az örvényből. Megmenekültem. Az árpagyöngy „rizottó” ízes pecsenyelével átitatva nagyot megy, a hozzá kevert zöldek frissessége minden esetleges nehézségtől függetlenítik. Perzselt libamáj-szeletecske, nem túlozták el, de lényeg, hogy jelen van, meg zúza is akad. A sült szárnytövek csontról könnyen leváló húsa belesiklik a pecsenyelébe. Erőteljes ízek, ez a Macesz Bisztró minimum, innen csak a felfelé vezető utat vagyok hajlandó elfogadni.
A serpenyős palacsinta tésztája könnyed, már-már habos, az áfonyás szilvalekvár lehetne fanyarabb, sűrűbb, de nem fanyalgok tovább. Hétfőn, délben, fehér abrosszal terített asztalnál, mosolygós hintaló árnyékában, marasztaló szervizzel, néhol megbicsakló kulináris teljesítménnyel, de a minden jó, ha a vége jó érzéssel távozva, reménykedve, hogy jobban rákattannak majd, annál is inkább, mert mióta nincs a Kádár étkezde, volna kiket megszólítani.
Ezzel a könyvvel menők lehetünk minden társaságban
Az evéshez mindenki ért, de van, akire érdemes hallgatni.
(Az Index Könyvek gondozásában megjelent Vajda Pierre Pierre kóstolgat – és hiszed, vagy sem, elégedett című könyve itt megvásárolható.)
Pierre gasztroesztéta. A leírtak nem feltétlenül tükrözik az Index szerkesztőségének álláspontját. Szeretjük az izgalmas, okos, érvelő beszélgetést. Várjuk az ön véleményét is.
Ha lemaradt volna az előző heti Pierre-cikkről, itt elolvashatja.
Budai bisztró, ahol kegyetlenül odapörkölnek a jóságnak
Bélszín és túrógombóc a toronyház tövében.


Hosszú évek óta próbáljuk visszahozni és erősíteni a magyar közéleti sajtóból szinte teljesen kikopó tárcanovella műfaját. A lap belsős munkatársai és a legkiválóbb hazai írók közül nagyon sokan vállalták azt a történelmi feladatot, hogy újra megszerethessük ezt a csodálatos műfajt.
MEGVESZEM
Ehhez a cikkhez ajánljuk
- Kultúr
Időkapszulát hagyott a rab a hegedűben, és még a halál árnyékában is szabadkozott
A világon nincs még egy ilyen történet.
március 2., 09:34
- Kultúr
Övsömör miatt kénytelen kihagyni az Oscar-gálát Harrison Ford
A díjátadón műsorvezető lett volna a 82 éves színész.
március 2., 10:50
- Mindeközben
Váratlan üzenetet kapott egy fiatal nő a pilótától a repülőtéren, amikor elolvasta, beléfagyott a szó is
4 perce
- Mindeközben
Demi Moore lánya, Rumer Willis felvette anyja csaknem 30 éves aranybikinijét, és nagyot tarol ezzel
2 órája
- Címlapon
Délután a Parlament előtt tüntetnek az orvosok a jobb egészségügyért
A finanszírozás emelését, a betegellátás minőségének javulását szeretnék elérni.
2 órája
- Mindeközben
Selena Gomez hagyta, hogy vőlegénye sminkelje ki, a végeredményre nem voltunk felkészülve
tegnap, 21:00
- Címlapon
Több ezer amerikai katonát küldhet Magyarországra Donald Trump
Németországból mozgatnák át az egységeket.
50 perce
- Címlapon
Egy borsodi házaspár álmát válthatja valóra szombaton Szoboszlai Dominik
A vörösök történelmi meccsével folytatódhat a magyar középpályás nagy sorozata.
tegnap, 20:05
- Címlapon
Lengyelország már a háborús helyzetre készül, minden felnőtt férfit kiképeznének
Az európai nukleáris pajzsról is tárgyalnak a franciákkal.
