Békés megyéig mentünk egy jó brassóiért

01
2014.10.17. 18:47 Módosítva: 2014.10.17. 19:30

A Gault&Millau új kalauzában két vidéki étterem is kapott kitüntetést, a békéscsabai Brill bisztró lett a legjobb vidéki étterem Magyarországon, a gyulai Patrióta kisvendéglő pedig az év feltörekvő étterme lett. A G&M kalauz az előbbinél a helyi alapanyagok iránti elkötelezettséget emelte ki, az utóbbinál pedig megemlítette, hogy a hagyományos magyar ételeket modern felfogásban kínáló családi vállalkozás fejlődik. Megnéztük, hogy mit kapunk az asztalra, ha elmegyünk mindegyikbe ebédelni.

Patrióta kisvendéglő (Gyula, Kossuth Lajos utca 5.)

Feltett szándékom volt a Patriótában az étlapról a város legjobb rántott húsának nevezett főételt rendelni, ez a gondolat egészen addig tartott, amíg meg nem néztem a napi ajánlatot, és azonnal megkívántam róla legalább három különböző dolgot. A sütőtökleves és a savanyú burgonyakrémleves először nem tűnt jó választásnak, egészen addig a pillanatig, amíg bele nem kóstoltunk a másik adagjába, és a fogás végéig úgy is maradtak a tányérok. A sütőtökös könnyű volt a pirított tökmagok és a sonkacsíkok ellenére, a krumplikrém pedig nehéz és sűrű, benne markáns tejföllel. Barakonyi Szabolcs szerint sós volt, én egyáltalán nem éreztem, de ez még fontos lesz később.

Inkognitó

Az ebédek alatt nem fedtük fel magunkat, a képeket titokban készítettük, a fogyasztásért természetesen fizettünk. Nem érdekelt minket sem a dekor, sem a felszolgálás, sem a környezet, sem a hangulat, csak az étel és ital, amit elénk raknak.

Főételnek nagyon gyorsan elvetettük a rántott húst, és minden mást, ami nem heti ajánlat volt, és kikértünk egy csülkös pacalt és egy nyúlcombot krumplipürével. Sajnos a nyúl konfitálása nem készült el időben, úgyhogy helyette rendeltem egy alternatív brassóit, ami igen, pontosan ezzel a névvel volt felírva a táblára, amit először nem értettem, de aztán az ebéd végére ez is nyilvánvaló lett, ahogy az is, hogy a pacal miért volt tele paprikával és miért volt pörköltösebb a kelleténél. Most persze úgy teszek, mintha nyünnyögtünk volna, de Barakonyi úgy lapátolta befelé a pacalt, mintha még mindig a töklevest enné. 

Én kértem a brassóit, amiről csak szörnyű emlékeim vannak különböző alulszervezett vállalati menzákról és szuperspórolós kollégiumi étkezdékről, de már a rendelésnél kiderült, hogy a brassói név alatt roséra sütött szűzpecsenyét, sült-főtt burgonyát és fokhagymát értenek, amik igen, végül is egy brassóinak a hozzávalói, csak ízlésesen, jó érzékkel szétválasztva a tányéron és nem egy szörnyű masszába keverve. Itt értettem meg, hogy a G&M mit értett pontosan azon, hogy hagyományos magyar ételek modern feldolgozásban, ugyanis ebből a korszerű hozzáállás nem feltétlenül a szifonból fújt fasírtot jelenti, hanem egyszerűen azt, hogy a szakács elgondolkodik azon, mit is jelent egy étel, és megpróbálja azt feldolgozni, megvariálni és új formában elém rakni. Az alternatív brassói tökéletes volt, hibátlanul elkészítve, a szűzpecsenye kérges volt, de belül szaftos és omlós, a krumpli nem hatalmasra növesztett íztelen bomba volt, hanem volt egy erős gesztenyeillata, aki pedig nem csak lángoson és tejfölös pirítóson szokta enni a fokhagymát, az meg pontosan tudja, hogy bármilyen formában elkészítve a legjobb dolog a nyers után. Vagy mondjuk a desszertnek kikért csokimousse után, ami könnyű volt, tökéletesen édes és tökéletesen elég két férfinak egy ilyen ebéd után.

