Árpád
-2 °C
4 °C

Nyomokban punk: megnyitott a BrewDog Budapesten

Szekeres Máté 11.15 Brewdog-9
2018.11.16. 17:02
Kézműves sörök, neonfények, félhomály, átlagnál magasabb árak - megnyitotta első kelet-európai helyét a BrewDog sörfőzde, mi pedig teszteltük.

Ha az egész kézműves sörös-mozgalom globalizálódásával kapcsolatban bűnrészessé lehetne valakit tenni, akkor az a skót BrewDog lenne, ami 2007-ben két sörfőző csávóval meg egy kutyával indult útjára, és jutott el oda, hogy kicsivel több mint tíz évvel később hatvan vagy hetven valahanyadikként Budapesten is nyissanak egy helyet.

Persze a hazai craftélet enélkül is tök jól megvolt eddig, az utóbbi években egyre felkapottabbak lettek a kézműves sörös helyek, tavasszal már olyan sörfesztivált rendeztek a Budapesten, ahol egy rakás menő főzde ott volt Kaliforniától Svédországig. Mégis, a most megnyitott hely igyekezett úgy pozicionálni magát, hogy ez valahol a magyar craftélet elismerése is, és függetlenül attól, hogy mennyi maradt meg az eredeti punkságból, egész jelentősnek mondható, hogy megjelentek a budapesti belvárosban, mert egy szubkultúrából szépen befutott brand nyitott helyet az Anker közben, az egykori Anker helyén

Az Aberdeenből indult főzde ugyanis mindig is igyekezett hangsúlyozni a punkságát, csak közben egy évtized alatt egy világszerte több mint százezer részvényessel rendelkező nemzetközi hálózattá nőtte ki magát. 

Az Egyesült Királyságban és a nagyobb nyugat-európai városokban már régóta nyomulnak,  Közép-Európában viszont ez az első kocsmájuk, a legközelebbiig Németországig kellett menni eddig.

Ha belép az ember, akkor egy izzó vörös neonfényes, ketreces, graffitis belső berendezése fut bele a régi Anker klub helyén, van egy nagyon erős indusztriálos hatása a dizájnnak.

Megvoltak a kétségeim, hogy egy ekkora helyet be tudnak-e lakni, de egész jól sikerült: a hosszú pult fölött ott világít a védjeggyé vált moziterminálos kijelző a sörlistával és az árakkal, megvan a többi helyükre jellemző félhomály, a hangos a zene, a falakon itt-ott graffitik, bár a vécében tekerésre még leestek a csapok, de összességében a berendezés tényleg olyan, mintha az egyik londoni bárjukba esnénk be.

Na de tudjuk le a kötelező köröket az elején, amik ilyenkor fel szoktak merülni.

  • Rá lehet mondani, hogy drága? Igen.
  • A magyar kézműves sörös helyek árainak megfelelően van belőve a hely? Hát, valamivel fölötte van: korábban lehetett hallani olyen ígéreteket, hogy a helyi craft helyek árai fölé nem mennek,  de azért pár száz forintot pakoljunk rá az alap budapesti kézműves sörös árakra, tehát korsónként 1500-2000 forint közötti összegekre lehet számítani. De mivel erről a cégről van szó, ez sem annyira meglepő. 
  • És mit kapunk ezért cserébe? A főzde jól felfuttatott kínálatát fixen, ami azért több helyen is kapható itthon, igaz, így egyben nem.

Ha egyszerűsíteni akarnánk, akkor ez a könnyedebbtől fajsúlyosabb ipákban (nem hiányzik a cég zászlóshajójának mondhat sör, a Punk IPA sem), csúszós pale ale-kben és stoutokban merül ki. Emellé még jönnek az olyan kisebb mennyiségben lefőzött, olykor szezonális söreik, melyek az ígéretek szerint a brit helyeikkel egy időben megjelennek majd itt is. Ha lesz erőssége a helynek a jövőben, akkor ez az.

Ami nagy plusz, hogy a csapokon vendégsörként a hazai elismert főzdék is ott lesznek, a nyitáskor a Mad Scientist, a Balkezes, a Monyó és a Tuffbuzz egy-egy söre is ott volt a kínálatban,

és az ígéretek szerint ezt a szokást meg is fogják tartani, valamint hazai és külföldi csapfoglalások is várhatók. Ez azt jelenti, hogy egy adott külföldi vagy hazai főzde érdekesebb söreit rakják fel ezekre az alkalmakra.

A külföldi BrewDog kocsmákhoz hasonlóan itt is van konyha, ami leginkább a burger-hot-dog-csirkeszárny hármas mentén dolgozik. Kikacsintás a magyar piac felé, hogy a csalamádés retroburger is menüre került, bár háromezer forint közeli pénzt kicsengetni ezért nosztalgiából valószínűleg senki nem fog, itt inkább a turistáknak kínált egzotikumként kell értelmezni a dolgot.

A nyitóesten kínált kaja, legalábbis amihez volt szerencsénk, az erősen közepes volt. A burgereknél a hús minőségét lehet kiemelni, a csirkeszárnyak az erősen elmegy kategóriába tartoztak, de a hot-dogok például kifejezetten működtek. Egyelőre úgy fest, hogy erősen work in progress volt a konyha, de ez egy új helynél nem meglepő, szóval messzemenő következtetést nem is érdemes levonni még. 

Merész figyelemfelkeltés

Az látszik, hogy a BrewDog nem próbál finomkodni: a legolcsóbb sör is drágább, mint sok helyen a felső kategória, de közben nem is próbálja átverni a gyanútlan kézművessörözőt. A Dog G stoutból decije ezer forint felett van, viszont cserébe nem is hiányzik belőle a pohár, és mégis ad annyi pluszt, hogy senki sem fogja a fejét fogni a végén (oké, a 17 százalékos sör után talán mégis). Vannak olcsóbb és jobb kézműves sörözők is a BrewDognál, de az biztos, hogy az új hely látványosan, és sok szempontból merészen hívja fel magára a figyelmet, még ha ezzel elsőre be is határolja a célközönségét. (Iván András)

A megnyitón ott volt a skót főzdétől Graeme Hamilton, aki elmondta, nem igazán az a cél, hogy versengjenek a belvárosban megtalálható többi kézműves hellyel (mert 2-3 kilométeres körzeten belül azért több ilyen is van), inkább szeretnék összefogni, támogatni a hazai craft életet.

Az külön biztató, hogy a hely nyitása az ígéretek szerint azt is jelenti, hogy erősebb BrewDog-jelenlét lehet például a hazai kézműves sörfeszteken, és akár a hazai főzdéknek is megnyílhat az út afelé, hogy megjelenjenek a lánc egy-egy külföldi kocsmájában. Aztán majd meglátjuk, mi sül ki ebből. 

Lebutítva a lényeg az, hogy kaptunk egy kicsit borsos árakkal működő, undergroundnak szánt, mégis kicsit kirakat helyet a belvárosban, ahova viszont érdemes lesz időnként beugrani egy-egy különlegességért.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?