Jenő
-3 °C
6 °C

Lemészároltunk minden aztékot és inkát

2009.11.21. 20:57
Műanyag vonatok után műanyag katonákkal folytatódik az Index nagy társasjátéktesztje. Az Age of Empires 3-ban aranyat harácsoló konkvisztádorokkal és holland csuhásokkal is meghódítható az Újvilág.

Ki ne akart volna legalább egyszer az életben a Karib-tengeren kalózkodni, azték aranyat rabolni, vagy Vangelis zenéjére, lobogó zászlókkal és konkvisztádorokkal partra szállni egy újonnan felfedezett szigeten? Az Age of Empires 3-mal ezt már a nappaliban is megtehetjük. A társasjáték az azonos című, 2005-ös PC-program asztali verziója, amit 2007-ben dobott piacra a ProLudo, és már abban az évben díjat nyert vele (lásd alul a keretest). A Railroad Tycoonhoz hasonlóan ezt is a ComPaya adta ki itthon magyarul.

Míg a blog.hu-brigádnak a vasútépítés tetszett, engem a 300 műanyag katona nyűgözött le, meg a játékhoz csomagolt nagy kupac ezüstpénz, ami szebben csörög, mint a pókerzsetonok. Bár az eredeti real time stratégiai játékot sosem próbáltam, a Sid Meier-féle Pirates!-t éppen eleget nyúztam ahhoz, hogy lázba hozzon minden, amiben két kincsvadászat és csata között a tengeren kell árut szálítani.

Az Ages of Empiresben a gyarmatosító nagyhatalmakat irányíthatjuk: a sárgák a spanyolok, a zöldek a portugálok, a pirosak az angolok, a kékek a franciák, a narancssárgák a hollandok. Minden nemzet 60 műanyag egységgel készül kifosztani a frissen felfedezett Újvilágot.

Hé, paraszt!

Az RTS játékok a 94-es Warcraft óta úgy kezdődnek, hogy villámgyorsan legyártunk egy csomó parasztot, akik elkezdenek fát vágni, aranyat gyűjteni, farmot és barakkot építeni, hogy utána kihozzunk 3x3 katonát, és a Blitzkrieg szellemében porig romboljuk az ellenfél bázisát, mielőtt ő törne be hozzánk.

A parasztok az Age of Empiresben is ugyanilyen fontosak: őket használjuk jelzőként építkezéskor, a játékosok sorrendjének megállapításakor, a vitorlás hajókra licitáláskor, a gyarmati árucikkek (arany, dohány, kávé stb.) szétrablásakor, sőt a négy specializált gyarmatosító figura (a pap, a kereskedő, a kapitány és a katona) legyártásakor is. Minden körben 5 "ingyen" parasztot kapunk (melléjük jönnek pluszban az épületekből kitermelt figurák), őket kell felpakolni a játéktábla jobb oldalán sorakozó esemény mezőkre.

Az atya, a fiú és a bevétel

Az egyik legfontosabb esemény mező a Kikötő, az ide rakott figurák ugyanis átkerülnek a játéktábla bal oldalára, a gyarmatokra. Az amerikai partok felé induló hajók száma véges (a játékosok számától függ), így a legjobb helyekért igazi versenyfutás zajlik.

Érdemes papot rakni a Kikötő mezőre, ő ugyanis az Újvilágba érkezve azonnal megtérít egy indiánt, így egy helyett két figuránk lesz a gyarmaton. 3 emberrel már a miénk az adott terület fő árucikke (Peruban az arany, Kanadában a medvebőr stb.). Ha 3 vagy 4 azonos árut gyűjtünk össze, több pénzt kapunk a fordulók végén.

Utazhat a gyarmatokra kereskedő is, ez 5 tallérnyi azonnali bevételt jelent. A figura másik felhasználási lehetősége, ha ő alkudozik a vitorlás hajókra: ezeket azért érdemes megszerezni, mert bárhova csatolható, jolly joker árucikknek számítanak. Később akár kalózflottát is lehet velük alapítani, ami akkora előny, hogy a végső győzelmet is eldöntheti.

Kapitány és katona

A kereskedő mellett a távcsöves kapitány figura is kettőt ér a hajókra alkudozáskor. Másik felhasználási lehetősége a Felfedezőút, ahol egy-egy terület indián őslakosait kell lemészárolni, hogy miénk lehessen a kincsük, na meg az értük járó győzelem pont (Gyp). A harcban a kapitány kettőt ér, de érdemes konkvisztádorokat is magunkkal vinni, mert ők extra aranyat rabolnak nekünk össze. A muskétások másik felhasználási módja a Kikötőben hajóra rakni őket, hogy az Újvilágban az indiánok helyett a többi játékos gyarmatosítójára lövöldözzenek. Ezzel akár az uralmat is átvehetjük egy-egy terület fölött.

Az építkezés az Age of Empires egyik sarkalatos pontja: az épület kártyák termelik ki az 5 "ingyenparaszt" fölötti figuráinkat, akikkel jól sakkozva még több pénzünk, épületünk és figuránk lehet. A Piac ingyen kereskedőt termel, az Erőd extra katonát, a Katedrálist felhúzva pedig már egy helyett két indiánt téríthetünk meg, ha a papunk partra száll Amerikában. Más épületek bevételt hoznak, mint Az inka birodalom meghódítása, vagy a játék legszopatóbb lapja, a Kalózkodás, amivel minden körben annyi aranyat rabolhatunk el minden játékostól, ahány hajónk van.

Csempészek, hősök, kikötők

A fenti szabályok csak elsőre tűnnek bonyolultnak, 3 órás próbajáték után már a 10 éves gyerekek is vidáman pakolhatják a figuráikat, és a spagettiwesternek hőseihez hasonlóan méricskélhetik, mit hová rak az ellenfél, és mennyi felfedezőt tartogat még a kezében. Az Age of Empires nagy előnye, hogy a figurák multifunkciós felhasználásával többféle stratégiát is követhetünk, a játék mindig izgalmasabb lesz, mint a legbrutálisabb Rizikó-kampány.

Az Age of Empires III díjai:

Konkvisztádorainkkal végigfosztogathatjuk az Újvilágot Kanadától Brazíliáig, sőt, ha elfogytak a felfedezetlen amerikai területek, elmehetünk Kínába vagy Ausztráliába is további aranyak és győzelempontok reményében.

A régiók fölötti dominanciát a templomépítő, indiánokat térítő csuhásokkal is elérhetjük, de biztosan lesz, aki inkább vérszomjas kalóznak áll, hogy mindent elvegyen, amit a kereskedők fáradságos munkával megszereztek maguknak. Az Age of Empires tökéletesen visszaadja a XVII. század tengereinek hangulatát, ahol az ágyúdörgésnél csak az arany csilingelése kellemesebb zene egy letépett fülű kalózkpitánynak.

Age of Empires III - The Age of Discovery

A népszerű PC-s játék az ebédlőasztalra költözött: 400 figurával igázhatjuk le Amerikát, és saját kalózflottával foszthatjuk ki a barátainkat.
Játékosok száma: 2-5 fő
Hány éves kortól: 10
Játékidő: 2 óra
Nehézség: 4/5
Dizájn: 5/5
Újrajátszhatóság: bármikor
 

Ára: 9990 forint | A játék hivatalos honlapja

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?