Fizetés után elkezdtük beszélgetni a felszolgáló/tulajdonossal, a Patrióta ugyanis tényleg egy családi vállalkozás: a férj főz, a feleség pedig felszolgál. A rövid és nagyon kíváncsi beszélgetés közben kiderült, hogy miért kell egyáltalán alternatív brassóinak hívni a szűzpecsenyét: egyszerűen azért, mert az emberek ódzkodnak attól, hogy roséra sütött disznóhúst vegyenek, csak azért, mert szerintük nincsen tisztességesen átsütve. Valószínűleg ugyanezért volt pörköltös a pacal is, mert a magyar ízlésnek paprika kell. Így a Patrióta is beleragadt a satuba, mert igazából egy hibátlan kisétterem, olyasmi, amiből rengetegre lenne szükség az országban, viszont még nem tudja gond nélkül elengedni a magyar étterembe járó közönség kezét teljesen. Pedig igen, egy hibátlan kisétterem, ha bármikor a sors Gyulára vinne minket megint, gondolkodás nélkül itt ennénk, mert ha az ebédmenüket is olyan okosan készítik el, mint az étlap többi elemét, akkor ár-érték arányban leverhet minden menüt Budapesten.

Brill Bisztró (Békéscsaba, Gyóni Géza utca 19.)

A Brill étlapján szerepel a lucskos káposzta szó, aminél gusztustalanabb kifejezés szerintem nincsen magyar ételre. Aztán szerepel még olyasmi is, hogy tejes bárány és lénai tokhal, szóval még időben helyreáll a rend. Azt is kérünk, a tokhalhoz ököruszályragu, krumplilepény és spenót jár, amik ízletesen, finomak, de valahogy nem csettintünk tőle elismerőleg. A halsteak jól elkészített, finom ízű, de az ököruszályból mintha hiányozna a fantázia, egyáltalán nem érdekes a fűszerezése, a spenót pedig jellegtelen. Vagyis nem, ez hülye megfogalmazás, igazából minden egyes dolog jó vagy oké a tányéron, csak együtt mintha semmi értelme nem lenne, a préselt burgonyalepény nem egészíti ki az ököruszályt, az köszönőviszonyban sincs a tokhallal, a spenót pedig inkább dísz, mint szerves eleme a tányérnak.

A bárány két külön fogásban jön ki, az első egy sült kukoricakásával és puy lencsével, ez a tányér már jobban működik, mert kevesebb eleme van, a lencse finom és érdekes, a kása pedig semleges kiegészítő. A második egy palócosan elkészített bárány, ami kapros szószban, krumpligombóccal és ressre savanyított zöldbabbal és répával érkezik, ami már megint nem összhatást kelt, hanem jó elemek sokaságát. A zöldbab, amit én óvodás korom óta kifejezetten megvetek, nagyon finom ropogósan, a bárány még finomabb, mint az előző fogásnál, a gombóc pedig önmagában is megállná a helyét, csak valahogy ebben az ételben nem találtam. Én elhiszem, hogy szakértői munka áll minden fogás mögött, és érzem is, azt, amit a G&M kiemelt a helyi beszállítókról, de nincsen az az érzés, hogy az első falattól elalélok, fújtatok és azonnal minden ismerősömnek ajánlom a helyet. 

Oké, kivéve a desszertnél, ami körte, törökmézzel és házi málnafagylalttal, ami a rákerült hab miatt nem egy gusztusos édesség, viszont működik, mintha a jóisten is erre teremtette volna minden egyes darabját. Édes, változatos, a végén harcot vívunk az utolsó morzsa törökmézért két kanállal. Már csak arra vagyok kíváncsi, hogy milyen lehet a Rákóczi-túrós, amit azért nem kértünk ki végül, mert 25 percig készül.