Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nemecsek visszatér a Józsefvárosba

2006.09.12. 17:37
A Corvin-Szigony projekt keretében hamarosan buldózerek alá kerülő, nyolcadik kerületi negyed nem csak az ingatlanfejlesztők álma. Itt kezdett a kultúrát és az üzletet vegyítő vállalkozásba egy józsefvárosi értelmiségiekből álló csapat. Tervük szerint újra létrehozzák a grundot, ahol Nemecsek vívta csatáját a vörösingesek ellen. A grund mellett kulturális centrum jön létre századfordulós stílusban, sőt, a hosszútávú terv szerint hamarosan józsefvárosi túrákat is tehetünk majd a regény alapján.

A világ egyik legfejlettebb városa Budapest lesz, felhőkarcolókkal, metrókkal, Duna alatti alagutakkal, bulinegyeddel a fiataloknak és múzeumi üvegpiramisokkal az entelleküelleknek. Legalábbis így tűnhet azoknak, akik csak az utóbbi időben feldobott, sziporkázó, a város egészét átformáló tervekből tájékozódtak Budapestről.

A nyolcadik kerület egy részét a Pál utcai fiúk Józsefvárosává alakító terv annyiban különbözik az előzőektől, hogy amellett, hogy eredeti, úgy tűnik, van esély a megvalósulására. És ami gyökeresen új: az ötletgazdák önerőből, nem pedig állami emlőkön csüngve valósítanák meg a kerület molnárferencesítését.

Ha a fiatal csapat tervei valóra válnak, 2008-ra nem csak a Nyóckerből ismert kisgengszteres fíling, vagy a hamarosan épülő lakóparkgettó határozza meg a Tömő utca környékének hangulatát, hanem a Pál utcai fiúk egyik helyszíne, a grund, amely mellett századfordulós vendégház, romkocsma és kulturális komplexum épülne a védett, és jelenleg az összedőlés határán álló házakban.

Délutánonként vidám einstandozástól lesz hangos a környék, a jövő nyárig elkészülő grundon kisfiúk sírnak majd, miközben a vörösingesek üveggolyókat csavarnak ki kezecskéjükből. Este a romantika foglalná el a játék helyét. Az ide költöző West Balkán udvarán párkeresés folyik majd, az igényesebb, századfordulós kávézóban pedig azokon az időkön merenghet a közönség, amikor a lányok még babáztak, a fiúk igazi csatákat vívtak, némelyikük pedig igazi tüdőgyulladást kapott valami városi medencében.


Fotó: Földes András
A regény egyébként nem csak a négy utca, a Tömő, a Leonardo da Vinci, a Nagytemplom utca és a Práter által határolt területet formálja át. A tervek szerint a szöveg megjelenik majd padokba vésve, a kövezetbe vagy üvegfelületekbe marva, hogy egy idő után az is gittet kérjen a boltban, aki addig az Orbitra esküdött.

Népmese a nyóckerben

"A Pál utcai fiúk a leghíresebb magyar irodalmi mű, külföldön ezt ismerik a legtöbben. Óriási adottság, örökség. A regény kapcsán nem csak a nyolcadik kerület lakói érezhetnék jobban magukat, hanem vonzóvá tehetnénk azt a turisták számára is" ­ emelte ki a projekt egyik vezetője azt, hogy miért éppen Molnár Ferenc regénye köré építik terveiket.

Mann Dániel, aki szélesebb körben tévébemondóként ismert, elmondta, tősgyökeres nyolcadik kerületi család tagjaként került bele a történetbe. A Tömő utcai terület a Corvin-Szigony projekt része volt, a Corvin Rt. a helyi önkormányzattal kötött szerződés értelmében ide is lakóházakat húzott volna fel, mesélte. A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal 2005-ben azonban levédette a Tömő és Nagytemplom utca sarkán álló, 1830-ban épült, földszintes épületet, ami mellett szintén védelmet élvezett a Táncsics-ház. Mivel az épületeket így már nem lehetett lebontani, a Corvin Rt. ezekre már nem tartott igényt. A terület, a lerobbant, ámde lakott házakkal maradt az önkormányzaté, aminek viszont nem volt pénze azok renoválására.

