A sátramban még van fél liter ingyenvodka

2007.07.26. 18:00
„Te, én hiába iszom kávét, vagy Red Bullt, én akkor is olyan bamba vagyok – rakta le elém a kávét az Aranybika szállóban a kedves pultos hölgy. Én is, mondom. Az EFOTT-on jártam.

Ismeri azt, amikor a Hofi az Aranybikában szállt meg Debrecenben? A fellépés után még összegyűltek poénkodni, iszogatni a szobában. Mikor bement a fürdőszobába, és nem talált törülközőt, viccből belekiabálta a mosdókagylóba, hogy "Főhadnagy elvtárs, már megint nincsen törülköző!" Mire fél óra múlva csendesen kopogtatott a megszeppent szobalány: "Művész úr, azért nem kellett volna egyből a főhadnagy elvtársnak szólni".

Életemben először vagyok Debrecenben, akkora szerencse ért, hogy pont ebben a legendás szállóban tölthettem egy éjszakát, és valamiért az elnöki lakosztályt kaptam. Frenetikus érzés volt olyan szobában aludni, amiben lehet, hogy korábban Hofi Géza szállt meg, és persze fogat mosni abban a mosdókagylóban, ami talán az anekdotában szerepel.

Golden Bull, szárnyakat ad

De ami a zseniális Aranybika-élmény előtt történt velem, azt már nem kenné a kenyerére Kósa Lajos polgármester, aki a programfüzet elején "színvonalas szórakozást" kíván az EFOTT résztvevőinek. Pedig az átlag fesztiválokhoz képest még jól szervezettnek tűnik az Egyetemisták és Főiskolások Országos Turisztikai Találkozója, például akadály nélkül bejutottam, ráadásul a hetijeggyel rendelkezők ingyen használhatják a debreceni tömegközlekedést, mehetnek fürdeni a Nagyerdei Gyógyfürdőbe és a kerekestelepi fürdőbe.

Még több képhez kattintson!

Már a főiskolán is antiszociális voltam, ezért ez volt az első EFOTT-om, és most ezerszeres dózisban kaptam az arcomba, amit a felsőoktatásban négy évig próbáltam elkerülni. A tarisznya az egy hasznos dolog, de miért kell feltétlenül zeneileg tömegesen igénytelennek lenni attól, hogy az ember megiszik egy pár boros kólát?!

A Bika halljában Kodály Zoltán, Bartók Béla, Krúdy Gyula és más szórakoztatóipari nagyságok üvegmetszet portréi néznek le rám üveges szemekkel, de ahol én jártam tegnap, ott Zanzibár ment, Neo, Ossian meg Zorall. Utóbbiakat nem fogják üvegbe metszeni sose. Sőt, ha rajtam múlna, a legutóbbit betiltatnám, és még az emlékét is eltörölném.

Népszavazást

Lehet, hogy ki is használom a lehetőséget, amit az EFOTT Országgyűlés-sátrában magyaráztak, és törvényjavaslatot nyújtok be a Zorall zenekar beszüntetésére. "A Házszabály 85. paragrafusa (2) bekezdés e. pontja alapján benyújtom az alábbi törvényjavaslatot: Tiltsák be a Zorallt. Indoklás: mert mocskosan szar." Egyszer már megírtam, hogy mennyire nem oké a Zorall, és most sem akarattal ütköztem beléjük, sőt, próbáltam elkerülni a békesség kedvéért. Eredeti cigányzenét akartam hallgatni egy sátorban, és helyette Szaszát kaptam az igénytelen showműsorával, ami ráadásul kb. száz embert érdekelt. A Zorall fél hatkor játszott volna a programfüzet szerint, de valamiért késtek, és csak a Belga után léptek a nagyszínpadra egy körül, amikor már rég cigányzenére kellett volna felejtenem a bút.

Ifjú Kókai Zoltán népi zenekara már be is ült szépen felöltözve a hangszerek mögé, behangoltak, de valamiért a Zorall szólalt meg a szemben lévő nagyszínpadról. Irónia a javából, a fesztiválon végig az vígasztalt, hogy később lesz cigánybanda. A Belga előtt fellépő Ossian white poweres utalásai után (például: "Az élet sakktábláján nekünk a fehér játékosok közt a helyünk" - összekötő szövegben) szabotázsra gyanakszom. Bangó Margittal értek egyet, a cigányzenét már az EFOTT-ról is kiszorítják különböző hatalmak. Hajnali kettő után még mindig ráadásszámokat nyomott a feldolgozás-zenekarnak is rossz Zorall. Hideg volt, nem bírtam tovább, és sajnáltam a cigánybandát, mert ők is fáztak.

