Pisztolylövés ellen is véd

2004.03.31. 16:29
Húsz év tervezőmunkája után az EU-csatlakozás napjára készül el Magyarország új szimbóluma, az Időkerék. Riportereink egy külvárosi csempeboltban szembesülnek a hatalmas homokóra apró makettjével, és kiderül, hogy már az óvodások sem a régiek.
„Időkerék? A szélvédőre ragasztható? Vagy olyan illatosító?” – néz ránk bizonytalanul a nagyméretű vasidomokkal és építési törmelékkel foglalkozó telep gondnoknője. Kérdése a Bécsi út külső részén egy sufniban tulajdonképpen helyénvaló. Ki keresne a város használtautó-kereskedésektől és autómosóktól sújtott vidékén több száz milliós állami támogatásból készült, EU-ünneplő óriás homokórát?

Tekintse meg képeinket!
Tanácstalanul bolyongunk tovább a vadul vágtató pótos Ifák kavarta porban, és csak az hajt előre az egyre mélyebb kátyúk közt, hogy a gondnok távozásunkkor biztatóan megjegyezte: „Már többen keresték azt, és egy sem jött vissza.”

Éppen a kis gömböc történetének kisrealista magyar horrorfeldolgozása jár a fejemben, amikor egy sírkőkészítő műhelyben álló darus kocsi mögül meglepő jelenség lép elő. Zakó-garbó összeállítása azt sejteti, hogy még a nyolcvanas évek egy tévés beszélgetőműsorába hívták meg, de hozzánk hasonlóan ő is eltévesztette a címet. Hamarosan azonban kiderül, hogy mindnyájan jó helyen járunk.

Egy másodpercnyi ajándék

A garbós pr-menedzser, mellesleg a Magyar Hírlap újságírója, Gréczy Zsolt, mi pedig nem leszünk egy szótlan kőfaragó áldozatai. A sírkövesnél és a szomszédos csempe- és mosdókagyló-bemutatóteremben valóban az Időkerékkel ismerkedhetünk meg, de annyira, hogy egy barátságos, szobrászmester-külsejű úr üvegcsébe zárt „egy másodpercet” nyom a kezembe.

„Pontosan ennyi homok fog leperegni az Időkerékben egy másodperc alatt” – ad magyarázatot Herner János, a terv ötletgazdája. A csempe- és mosdókagyló-bemutatóterem felé tartva elmondja, hogy az óriás homokórában valójában nem homok, hanem egy különleges üveggranulátum méri majd az időt. Az ugyanis nem törik össze, és akár évtizedekig használható. „Ilyen granulátumot használnak egyébként az útburkolati festékekben is” – - mutat egy eldübörgő kamion kerekei alá.

Pisztolylövés ellen is véd

„Azt gondolom, hogy ez engem nagyon érdekel, hogy hogyan is alakul majd a munkafolyamat” – tereli konkrétumokra a szót a csempe- és mosdókagyló-bemutatóteremben Gréczy.

Kutas úrtól, a Weis és Kutas Kőfaragó és Kereskedelmi Kft. egyik tulajdonosától megtudjuk, a nyolc méter magas, kerek objektumot kívülről indiai márvány borítja majd. Gréczy frappáns kérdésére elárulja azt is, hogy a kő ellenáll majd „az időjárásnak és pisztolylövésnek” is.

Kétszázezer év a tengerig

Klikk a képre!
Mivel a ceremóniamester hangos telefonbeszélgetésbe kezd az általa vezetett tájékoztató közben, Herner Jánoshoz kerül a szó. Kiderül, hogy bár az Időkerék munkálatai januárban kezdődtek el, a terv már húsz éve megszületett. Igaz, az eredeti ötlet szerint a hatalmas, kerek homokóra egy helyben forgás helyett egyenes vonalban gurult volna. Herner megosztotta velünk számításainak eredményét is, miszerint az Időkerék így 214 ezer év alatt ért volna el az Atlanti óceánhoz.

A hosszútávú tervet elvetve a projekt végül a Műcsarnok mögötti területre kapta meg az engedélyt, itt indítják majd el, az EU-csatlakozás napján, április 30-án éjfélkor az Időkereket.

A szerkezetet egyébként összesen hét tonna homokkal töltik fel. Számítógépes rendszer irányítja majd, hogy az utolsó szemek – szökőévtől függetlenül – mindig szilveszterkor peregjenek le a felső tartályból. Ekkor következik a fő látványosság, a fordítás: húsz perc alatt, egy meghívott celebrity közreműködésével megfordul a szerkezet, újra indítva a homokórát.

Önző óvodások

A külvárosi csempebolt miliőjében különösen impozánsnak tűnt a terv, miszerint a mű Magyarország új szimbóluma lesz. Ezt az Időkerék belsejébe és köré egyaránt elhelyezett webkamerák is segítik majd.

Add hozzá az idődet program
A szervezők a Városligeti Műjégpálya medrében felállították az Időkerék üvegtölcsérének mását, amelynél április 28-áig minden nap délelőtt 10-től este 7-ig bárki hozzáadhat egy kis időt az Időkerékhez. Az "időadományozásról" az adományozók igazolást is kapnak.
Herner elmondta még, hogy az Időkereket a Khronos Alapítvány tervezte, ők irányították a munkálatokat és végzik majd annak működtetését is. A projekt 350 millió forintba került, amiből 220 milliót az állam, a maradékot magánbefektetők állták.

Az Időkerékhez nem csak pénzzel lehet hozzájárulni, tudjuk meg. 28-áig ugyanis bárki hozzáteheti a maga másodperceit az egy év alatt lepergő homokhoz. Családok, politikusok, gyerekek látogatnak el a homokóra feltöltési helyére, a Városligetbe, hogy maguk is részesei legyenek e nagyszerű kezdeményezésnek, tette hozzá keresetlenül Gréczy.

Igaz, egy óvodás elzárkózott attól, hogy a neki adott időmennyiséget összekeverje másokéval, elevenített fel egy jelenetet az ötletgazda. Merengésünket a következő generáció individualitásáról és az idő örökkévalóságáról végül egy Ifa szakítja meg, ahogy újra kilépünk a Bécsi út rögvalóságába.