Nemzetközi színtéren a 3h építésziroda

2021.01.25. 18:19

Egyre fontosabb, hogy nemcsak Magyarországon, hanem Európában is hallassuk a hangunkat. Az a helyi íz, ami a kontextusunkból következik, nagyon érdekes lehet az egész világ számára

– ezt fogalmazza meg Gunther Zsolt, a 3h építésziroda társalapítója abban a közleményben, amelyből kiderül, hogy a jelentős hazai FIABCI-díj két kategóriájának első helyezésével és a neves Mies van der Rohe-díjra jelöléssel a 3h építésziroda lehetőséget kap arra, hogy a nemzetközi mezőnyben is megmérettesse munkáit.

Az 1951-ben alapított Nemzetközi Ingatlanszövetség, a FIABCI Magyar Tagozata 2020-ban 22. alkalommal rendezte meg a Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíj Pályázatot, melyen történetének legnagyobb létszámú mezőnye indult. A 3h építésziroda két terve is az első helyen végzett: 

  • az Iroda és környezettudatos építés kategória 1. díját a Corvin Technology Park nyerte,
  • míg az Oktatás kategória 1. díját a MOME campusfejlesztése kapta.

A hagyományoknak megfelelően az első helyezett magyar szereplők indulhatnak a nemzetközi pályázaton is, amelynek eredményhirdetését 2021 májusában tartják.

A 3h építésziroda munkája, a MOME campusbővítése felkerült a Mies van der Rohe-díj nevezettjeinek listájára is. Ez az Európai Unió kortárs építészeti díja, melyet 1988 óta kétévente ítélnek oda a szakma legkiemelkedőbb tervezőinek. Olyan neves építészek, mint Norman Foster és Zaha Hadid, vagy a norvég Snohetta cég szerepelnek a díjazottak között. A nyertesek listáját 2022 áprilisában teszik közé.