3 órája
- Kultúr
Mindent túlélt, és nem látszik rajta, hogy fáradna
97. alkalommal rendezik meg az Oscar-gálát.
március 2., 06:14
- Kultúr
Kétszáz diák vonult ki a szünetben, felemelő volt látni, amit tettek
A felettük köröző drón sem zavarta őket.
március 2., 10:27
- Kultúr
Elvesztette a rák elleni küzdelmet a punkzene úttörője
David Johansen 75 éves volt.
március 2., 10:30
- Kultúr
Nyakunkon az Oscar, de Hollywood még mindig az erdőtüzeket nyögi
Sok filmes szakember az otthonát is elveszítette.
március 1., 19:24
- Kultúr
Halálra nevettük magunkat ezen az új Stephen King-filmen
A majom egy horrorfilm, de nem a megszokott fajtából.
március 1., 20:42
- Mindeközben
Valóra vált a forgatások alatt A Fehér Lótusz 3. évadának egyik felkavaró jelenete
tegnap, 18:55
- Mindeközben
Lilu kipróbálná magát a Cápák között vállalkozójaként is, de Máté Kriszta nem engedi
tegnap, 17:52
- Kultúr
Index-értesülés: Zalán János érkezése miatt tömeges felmondás történt a Kolibri Színházban
Közel 30 fő döntött úgy, hogy nem folytatja a munkáját a fővárosi teátrumban.
március 1., 10:41
- Kultúr
Levágta a fülét és megőrült, pedig csak nyugalomra vágyott
Vincent Van Gogh élete sokkal színesebb volt, mint képzeltük.
március 1., 08:21
- Kultúr
Ön szerint ki nyeri 2025-ben az Oscart?
Újabb magyar jelölt a filmalkotók legrangosabb díjátadóján.
március 1., 10:07
- Mindeközben
Sub Bass Monster nem herdálta el a pénzét, ügyesen fektetett be, így most nincsenek anyagi gondjai
tegnap, 16:45
- Mindeközben
Különös dolog történt Rubint Réka otthonában, a biztonsági kamerát visszanézve a szava is elakadt
tegnap, 15:40
- Kultúr
Meghalt Angie Stone
A 63 éves énekesnő egy tragikus autóbalesetben vesztette életét.
március 2., 12:59
- Kultúr
A Concerto Budapest 8. Mozart-napjának nyitókoncertje az Indexen
A Zeneakadémiáról.
március 2., 16:52
- Kultúr
Kihirdették az év legrosszabb filmjeit, a világhírű rendező kiakadt
Francis Ford Coppola filmje 120 millió dolláros költségvetésből készült.
március 1., 15:38
- Mindeközben
Palácsik-Ráthonyi Tímea betekintést engedett Beverly Hills-i otthonába, lessen be ön is!
tegnap, 13:20
- Kultúr
Méltó és csodálatos kiállítás idézi meg Tompos Kátya pályafutását
A Bajor Gizi Színészmúzeumban megnyílt tárlat a színésznő kivételes tehetségét ünnepli.
március 1., 13:24
- Kultúr
Már biztos, hogy nem szén-monoxid-mérgezés okozta Gene Hackman és felesége halálát
Folytatódik a találgatás.
március 1., 11:12
- Kultúr
Szégyentelenül kihasználnák az örökösöket, vádat emeltek a bajor intézmény ellen
Az ügyvédek is megszólaltak.
március 1., 13:30
- Címlapon
Isten áldja Bindzsisztánt! Majka pénzosztást tartott az Arénában
Kétszer is felcsendült a Csurran, cseppen.
3 órája
- Címlapon
Nyilvánosságra hozták, miben halt meg Gene Hackman és felesége
A színész egy hétig élhetett egy házban a halott feleségével.
1 órája
- Címlapon
Cáfol Orbán Viktor, nem Milorad Dodikért küldte a TEK-et Boszniába
Elmondása szerint nem volt ilyen terv.
3 órája
- Mindeközben
Millie Bobby Brown a világ legrövidebb szoknyájában állt kamerák elé, kis híján mindent megmutatott, amit nem akart
tegnap, 10:20
- Címlapon
Bloomberg: Vlagyimir Putyin kész tárgyalóasztalhoz ülni, egyetlen feltétellel
A NATO békefenntartóinak jelenlétét továbbra is elítéli.
tegnap, 21:12
Rovataink a Facebookon