Edda szarom

Nem volt sok választásom, a Heaven Street Seven lemondó unalmával kiüldözött a meleg Café sátorból, a Fokkváros színpad előtti Chumbawambára tobzódás helyett meg inkább fejest ugrottam volna egy Toi Toiba. A Junkies egyáltalán nem pálya, az Unikum Nexxt gogósokkal díszített színpadán pedig a dj, valamilyen Dani, annyira nem ért a dolgához, hogy még a gogo-táncos is rosszul lett tőle. A főiskolások és egyetemisták abszolút slágerei évtizedek óta nem változtak semmit: jártam-keltemben ötször hallottam a Pocsolyába léptemet, az Ő még csak 14-t, és az Üljenek a fiúk ölébe a lányokat. EDDÁ-t meg tizenötször.

Még több kép!

Szálka vagy

A szerdai nap magasan legnagyobb dobása, és egyben az egyetlen értékelhető előadása a Pokolgép akusztikus koncertje volt a Malátabárban. Elsőre furcsán hangzik, de Rudán Joe-t nem kell félteni. Ha csak elfütyülné a régi Pokolgép-dalokat, azzal is óriási tömegeket tudna megmozgatni, viszont ők még jól is zenéltek. Az elektromos gitárszóló helyett az akusztikus gitár néhol country jelleget kölcsönzött a nótáknak, de attól még a gép, gép, gép, az Pokolgép, metálfényezés nélkül is. Attól még máról holnapra élsz, és az emberek szemében szálka vagy. Az igazán kemény rokker legények pedig Pepsi Maxx pólóban is a háború gyermekei.

Minden rosszban van valami

Voltak pozitívumai is az EFOTT-nak, de az nem a catering volt. A Vekeri annyira tele van hallal, hogy maguktól ráugranának a horgászbotra, így minimum egy jó helyi sült halra számítottam, de persze nem volt. Az ételek ízével pár napig nem is kell foglalkoznom, mert a 780-ért kapott bográcsgulyás fél óra fújás után is beleégette az ízlelőbimbóimba a forró zsírral kevert Erős Pista-ízt.

Az EFOTT más apró örömei csak ideig óráig feledtették a pusztító kulturális és pr-posvány hatását. Kaptam például ingyenes óvszermintát: a német Sico termékcsalád mentolos ízű, bordázott, és érdesített verzióit. A Sicót az EFOTT-on a "Nyomj keményen" szlogennel és egy szkanderautomatával hirdették. Kipróbálhattam egy alternatív hajtású pápamobilt. A Hubertus sátrában részeg szarvasra vadászhattam paint ball pisztollyal. Az áldozat szarvasom olyan részeg volt, hogy kivezették a pályáról, mielőtt szétlőhettem volna. Az SMS-fal is örömmel töltött el néha: "Hej vidékiek! Azon a traktor izén van wifi?" - kérdezte egy vicces valaki, más meg stílusosan beküldött egy Csaucseszkus MMS-t. Na meg azok a pólók: "Ez nem sörhas, hanem szexgép üzemanyagtartállyal". Itt nagyjából kimerül a pozitívumok tárháza.

Pénteken Depresszió

A fiatalok egy idő után egyre udvarlósabbá váltak, fél liter ingyenvodka ígéretével csalogatták a sátorba a lányokat, valaki hívást kapott, hogy a Jancsit felvették a SOTÉ-ra, volt Legyen Ödön is milliomos játék, bármi is az, amíg el nem ment az áram.

Még tetszett is volna az EFOTT első napja, már csak a helyszín miatt is, már ha lett volna a Pokolgépen kívül más hallgatható fellépő is. A fesztivál vasárnapig tart, napijegy 3500, péntek-szombatra 6000, lesz még Tankcsapda, pénteken Depresszió, és természetesen a magyar könnyűzene élvonala. A Szigetre készülőknek pedig nem árt tudni, hogy az új Gerappa a Nefürgyéle.