Magyarországnak eddig négy Michelin-csillagos étterme volt, mostantól pedig öt van: egy csillaggal bekerült a Costes Downtown is.
Michelin-csillagos éttermek eddig:
- Tanti
- Costes
- Onyx
- Borkonyha
És mostantól az ötödik a Vigyázó Ferenc utcai Costes Downtown.
„Egyrészt nagyon örülök, másrészt nagyon meg vagyok lepve. Azon izgultunk, hogy a séfváltás mellett minden rendben lesz-e a Ráday utcában, arra nem is mertünk gondolni, hogy ez bekövetkezik.
Épp nemrég volt esélylatolgatás a kollégákkal, amin azt mondtam, hogy ha tudjuk tartani ezt az irányt, akkor pár év múlva esélyes lehet egy csillag nekünk, erre máris megkaptuk
– mondta el Gerendai Károly, a Costes Downtowtn tulajdonosa a Világevő blognak. A Costes Downtown, a szintén Michelin-csillagos Costes testvérétterme 2015-ben nyitott, így kifejezetten új étteremnek számít.
A közép-európai régióban több új csillag is született, Prágában és Varsóban is lett újabb Michelin-csillagos étterem, így Prágában már három, Varsóban pedig kettő egycsillagos étterem van, azaz Budapest megőrizte vezető helyét a régióban. A Michelin adatbázisa még nem frissült, de a kiadott közlemény szerint Budapesten ötre nőtt a csillagok száma, ebből tehát arra következtetünk hogy minden étterem megőrizte eddigi csillagait, köztük a Tanti is, ahonnan nyáron távozott Pesti István séf, és helyét Heiszler Olivér vette át.
A jó ár-érték arányt jelző Bib Gourmand elismerés két budapesti étterem kapta meg, a tavalyi kalauzban még az ajánlottak között szerepelt Petrus és a díjat megőrző Laci!Konyha. A Déryné viszont elveszítette ezt az értékelést.
Az első Michelin-csillag 2010-ben érkezett Budapestre, akkor a Costes kapott csillagot, majd egy évre rá az Onyx. Pár év szünet után, 2014-ben érkezett az újabb csillag a Borkonyhának, majd tavaly a Tantinak.
Széll Tamás, az Onyx séfje úgy nyilatkozott az Indexnek, hogy szerinte lesz még itthon egy pár egycsillagos étterem, és amikor lesz már öt-hat Michelin-csillagos éttermünk, akkor fog valaki kiszakadni, és lesz egy kétcsillagos. Most van meg tehát az ötödik csillagunk, ami fordulópont lehet a továbbiakra nézve.
Mi az a Michelin-csillag?
A franciaországi központú gumigyártó Michelin több mint száz éve foglalkozik útikönyvek kiadásával.1926 óta csillagok odaítélésével tüntetik ki a különösen kiválónak ítélt éttermeket, a legjobb helyeket eggyel, kettővel vagy hárommal jelölik. Az értékelés rendkívül szigorú, igen kevés csillagot osztanak ki évente, háromcsillagos helyből tavaly mindössze 58 volt Európában, a legtöbb Franciaországban. Háromcsillagos helynek szerintük az számít, ami akkora gasztronómia élmény, hogy már egy külön utazást is megér, ezek többnyire rendkívül drága helyek. A Michelin-csillag jelenleg a legnagyobb gasztronómiai elismerés.
A Michelin ellenőrei inkognitóban látogatják az éttermeket, évente több száz helyet keresnek fel. A legtöbbször a séfek sem tudják, melyik vendég lehetett az inspektor. Magyarországon először 2010-ban kapott Michelin-csillagot étterem, a Costes, de ennek akkor – és azóta is – külföldi séfje volt, a portugál Miguel Rocha Vieira személyében. Magyar szakácsok – Szulló Szabina és Széll Tamás – csak a következő évben kaptak csillagot, amikor az Onyx is megkapta ezt az elismerést. Tavalyelőtt a Borkonyha konyhája és Sárközi Ákos kapott csillagot, tavaly pedig a Tanti.
Hosszú évek óta próbáljuk visszahozni és erősíteni a magyar közéleti sajtóból szinte teljesen kikopó tárcanovella műfaját. A lap belsős munkatársai és a legkiválóbb hazai írók közül nagyon sokan vállalták azt a történelmi feladatot, hogy újra megszerethessük ezt a csodálatos műfajt.
MEGVESZEM

Kövesse az Indexet Facebookon is!
Követem!