Szürpríz: steaket jól átsütve, ketchuppal?

2017.03.05. 17:49

Újra jelentkezik a Szürpríz! A héten elképesztő téma tartja lázban a gasztronómiai világsajtót. Kiderült ugyanis, hogy Donald Trump amerikai elnök egy elég jó marhasteaket jól átsütve kért, KETCHUPPAL. Ebben, a témában művelt emberek szerint, 2 nagyon súlyos szentségtörés is van. Az egyik, hogy egy 54 dollárért (15 ezer forint) kínált, 28 napig érlelt, jó minőségű marhaszeletet egész egyszerűen vétek jól átsütni. Persze sokan nem szeretik "véresen", de a hosszú sütéssel pont azok a húsnedvek és zsírok sülnek ki a húsból, amitől elvileg jó íze lenne. A teljesen átsült hús állagáról nem is szólva. Szóval, nehéz ízlésbeli dolgokkal vitatkozni, de sokat elárul egy ember ízléséről, hogy hogy eszi a húst.

A másik dráma értelemszerűen a ketchup. Erre is lehet azt mondani, hogy mindenki azzal teszi tönkre az ételét, amivel akarja, de a ketchupra tényleg nem lehet mentség, iszonyatosan rontja egy jó hús ízét (már ami marad belőle ugye a hosszú sütés után).

Hogy eszi a steaket?

Egy másik fontos kérdés is végigpörgött a világon. Oké-e ananászt rakni a pizzára? Egy izlandi politikus szerint be kéne ezt tiltani, Hancu kollégánk szerint viszont kötelezővé kellene tenni.

Az ananász - meg úgy általában az édes dolgok - az amúgy nem édes ételeken mindig is vitatéma lesz. Én például az izlandi miniszter pártján állok, de például egyik, heti étteremtesztünkben is ananászos hamburgert evett Sajó kollégánk, és neki például bejött.

Oké-e az ananász a pizzán?

  • Itt a másik étteremtesztünk a hétről. Széll Tamás új helyét teszteltük.

Még pár apróság:

  • Durván emelkedik az olívaolaj ára, kis túlzással lassan ez is luxuscikk lehet. Az összes termőhelyen van valami gond. Azt például tudták, hogy amit extra szűz (azaz a legjobb minőségű) olívaolajként vesznek meg, az valószínűleg nem is extra szűz olívaolaj? Ebben a cikkben elég hosszan értekeznek róla, az olívaolajok nagy része nem tiszta, hanem mindenféle ipari hulladékzsírokkal összekotyvasztott olajos lé. És amit olasznak adnak el, az nagy valószínűséggel nem olasz, hanem valami gyengébb helyről odavitt cucc, de mivel ott palackozzák, olaszként árulják, Persze ez részben az olaszok siránkozása, vannak azért jó olasz és görög olívaolajak, de valószínűleg ott is megy a pancsolás.
  • Gigaosztrigát találtak Dániában.
  • A New York Public Library pár éve már előállt azzal, hogy 9000 étlapot digitalizáltak a munkatársai a világ minden pontjáról térben és időben, de a gyűjteményt sikerült 45 ezer darabosra bővíteni. Ráadásul már 17 ezer étlapról kiírták a fogásokat is, szóval lehet keresgélni benne értelmesen is. Tisztességes magyarként természetesen a "magyar", "gulyás", és "Budapest" kifejezések az elsők ilyenkor, és hát bombajók a találatok, itt van például a New York-i Hotel Hungaria ét-, és borlapja 1901-ből. Az egész adatbázisban itt lehet turkálni.