Ekkor, szinte népmesei fordulattal, Csécsei Béla polgármester a terület közvetlen közelében élő Mann-családhoz fordult, akik a kerületben üzemeltetnek nyelviskolát, drámaszakkört, ahol az édesapa műfordító, az édesanya drámatanár, a báty pedig operaénekes. Mivel az általuk életre hívott Leonardo41 alapítvány már részt vett kerületi civil programokban, Csécsei megkérdezte őket, nem tudnának-e kezdeni valamit a területtel, a Pál utcai fiúk jegyében.

De tudunk, válaszolták Mannék, és úgy is lett.

Grund

Az alapítvány ekkor összeállt a Corvin mögött alterkulturális romkocsmát üzemeltető West Balkán csapatával, és kitalálták, kulturális centrumot hoznak létre. Mégpedig a Józsefvárosban játszódó Pál utcai fiúk alapján.

A terv szerint a terület közepén fekvő telket Grunddá alakítják majd, innen kapta a nevét a projekt is.


Kattintson a képre!

"Könnyű dolgunk van, a regényben Molnár Ferenc pontos leírást ad a területről. A szigorú EU-s játszótéri előírások miatt azonban ez a grund nem lesz pontos mása a könyvbelinek. A játékok nem lehetnek ugyanis akármilyen magasak, vagy például ott a területet tűzfalak határolták, itt viszont csak egy részen van tűzfal. De lesznek farakások, és a tót kalyibáját is meghagyjuk. És bár a grund definíciójába a zöld nem fér bele, ez a terület park is egyben, úgyhogy telepítünk növényeket" ­ vázolta Mann.

Végleges tervek még nincsenek, egyelőre a koncepción dolgoznak, mégpedig a West Balkán három tulajdonosával, akik amellett, hogy vendéglátóznak, éppen ideillő szakmákkal rendelkeznek. Egyikük ugyanis építész, másikuk belsőépítész, a legkisebb pedig formatervező. A csapat jelenleg azon gondolkozik, hogy legyen-e szintkülönbség a grundon, ami szintén Molnár Ferenc-idegen elem, viszont izgalmasabbá teszi a területet.

A West Balkán csapatának egyik tagja, az építész Arató Gábor a "nyolckeres" hangulat megőrzését tartja a legfontosabbnak. "A mai gyerekeknek egy farakás már nem jelenti ugyanazt, mint akkoriban, ezért valami igazán érdekeset kell kitalálnunk. Nem akarunk rutinmegoldásokat, úgyhogy most iparművészek dolgoznak a terveken" ­ tárta fel a nyitott kérdéseket az építész.

A Grund egyébként nem csak felszereltségében különbözne a regénybelitől, hanem helyszínében is. Ahogy Molnár Ferenc az utolsó oldalakon jelzi is, a Körút másik oldalán található grundot beépítették, így a csoport inkább arra koncentrált, hogy hangulatában hasonló helyet találjanak.

Molnárferencesedés

A West Balkánnak nem csak a játszótér kialakításában lesz szerepe. Ők végre letelepedhetnek a Tömő utca 8-ban, ahol reményeik szerint véget ér nomád életmódjuk. A West Balkán évekkel ezelőtt ugyanis a Kopaszi gátról költözött a Corvin mozi mögé, egy közeljövőben lebontandó házba.

Arató szeretné végleges helyükön is megtartani a biciklis-alteros fiatalság körében népszerű stílust, de a színfalak mögött erős fejlesztésekbe fognának. "Az eddigi helyeinken csak középrövidtávra rendezkedhettünk be. Most közösségi házzá alakíthatnánk az épületet, rendezvényteremmel, színházzal, mozival. Ha a műemlékvédelem belemegy, felhúznánk még egy szintet az épületre, de ez kívülről nem lenne zavaró."

