Buszmegállóba kerültek a nem fennkölt dizájnerek

2006.07.16. 18:59
Soma keblei közül fekete olivabogyót dobál a művészetre érzékeny tömegnek, melyben Geszti Péter rejtőzik. Kiderül, kik azok a "beragadt művészek" és hogy a nem fennkölt dizájné a jövő. Riport az első Wampról az Erzsébet térről.

Kockázatos vállalkozás vasárnap 11-re rakni egy olyan esemény megnyitóját, amit először rendeznek meg, ráadásul július közepén. El is képzeltem, hogy néhány ásítozó fotóson, a kiállítók hozzátartozóin és másnaposságukkal küzdő újságírókon kívül senki nem lesz az Erzsébet tér egykori buszpályaudvarán. Erre szép nagy tömeg fogadott, közepén Soma mamagésával, és az önmagát álcázni próbáló legnagyobb magyar kreatívval.

A napszemüveges, feltűnést kerülő Geszti Péter egy hosszú, barna hajú, szimpatikus hölgy társaságában sétálgatott. A megnyitón elismerően, de két másodperccel az optimálisnál tovább tapsolt, amúgy pedig erősen kapaszkodott a fiatal hölgybe, amit mi a szeretet jelének tudtunk be.

Soma olajbogyót dobál keblei közül, miközben az iparművészek esernyőket nyitnak


Nézze meg képeinket!

A világ összes újságírója szereti a frappáns, ritmusos, ugyanakkor szórakoztató megnyitókat. Ez a mostani Soma-Póka Angéla megnyitó nem tartott tovább tíz percnél és éppen akkor lett vége, mielőtt még elkezdett patakokban ömleni a jelenlévőkről a víz.

Soma néni énekhangját szokás kritizálni, szerintem viszont a laikusok és iparművészek nem találhattak benne semmi kivetnivalót. Mint ahogy az is helyénvaló volt, ahogy Póka Angélával hasonló színűre style-oltan vonaglottak a színpadon. Sőt, utóbbi nagy örömünkre ezúttal felhagyott azzal a kellemetlen megasztáros szokásával, hogy másodlagos nemi szerveit érintgesse, így az éneklős megnyitóval összességében elégedettek voltunk. Igaz, azt azóta sem értjük, a két énekesnőnek mi köze a dizájnhoz.

A saját versmondó magnóhangjára pantomimező Soma keblei közül egy fekete olajbogyót húzott elő, majd behajította a közönségbe és a "Nagyszerű wampolást és élvezzük a jelent!" felkiáltással nyitotta meg a kirakodóvásárt. Erre a kiállítók performatikus egységbe kovácsolódva egy-egy esernyőt rántottak a fejük fölé, melyek később az egykori buszmegálló zöld gyepén pihentek.

Londoni és New York-i minta

E kellemes tíz perc után a Husiként emlegetett Pritz Zoltán szervező érdeklődésünkre felvázolta a koncepciót: "Az élhető dizájnt szerettük volna behozni az emberek életébe, olyan iparművészet érdekel minket, ami nem fennkölt. A rendezvénnyel több célunk is van, például hogy az alkotások közelebb kerüljenek a közönséghez, és külföld felé is kacsintgatunk."

A névválasztásról megtudtuk, hogy a szó közismert jelentésén (wamp = erotikus megjelenésével a szenvedélyeket felkorbácsoló, de józan, hideg számító nőtípus) kívül a szó kiválasztásakor a bukott angyal jelentésre is gondoltak, és nem kevésbé fontos, hogy a "vasárnapi művész piac" kifejezés pont ezzé a mozaikszóvá áll össze, ha a "v"-t nagyvonalúan kicseréljük "w"-re.

A Wamp szervezői - az Aquanauta csoport, a Design Terminál alapítvány és a Gödör Klub - londoni és New York-i vásárok mintájára találták ki a kirakodóvásárt, ami nem a kézművesekre, hanem az iparművészekre alapoz. Ők meghívásos alapon kerültek a vasbeton épület alá.

Beragadt művészek és a vidám frissek

Mondjuk a dizájner cipők, rakétamintás ünneplőruhák, ponyvatáskák és nyuszi alakú ezüstgyűrűk közé azért betévedt egy-két oldschool virágkompozíció, nemezelt táska vagy selyemsál is, amik amúgy is végighaknizzák az összes nyári fesztivált, összességében viszont tényleg az innovatív iparművészeti termékeken volt a hangsúly.


Klikk a képre!

"Vannak a beragadt művészek, akik a bazári hangulatot hozzák, és vannak a frissebbek. A beragadottakat onnan lehet felismerni, hogy megviseltebb a kinézetük, a frissek viszont vidámabbak" - összegezte személyes benyomásait egy tréfás mangafigurás pólót viselő Barbara iparművész.

Az elsővonalas dizájnerek közül az Aquanauta mellett megjelent az Artista, a Forma dizájnbolt, a NES, és örök kedvencünk a Heart and Roll (tőlük megtudjuk, remek a vásár és nagy az érdeklődés). Újonnan felfedezett kedvenceink a rendkívül vicces Polite képeslapok, és az urbánban erős Camou Budapest. Utóbbi szitázott, villamosos pólókat, nadrágokat és övtáskákat gyárt.

Nemzetközi hangulat és Soma gésa talányos vádlijai

"Nemzetközi, kellemes a hangulat, jó hogy kint van az utcán" - gondolkodott el Nikoletta, szintén iparművész, majd hozzátette: "Egy galériában sokkal kevesebb az inger, hidegebb, ez viszont itt egy élő dolog, nagyon interaktív. És a szakmának is jó találkozóhely."

Nikoletta az iparművészet témakörtől egy pillanatra elkalandozva még elcsodálkozott, hogy mitől vannak Somának olyan példaértékűen jó vádlijai, de mire ezt megkérdezhettem volna, az érintett talányos testrészein ismeretlen helyre távozott.

Hagyományt szeretnének a szervezők
Legközelebb augusztus 13-án rendezik meg a Wampot ugyancsak az Erzsébet téren, a szervezők reményei szerint utána minden hónapban egyszer lesz dizájnvásár.