A védett saroképületet Mann Dánielék Leonardo 41 alapítványa, pontosabban a mögötte álló Grund 8. Kft alakítaná Molnár Ferenc kávézóvá. Itt 2008-tól békebeli hangulatban kávézhat az egy-két korosztállyal idősebb közönség. Akikből reményeik szerint meglehetősen sokan jönnek majd, köszönhetően a Corvin-projekt keretében épülő, magasabb árkategóriájú lakásoknak. A Tömő utca 6-ban pedig vendégházat és éttermet alakítanának ki.

Épületek grundért cserébe

Szintén népmeséket idéző gördülékenységgel bonyolódtak a nagy ívű terv pénzügyei. Az önkormányzat ugyanis ingyen adta az épületeket, feltéve, ha West Balkán és a Grund 8. Kft. rendbe hozza, majd 20 évig üzemelteti a Grundot.

"Szindikátusi szerződést kötöttünk a West Balkánnal és a Grund 8. Kft.-vel" ­ ismertette a hátteret Alföldi György, aki a félig önkormányzati, félig Fővárosi tulajdonú Rév 8. Rt. vezérigazgatója. A Rév 8. Rt. volt az a cég, amely a szerződés előkészítésében vett részt, így tőlük tudtuk meg, ahhoz, hogy az önkormányzat átadja az épületeket, 2007 júliusáig el kell készülnie a Grundnak. A szerződésben rögzítették a játszótér paramétereit is. Eszerint például hat farakásnak és minimum nyolc padnak kell majd Nemecsekék rendelkezésére állnia.

"Ha a szerződés nem teljesül, akkor az bontófeltétel" ­ mondta üzleti nyelven Alföldi, hogy einstand.

Az épületekre tíz év funkcionális kötöttséget vállaltak a cégek, azaz legalább addig kell kulturális intézményként, kávézóként, kocsmaként üzemeltetni azokat. A szerződés tartalmazza, hogy az önkormányzat anyagilag nem száll be a projektbe.

A közgyűlés 22 igen mellett, ellenszavazat nélkül fogadta el ezt a szerződéstervezetet.

A csoportnak már rendelkezésére áll a Grund kialakításához szükséges 40 millió forint. Az épületek rendbehozatala számításaik szerint 560 millió forin leszt, erre hitelt vesznek fel, és befektetőket keresnek. A kulturális és szórakoztató komplexum átadási határideje 2008.

Nemecsek ma

A lelkes vállalkozók azonban igazán nagyban gondolkoznak, úgyhogy nem állnának meg a Józsefváros egy jelenleg erősen lepukkant részének felvirágoztatásánál. Mann Dániel az egész negyedet Molnár Ferenc-könyvvé alakítaná.

"A Pál utcai fiúk a legalkalmasabb arra, hogy átpozícionáljuk a nyolcadik kerületet. Hogy ne kurvák és bűnözés jusson az emberek eszébe, hanem az, hogy itt játszódik Molnár regénye."


Klikk a képre!
A koncepció szerint a sétálók minduntalan a regény szövegével találkoznának a kerületben, falakra írva, a járda kövébe vésve, üvegbe marva. A romantikus lakók, érdeklődő külföldiek és a tanulmányi kiránduláson ide toloncolt kisiskolások a regény szövegét követve bejárhatnák a negyed érdekes vagy rejtett részeit.

"Úgy tervezzük, hogy a főbb pontokra művészeti alkotások is kerülnek. Október elején avatják fel a Práter utcai általános iskola előtt Szanyi Péter "Einstand" című szobrát." A szoborcsoportot nem a Grund 8. Kft, hanem a főváros finanszírozta. " "A térregény finanszírozását mi egyedül nem tudjuk vállalni, számításaink szerint ez a projekt akár egymilliárd forint is lehet. Úgyhogy itt nagyobb összefogás szükséges." "

A tervrajzok átnyálazása után végül tettünk egy sétát a környéken, ahol kiderült, romantikából jelenleg is jól áll a kerület. Igaz, a hámló vakolatú falak mögött, furcsa kis kertek és lomok árnyékában most azok élnek, akiknek a kaland a hamarosan kiutalt cserelakással kezdődik.